Yıkımın sebebini 160 mühendis araştıracak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yıkımın sebebini 160 mühendis araştıracak

Ekonomi Haberleri

Kahramanmaraş depremleri sonrası 10 kentte binlerce binanın yerle bir olması sonrası 'yapı denetimi' gündeme geldi. Van, Elazığ, Malatya, İzmir depremlerinde yapı denetimli binalarda can kaybı olmadığını belirten Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Şahin, "160 mühendisle bölgeye gidiyoruz" dedi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Kahramanmaraş’taki 7,7 ve 7,6’lık depremlerde hem eski hem de yeni binalarda yıkılmalar yaşanırken, binalardaki yapı denetiminin düzgün yapılıp yapılmadığı tartışmaları yeniden gündeme geldi. Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin; Van, Elâzığ, Malatya ve İzmir depremlerinin hiçbirinde yapı denetimli binalarda can kaybı olmadığını söyledi. Şahin “Yapı denetim sistemi, 1999 depreminden sonra başladı. 1999 depreminden bu yana kadar yapı denetim sistemiyle 1 milyar 975 milyon metrekare inşaat denetlendi. Bizim başarımızın tek bir testi var, o da deprem” dedi.

HATALAR ARAŞTIRILACAK

Kahramanmaraş depremlerinin sonuçlarını da çıkaracaklarını belirten Şahin “Dernek olarak 160 mühendis ile bölgeye gidiyoruz. Elimizden geldiğince hızlı bir şekilde tespitleri yapıp kamuoyuna açıklayacağız. Yapı denetimli bina yıkılmışsa bunun da sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacağız. Binaların yıkılma nedeni; zemin problemi olabilir, işçilik hatası olabilir, mühendislik hatası olabilir” dedi.

Depremin etkilerini de değerlendiren Şahin “Bu depremler, olağan dışıydı. Her ikisi de büyük depremdi ve peş peşe yaşandı. 7,7 büyüklüğündeki depremde yıkılmayan binalarımız, 7,6’lık depremde yıkıldı. Bu deprem, çok yüzeysel bir deprem, hasar da o yüzden çok fazla. Bu depremlerin ivmesi 1,6 olarak ölçüldü. Erzincan depreminden bile daha kuvvetli, hatta son 100 yılın en büyük depremlerinden biri” diye konuştu.

MEVZUATA UYGUN OLMALI

Şahin “Bu coğrafya, maalesef deprem kuşağında. Biz deprem ülkesiyiz. Depremin olacağını biliyoruz ama ne zaman ve nerede olacağını bilmiyoruz. Çok sağlam, mevzuata uygun, yapı denetim sistemine entegre edilmiş binalar yapmamız lazım ki bunun gibi depremlerde, afetlerde insanlarımız hayatını kaybetmesin” açıklamasını yaptı.

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE SON DURUM

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...