Her yönüyle yüzde 25 zam sınırı kararı: Ev sahipleri ve kiracılara sorduk

- Güncelleme:
Her yönüyle yüzde 25 zam sınırı kararı: Ev sahipleri ve kiracılara sorduk

EMLAK Haberleri

Hükümetin yükselen kira fiyatlarına karşı aldığı yüzde 25 zam kararını ev sahipleri ve kiracılara sorduk.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - Son yıllarda orantısız şekilde yükselen satılık ve kiralık konut fiyatları hem enflasyonu hem de vatandaşları mağdur etmeye başladı. Markalı ve büyük projelerde bu tür problemler yaşanmazken, eski ev sahiplerinin fırsatçılığı konuyu başka bir boyuta taşıdı. Hükûmet bu konuda birtakım tedbirler aldı. Geçen yıl 1 Temmuz’da başlayan ve yıllık kira ücretlerinde zam sınırını yüzde 25’e yükselten yasa ile ilgili yeniden devam kararı çıktı. Bu kural devamında birtakım sıkıntıları da getirdi. Yüzde 25 zam sınırına uymak istemeyen ev sahipleri ile kiracılar mahkemelik olmaya başladı. Bugün anlaşmazlık davalarının yüze 75’ini kira uyuşmazlığı davaları oluşturuyor. Bizde bu konuyu hem ev sahibi hem kiracı hem de sektör uzmanlarına sorduk.

EV SAHİPLERİ NE DİYOR?

Ev sahibi: 1 Temmuz’da yeniden bir yıl daha uzatılan yüzde 25’lik kira artış zammını yeterli bulmuyoruz. Çünkü enflasyon bu orada artmıyor. Özellikle geçen yıl piyasada ciddi fiyat artışları yaşandı. Yüzde 25 zam sınırına uymak zorunda kaldık. Hükûmetimiz bu konuda doğru bir adım attı ancak bu sınırı biraz daha yükseltebilir ya da farklı bir yöntem seçebilir. Mesela ben aldığım kira ile kredi ödüyorum. Bir başka arkadaşımız ise aldığı kira ile başka bir evde kiracı olarak oturuyor. Dolayısıyla bu kural birden fazla evi olan için geçerli olsa piyasa daha da rahatlar.

KİRACILAR NE DİYOR?

Kiracı: Hükûmetimizin aldığı kararın sonuna kadar arkasındayız. Kiralık ev fiyatları piyasa şartlarının çok daha üstünde arttı. Beşiktaş’ta, 40 yıllık binada oturuyorum. Ev sahibim geçen yıl 8 bin lira olan kiramı 20 bin liraya çıkarmak istedi. Çok şükür ki, kanunlarda bu geçerli değil. Mahkemelik olduk ve davamız devam ediyor. Serbest piyasa bu kadar serbest olmamalı. Herkes evine istediği fiyatı yazamaz. Kira fiyatlarının artması direkt olarak enflasyonu da etkiliyor. Karar yerinde...

SEKTÖR UZMANLARI NE DİYOR?

Sektör uzmanı: Artan enflasyonu dizginlemek adına alınan bu karar piyasanın dinamiklerini değiştirdi. Bir bakıma “iyi oldu” diyebiliriz. Çünkü ev sahipleri internette gördüğü evler üzerinden dairelerine fiyat biçmeye başladı. Bu da kar topu misali fiyatların yükselmesine sebep oldu. Aynı sitede kiralık daire fiyatını gören birisi bunu emsal olarak, kendi dairesini de daha iyi bularak yüksek fiyattan ilana çıktı. Bu da önü alınamaz bir artışa yol açtı. Genel olarak piyasada yüzde 25 zam sınır kararı olumlu karşılanıyor. Sadece burada birden fazla evi olanlar için bu kararın devam etmesini düşünenler çoğunlukta...

Düzenleyen:  - EMLAK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...