Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete 09:46
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tat ve lezzetiyle yemeklerin vazgeçilmezi! Hasat başladı, 50 derece sıcaklıkta günlük 1.000 lira kazanıyorlar
Ekonomi

Tat ve lezzetiyle yemeklerin vazgeçilmezi! Hasat başladı, 50 derece sıcaklıkta günlük 1.000 lira kazanıyorlar

Son Güncelleme: 04 Eylül, 2025 - 10:59
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala

Tat, koku ve lezzet vermesi nedeniyle yemeklerin vazgeçilmezi olan Şanlıurfa'nın isotunda hasat başladı. Kadınların binbir emekle ürettiği isotun kilosu 350 ile 450 lira arasında satılıyor. 45-50 derece sıcaklıkta isot üretiminde çalışan ve biberin acısı nedeniyle parmakları yanan kadınlar günlük 1.00 lira kazanıyor. 

Kaydet
a- | +A

Şanlıurfa'da eylül aynın gelmesiyle birlikte biber hasadı ve isot üretimi de başladı. Urfa yemeklerine tat, koku ve lezzet veren isot, zorlu bir üretim serüveninin ardından sofralara ulaşıyor. İsot, günün her öğününde farklı şekillerde tüketiliyor. İsot, kentin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan çiğköfte başta olmak lahmacun ve tepsi yemekleri gibi birçok yemeğin olmazsa olamazları arasında yer alıyor.

Tat ve lezzetiyle yemeklerin vazgeçilmezi! Hasat başladı, 50 derece sıcaklıkta günlük 1.000 lira kazanıyorlar - 1. Resim
Başlık ResmiTat ve lezzetiyle yemeklerin vazgeçilmezi! Hasat başladı, 50 derece sıcaklıkta günlük 1.000 lira kazanıyorlar - 1. Resim


GÜNLÜK 1.000 LİRA KAZANIYORLAR 

Şanlıurfa, Türkiye'nin pul biber ihtiyacının önemli bir kısmını karşılarken kadın işçiler de üretimde büyük rol oynuyor. İsot üretimi için sabahın ilk ışıklarıyla üretim tesislerine giden kadın işçiler, biberlerin ayıklanma aşamasından son aşamasına kadar birçok görevi yerine getiriyor. Kadınların ellerinde işlem gören biberler, salça ve isot haline getiriliyor. Kadın işçiler isotun acısı ve hava sıcaklığının verdiği zorluklar altında çalışarak ailelerinin geçimine katkı sağlıyor. Kadın işçiler, çuvalı 20 liradan temizlenen biber ile günlük ortalama 1.000 lira kazanıyor. Üreticiler ise biberin sofralara ulaşan son hali olan isotun (pul biber) kilosunu 350 ile 450 lira arasında satışa sunuyor.

Tat ve lezzetiyle yemeklerin vazgeçilmezi! Hasat başladı, 50 derece sıcaklıkta günlük 1.000 lira kazanıyorlar - 2. Resim
Başlık ResmiTat ve lezzetiyle yemeklerin vazgeçilmezi! Hasat başladı, 50 derece sıcaklıkta günlük 1.000 lira kazanıyorlar - 2. Resim


"İŞÇİLİĞİMİZDE YÜZDE 40 ARTIŞ OLDU" 

Sezona verimli bir şekilde başladıklarını aktaran üretici Mehmet Polat, "Şanlıurfa'da 8'inci ayda biber sezonu başlar, 11'inci ayda biter. Toplam 3 aylık bir biber sezonumuz var. Üretim sürecinde kadınlar biberin yeşilini, çöpünü, sapını temizlerler. Kırmızı olan kısmını da makinalara atarız. Burada biberler parçalanarak tohumları bir tarafa, biberi ise bir tarafa ayıklanarak 3 çeşit biber çıkarılır. Kırmızı olan çeşidinde ter işlemi olmaz. Mor ve siyah olanda ise talebe göre 3 ve 4 gün olacak şekilde ter işlemi yapılır. Ter işleminden sonra da makinalardan geçip hazır halde sofralara gelir. Burada günlük çalışan kadınlar var. Bu 3 aylık sezonda kadınlar çalışmaya devam eder. Burada 20 ila 30 arasında çalışan kadın var. Onlar da evlerine bir katkı, kendilerine fayda olsun diye devamlı yanımızda çalışan ablalarımızdır. Geçen sene bu tarihlerde kilosunu 16 ila 17 liraya aldığımız biberleri bu sene 13 ila 14 liraya alıyoruz. Birinci sınıf kalitede biberler geliyor fakat işçiliğimizde yüzde 40 artış oldu. Şu anda 1 kilogram pul biber toptan 350 ila 450 lira arasında satılıyor" dedi.

