Turizmcinin gözü barış görüşmelerinde

Turizmcinin gözü barış görüşmelerinde

EKONOMİ Haberleri

Bu yıl Ukraynalı beklemeyen turizmciler "Savaş devam eder ve olumlu gelişme olmazsa, 7 milyon beklenen Rusların ancak yüzde 30'u gelir. Oluşacak açığı, Avrupa ve Orta Doğu pazarı ile kapatabiliriz" dedi.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle rezervasyon iptalleriyle karşı karşıya kalan turizmciler, iki ülke arasında Türkiye'nin girişimiyle devam eden müzakerelerden olumlu sonuç çıkmasını bekliyor. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, geçen yıl turizmin, Covid-19 salgını ve turistik bölgelerde çıkan orman yangınlarından olumsuz etkilendiğini hatırlattı. Bu sezon da Rusya-Ukrayna savaşının etkilerini his- settiklerini belirten İşler "Geçen yıl 2 milyon Ukraynalı, 5 milyon da Rus turist Türkiye'ye gelmişti. Bu yıl 3 milyon Ukraynalı, 7 milyon Rus turisti ağırlamaya hazırlanıyorduk. Ukrayna ve Rus pazarından 2022 beklentisi 10 milyar dolar civarındaydı. Bu savaşın çıkmasıyla 3 milyon Ukraynalının hiç gelmeyeceği kesinleşti. Eğer savaş devam ederse ve yeni bir gelişme olmazsa Rusların da ancak yüzde 30'u gelir. Savaş biter, barış olursa Rusya pazarı kendini toplar. 7 milyon beklentisi gerçekleşebilir. Bakanlığımız, doğabilecek pazar kaygılarını engelleme amacıyla Almanya ve İngiltere pazarında çalışma yapıyor. Orta Asya ve Azerbaycan pazarı ile İran ve Orta Doğu pazarındaki beklentimiz de her geçen gün artmakta. Avrupa'dan iptal almıyoruz ancak rezervasyon akışlarında bir yavaşlama var. Barış gelirse Avrupa'dan da rezervasyon akışlarının artacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

“BİZİ İYİ YAZLAR BEKLİYOR”

Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkan Yardımcısı Orhan Belge de, barış görüşmelerini büyük dikkatle izlediklerini söyledi. Türkiye'nin çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptığını hatırlatan Belge "Özellikle Akdeniz Bölgesi, Rus ve Ukraynalı turistlerle sezonlarını geçiriyor. Onların gelememesi bize sıkıntı verir. İnşallah savaş bitip, ateşkes imzalanırsa, çok güzel olacak. Covid-19 salgınından sonra bizi iyi yazlar bekliyor" dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...