Fizikçiyi din öğretmeni yaptılar! Sahte diplomaya 100 bin lira verdiler

Düzenleyen:
Fizikçiyi din öğretmeni yaptılar! Sahte diplomaya 100 bin lira verdiler

GÜNDEM Haberleri

Fizik, kimya, biyoloji, tarih bölümü öğretmenlerini hedef alan çete, ataması kolay olan bölümler için hazırladığı diplomaları binlerce liraya sattı

Gökhan KAYA - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, açıkladığı ‘sahte diploma’ skandalının yankıları sürüyor. Bakanlığın gelen duyumlar sonrasında YÖK’e durumu bildirdiği ve “Yükseköğretim Mezun Doğrulama ve Sorgulama Sistemi”nin veri tabanında yapılan taramayla olayın ortaya çıktığı bildirilirken, 1999’dan itibaren görev alan öğretmenlerin diplomalarının taranacağı belirtildi. Yapılan araştırmalar sonucu edinilen bilgilere göre sahte diploma çetesi, yüksek puan gerektiren branşlardan mezun öğretmen adaylarını hedef aldı. Ataması görece az olan fizik, kimya, biyoloji ve tarih bölümü mezunu öğretmen adaylarına, ataması kolay olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce, Özel Eğitim ve Rehberlik bölümlerinden mezun olmuş gibi sahte diploma teklif edildi. Daha sonra sahte diplomalar hazırlandı. Böylece en az 95 puanla öğretmen olabilecek Fizik Bölümü mezunu, sahte diplomayla 55 puanla Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni oldu. Bazı öğretmen adaylarının sahte diploma almak için 30-100 bin TL arasında banka kredisi çekerek çeteye ödeme yaptığı belirlendi. Soruşturma başlatan Başsavcılık, çeteden diploma alan 56 öğretmenin yakınları ve ilişkili olduğu diğer öğretmen adaylarını incelemeye aldı. Ayrıca çetenin şubat ayında yapılacak 30 bin öğretmen atamasında da sahte diploma için öğretmen adaylarına ulaşacağı bilgisi alınırken, YÖK’ün sistemine son 5 yılda girilen 6 milyon 200 bin kayıt da inceleniyor, Diploması sistemde görünmeyenlerin, mezun olduğu üniversite aranarak tekrar sorulacak. Bu işlemlerin ardından diploması sahte çıkan öğretmen adayları hakkında sahtecilik ve dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle yasal işlem başlatılacak. Ayrıca bakanlık kaynakları çetenin PKK/KCK ve Paralel Devlet yapılanması ile bağlantılı olma ihtimali üzerinde duruyor. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...