Çalışmalar durdurulmuştu! Ali Yerlikaya, maden faciasıyla ilgili son durumu paylaştı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Güncel Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Erzincan'daki maden sahasında gerçekleşen toprak kayması nedeniyle 9 işçimize hala ulaşılamıyor. Bölgedeki arama faaliyetlerinin toprak kayması riskiyle durdurulduğunu hatırlatan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Tepedeki toprak akışı aktif, ilk günden beri daha da aktifleşti. Dün bilim insanlarımızı yeniden dinledik, raporumuzu aldık. Her iki tarafta da arama faaliyetlerine ara veriyoruz. Ne zamana kadar? Liç alandaki aktifiskayon stabil haline gelene kadar... Güvenle çalışabilirsiniz denildiği an AFAD tekrar arama çalışmalarına başlayacak." dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında meydana gelen heyelanda göçük altında kalan 9 işçinin arama-kurtarma çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

"MEYDANA GELME SEBEBİ ARAŞTIRILIYOR"

Bölgeden açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Olayla ilgili soruşturmalar devam ediyor. Neden meydana geldiğine dair sebepler araştırılıyor. Tespit edip kamuoyuyla paylaşacağız. Adli soruşturma da sürüyor. 6 kişi tutuklanmıştı. Bu sayı artabilir, buradaki sorumlu kişilere adli organlar gerekli soruşturmaları yapacaklardır. 14 Şubat itibarıyla maden faaliyetleri durdurulmuştu. İncelemeler sürecek." dedi.

Çalışmalar durdurulmuştu! Ali Yerlikaya, maden faciasıyla ilgili son durumu paylaştı

YERLİKAYA: ANBEAN TOPRAĞI TAKİP EDİYORUZ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise şunları söyledi: "İlk andan itibaren devletimiz seferberlik ruhuyla buraya geldi. Arama kurtarma faaliyetleri
günlerdir sürüyor. Bu büyük bir kaza. Liç alanı dediğimiz alandan her iki tarafa büyük toprak kayması var. 8 milyon metreküp toprak var.
Açık ocağa akan bir kütle var. Canlarımızı burada aradığımızı söylemiştik. Anbean toprağı kontrol ediyoruz, takip ediyoruz. Bilim insanlarından oluşan ekibimiz istişare ediyor.

"GÜVENLİ DENİLDİĞİ AN ARAMA ÇALIŞMALARI YENİDEN BAŞLAYACAK"

3 gün öncesinde mangan sahasındaki alandaki çalışmalara güvenlik gerekçesiyle ara verilmişti. 2 günden beri de diğer alandaki çalışmalara ara vermiştik. Sebebi de şu; AFAD bünyesindeki tüm çalışmalarda arama yapan arkadaşlarımızın güvenliğini önceliklendiriyoruz. Tepedeki toprak akışı aktif, ilk günden beri daha da aktifleşti. Çalışmalarımızı etkiledi. Dün bilim insanlarımızı yeniden dinledik, raporumuzu aldık. Her iki tarafta da arama faaliyetlerine ara veriyoruz. Ne zamana kadar? Liç alandaki aktifiskayon stabil haline gelene kadar... Liç yığın alanının tahliye planları var. Güvenle çalışabilirsiniz denildiği an AFAD tekrar arama çalışmalarına başlayacak." 

Çalışmalar durdurulmuştu! Ali Yerlikaya, maden faciasıyla ilgili son durumu paylaştı

BAKAN ÖZHASEKİ: 9 NOKTADAN NUMUNE ALINIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki'nin açıklaması şu şekilde: "İlk andan itibaren uzmanlarımızla bölgedeyiz. Toprağın güvenli yere nakli için gerekli çalışmalar yapıldı. Bu tespitleri arkadaşlarımız aralıksız olarak sürdürdüler. Bu toprağın herhangi bir şekilde insan sağlığına ve çevreye zararı var mı gibi bir soruya cevap olmak için arkadaşlarımız her gün 9 noktadan numune alıyorlar. Şu ana kadar tehlike oluşturacak zehirli atığa rastlanmadı."

BAKAN YUMAKLI: 8 METRELİK BİR SET YAPTIK

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise şunları söyledi: "8 metrelik bir set yaptık. Gelecek olan yağışları da depolama amacıyla küçük bir baraj oluşturulacak adeta. Gelecek olan temiz suların da alana girmemesi için bir sistem planlanıyor. maden sahasının üst tarafında orada da adeta küçük bir baraj inşa edeceğiz. Gelen suları burada tutup alanın dışından büyük borularla by pass sistemi ile diğer tarafa akış olarak yönlendirmiş olacağız."

BAKAN IŞIKHAN: KÖK NEDENLERİN BULUNMASI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise "Çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda araştırmalarımız devam ediyor. Kök nedenlerin bulunması noktasında müfettişlerimizin çalışmaları sürüyor. İhmal ve kusuru olan kim varsa adalet önünde hesap vereceğini belirtmek isterim." dedi.

Düzenleyen:  - Güncel
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...