Tat ve lezzetiyle yemeklerin vazgeçilmezi! Hasat başladı, 50 derece sıcaklıkta günlük 1.000 lira kazanıyorlar - 3. Resim
Başlık ResmiTat ve lezzetiyle yemeklerin vazgeçilmezi! Hasat başladı, 50 derece sıcaklıkta günlük 1.000 lira kazanıyorlar - 3. Resim


"EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI TAM OLARAK ALAMIYORUZ"

Sıcak havanın etkisi ve biberin acı olmasının işlerinin en zor yanı olduğuna değinen Zübeyyir Polat, "Bu sene de hayırlısıyla biber sezonunu açtık. Urfa sıcağı altında ve biberin de acı olması işimizi daha da zorlaştırıyor. Sıcak hava biber için çok faydalı, sıcak olmazsa biberimiz kurumaz. Gün oluyor hava sıcaklığı 45 ila 50 dereceye kadar ulaşıyor. Emeğimizin karşılığında tam istediğimiz maddi karşılığı da alamıyoruz. Biraz daha zor ve zahmetli bir iş. Ev yapımı biber satışımızı 400 liradan satışa sunduk. İlk hasadımızın fiyatı bu şekilde. İlerleyen süreçte rekolteye göre bu fiyatlar değişebilir" şeklinde konuştu.

Tat ve lezzetiyle yemeklerin vazgeçilmezi! Hasat başladı, 50 derece sıcaklıkta günlük 1.000 lira kazanıyorlar - 4. Resim
Başlık ResmiTat ve lezzetiyle yemeklerin vazgeçilmezi! Hasat başladı, 50 derece sıcaklıkta günlük 1.000 lira kazanıyorlar - 4. Resim


"ELLERİMİZ BİBERİN ACISINDAN YANIYOR" 

İsot temizliğinde çalışan işçilerden Zehranur Baynal ise "Sabah erken saatlerde geliyoruz. Birinci zorluğumuz bu. Emeğimizle çalışıyoruz. Bazen akşam saatlerine kadar çalışıyoruz. Bazen de daha erken saatlerde işimizi bitirip eve gidiyoruz. Ellerimizin biberin acısından dolayı yandığı çok oluyor. Bu şekilde ailemize destek olmaya çalışıyoruz. Emeğimizin karşılığını alıyor muyuz, 1 çuval biberin yapımı karşılığında 20 lira veriyorlar. Günde tek başıma olsam 50 çuval çıkarabilirim" diye konuştu.

Editör: MESUT ŞAHİN
Mesut Şahin
Mesut Şahin
Toplam Haber Sayısı: 120
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 04 Eylül, 2025 - 10:59
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Bu hafta hava durumu nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir için yeni uyarılar
    Sağanak yağış İstanbul'u felç etti
    Kaydet
  • 2
    Alaska-Kanada sınırında 7 büyüklüğünde deprem!
    Alaska-Kanada sınırında 7 büyüklüğünde deprem!
    Kaydet
  • 3
    İstanbul Erkek Lisesinde, iğrenç listeye şiddetli tepki: Öğrenci kavgası değil tacize müdahale
    Skandal başka boyuta taşındı! 507 maddelik dehşet ...
    Kaydet
  • 4
    Demokan Akkoyun neden öldü, kimdir? Oyuncu Açelya Akkoyun'un ağabeyiydi
    Demokan Akkoyun neden öldü, kimdir?
    Kaydet
  • 5
    Başı gövdesinden ayrılarak vahşice katledilmişti! Çoban Ferdi'nin babası gözyaşlarıyla anlattı
    Çoban Ferdi'nin babası gözyaşlarıyla anlattı
    Kaydet
YAZARLAR
  • Ömer Faruk Ünal
    Ömer Faruk Ünal Çilingir yine Muçi!
    Kaydet
  • Sadık Söztutan
    Sadık Söztutan En kıymetli galibiyet…
    Kaydet
  • Prof. Dr. Ramazan Ayvallı
    Prof. Dr. Ramazan Ayvallı Hindistân âlim ve velîleri...
    Kaydet
  • Osman Ünlü
    Osman Ünlü Namazı kaza edince tövbe de etmelidir
    Kaydet
  • Abdüllatif Uyan
    Abdüllatif Uyan İyi huylu olmak için...
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Koronavirüs pandemisinin altıncı yılı: Milyonlarca ölü, trilyonlarca dolar kayıp
    Koronavirüs pandemisinin altıncı yılı: Milyonlarca ölü, trilyonlarca dolar kayıp
    Kaydet
  • Bugün tam 6 yıl oldu! Neler yaşadık neler...
    Bugün tam 6 yıl oldu! Neler yaşadık neler...
    Kaydet
  • Kabiliyeti arttı! Tek sortide iki atış, tam isabet
    Kabiliyeti arttı! Tek sortide iki atış, tam isabet
    Kaydet
  • Ekstra mutasyonlu influenza A H3N2 virüsünün vakaları artıyor:  Maskeler geri dönebilir!
    Ekstra mutasyonlu influenza A H3N2 virüsünün vakaları artıyor: Maskeler geri dönebilir!
    Kaydet
  • ELİT OKULDA SKANDAL
    ELİT OKULDA SKANDAL
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Lezzeti damak çatlatıyor! Dikkatli toplanması gerekiyor: Kilosu 300 TL
Lezzeti damak çatlatıyor! Kilosu 300 TL'den tezgahta
Kaydet
Trafik İstanbulluları esir aldı! Yoğunluk yüzde 72'ye çıktı
Trafik İstanbulluları esir aldı! Yoğunluk yüzde 72'ye çıktı
Kaydet
Instagram çöktü mü? İşte 8 Aralık 2025 Instagram güncel hata bilgisi...
Instagram çöktü mü? İşte 8 Aralık 2025 Instagram güncel hata bilgisi...
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası