Orgeneral Akar'dan ABD'ye 5 hatırlatma

Düzenleyen:
Orgeneral Akar'dan ABD'ye 5 hatırlatma

GÜNDEM Haberleri

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile bugün görüşecek olan ABD Genelkurmay Başkanı'na Türkiye'nin hassasiyetleri ile ilgili 5 konuda mesaj verilecek.

ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford, bugün Ankara'da, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile görüşecek. Akar mevkidaşına Türkiye'ni hassasiyetinin bulunduğu 5 konuyla ilgili görüşelerini aktaracak.
 
KIRMIZI ÇİZGİLER HATIRLATILACAK
 
Diplomatik kaynaklar, Dunford'ın, Akar ve Savunma Bakanlığı yetkilileri ile görüşeceğini belirtirken, Suriye ve Irak'taki birçok tarafın "Oldu - bitti" politikası izlemeye çabaladığı günlerde gerçekleşen bu ziyaretin, "Washington'a, Türkiye'nin kırmızı çizgilerini bir kez daha hatırlatma fırsatı verdiğine" vurgu yaptı.
 
Dunford Türkiye'de, Genelkurmay Başkanı olmadan hemen önce, Temmuz ayında Irak konusunda yaptığı, beklenmedik açıklama ile ismini duyurmuştu.
 
5 HATIRLATMADA BULUNACAK
 
Edinilen bilgilere göre, Orgeneral Akar, bugün General Dunford'a şu hatırlatmaları yapacak:
 
1- PYD HATIRLATMASI
 
Türkiye, Suriye Ulusal Güçleri'nin, DAEŞ ile mücadelesini dikkatle izliyor. PYD'nin, PKK ve Esad Rejimi ile olan bağlantısı nedeniyle, Türkiye, sınır güvenliği açısından, Fırat Nehri'nin batısını kırmızı çizgi ilan etmiş ve bu konudaki kararlı tutumumuz, Washington tarafından da kabul edilmiştir. Halihazırda, Fırat'ın batı yönündeki ilerlemede, Arap aşiretlerinin aktif olduğunu biliyoruz. Ancak, olası bir hareket durumunda, unutulmaması gerekir ki Türkiye'nin, PYD'nin, Fırat'ın batısına geçmemesi konusundaki kararlılığı nettir. PYD'nin, burada fiili bir durum yaşatması bizim için kabul edilemez bir durumdur.
 
2- SURİYE'DE DEMOGRAFİK YAPI BOZULMAMALI
 
PYD, ABD'nin hava operasyonlarını, bölgede kendine de-facto bir yönetim birimi oluşturma amacıyla kullanıyor. Bu tehlikeli durum, ileride etnik temizliğe kadar varabilir. Bu anlamda koalisyon güçleri, gelecekteki yeni Suriye için DAEŞ ile mücadele olduğu kadar, demografik yapıyı korumayı da unutmamalı.
 
3- TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VURGUSU
 
Türkiye açısından gerek Suriye'nin gerekse Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliği esastır. Bölgede, oldu-bitti'lere göz yumulmamalıdır. Aksi takdirde, Irak'ta ve Suriye'de yeni bir iç savaşın çıkması kaçınılmazdır.
 
4- SINIR GÜVENLİĞİ
 
ABD yönetimi, Türkiye'nin DAEŞ ile mücadelede sınırlarını korumasına vurgu yapıyor. Sınır hattında 7 gün 24 saat görev yapan hudut birliklerinin yanı sıra güvenliğin artırılması için çeşitli tedbirler de uygulanıyor. Reyhanlı ilçesine 2 metre genişliğinde, 3 metre yüksekliğinde ve 7 ağırlığında örülen seyyar duvarın da ilk etabı tamamlandı.
 
5- KOALİSYON OLMANIN GEREKLİLİĞİ
 
Türkiye, DAEŞ ile mücadele konusunda başından bu yana koalisyonun parçasıdır ve parçası olmaya da devam edecektir. Bu anlamda, istihbarat işbirliğinin artırılmasını takdir ediyoruz.
 
DUVAR TEMENNİSİ
 
ABD'li kaynaklara göre ise Dunford, Türkiye'nin, Suriye sınırındaki duvarın biran önce tamamlanması dileğini dile getirecek. ABD'li kaynaklar, Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesi konusundaki talebinin hatırlatılması üzerine ise bunun hukuki, ekonomik ve bölgedeki güvenlik koşulları nedeniyle zor bir talep olduğunu dile getirdiler.

Kaynak: Star

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...