Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye'de 44, Gürcistan'da 34 bin lira! Tiflis'e cep telefonu seferleri patladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türkiye'de 44, Gürcistan'da 34 bin lira! Tiflis'e cep telefonu seferleri patladı

Ekonomi Haberleri

iPhone fiyatlarında Türkiye ile Gürcistan arasındaki 10 bin liralık fark, ülkede telefon turizmi başlattı. Yılda 450 bin adetlik telefon satılan Gürcistan’da son 1 yılda 1 milyondan fazla iPhone satışı gerçekleştiği belirtildi. Ancak yılbaşından sonra kayıt ücretlerine gelecek zam, Gürcistan’ı cazip pozisyonundan çıkaracak. Bu nedenle vatandaşlar son günleri değerlendirmek için hızlı hareket ediyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

Türkiye’de 44 bin lira olan iPhone 14 Pro Max 256 GB modeli Gürcistan’da 34 bin liraya satın alınabiliyor. Durum böyle olunca binlerce vatandaş, hem Gürcistan’ı görmek hem de ucuz telefon almak için âdeta ülkeye akın ediyor. Yol masrafı, Tax Free vergi düşümü ve kayıt ücreti ödendiğinde 45 bin liralık iPhone, Türkiye’ye 37 bin liraya geliyor. Kısacası 8 bin lira bir kâr ile ülkeye dönmek mümkün. Ancak yılbaşından sonra telefonlardan alınan pasaport kayıt ücretine yüzde 120 civarında zam geliyor. Dolayısıyla Gürcistan’dan telefon almak cazip olmaktan çıkacak. iPhone alıcıları ise son günleri değerlendirmek için ellerini sıkı tutuyor.

Bugüne kadar binlerce kişinin telefon almak için gittiği ülkede, yılbaşından bu yana 1 milyon adet iPhone satıldığı iddia ediliyor. Sirkeci Doğubank İletişimin sahibi Gürkan Acar, 1 milyon adetlik rakamın kaçak girişlerle birlikte 1,5 milyonu bulduğunu söyledi. Türkiye normal şartlarda yılda 2,1 milyon adet iPhone satıldığını ifade eden Acar “Büyük kısmı Gürcistan’a kaydı. Bizim telefoncular bile ülkeden alım yapıyor. Yalnızca Gürcistan değil, Irak üzerinde de telefon giriş var. Vergilerin yüksek olması vatandaşı bu tarafa yöneltti” dedi.

Acar, alınan telefonların garantili olmasına rağmen sorunlu çıkabildiğine dikkat çekerek “Türkiye’den alan kişi alıcıyı tanıyor, direkt irtibat kurabiliyor. Arızalı çıksa dahi sorun hızlı çözülüyor” dedi.

Türkiye'de 44, Gürcistan'da 34 bin lira! Tiflis'e cep telefonu seferleri patladı
Gürcistan'da telefonlarını kaydettirmek isteyenler izdihama neden oldu

HEM TELEFON HEM TATİL

Türkiye’de satılan 40 bin liralık bir telefonda vergi payı yüzde 50 civarında, içinde KDV, ÖTV, TRT Bandrolü ve Kültür Bakanlığı payı bulunuyor. Kısacası 40 bin liralık bir iPhone’dan devlet 20 bin lira vergi alıyor. Ucuz fiyat avantajı sebebiyle iPhone alıcılarının Gürcistan’a kaymasından dolayı devletin 15 milyar liralık bir vergi kaybı olduğu tahmin ediliyor.

Karadeniz Turizm şirketinin İşletmecisi Kazım Gören, Gürcistan’a yılbaşı turlarında artış olduğunu belirterek “iPhone almak ve yılbaşını Gürcistan’da geçirmek isteyenler bu turları tercih ediyor. Ancak yılbaşından sonra telefon kayıt ücretlerine zam geleceği için, Türkiye ile Gürcistan arasındaki fiyat farkı 3-4 bin liraya kadar düşecek. Bizim turlarımızın fiyatları 2 gece 3 gün 6 bin 800 liradan başlıyor. Yani tatil ücretinin yarısını buradan karşılamak mümkün. O nedenle bu yıl Gürcistan tatil turlarında yoğunluk yaşanıyor” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mehmet20 Aralık 2022 08:22

Irak tarafında daha ucuz. Orada ki yoğunluk çok daha fazla olmalı...

Sonraki Haber Yükleniyor...