Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM BİZİM SAYFA RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
Gazete 11:02
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Saglik
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. Türkiye, Togo, Burkina Faso ve Liberya'dan ortak b...
Gündem

Türkiye, Togo, Burkina Faso ve Liberya'dan ortak bildiri

Son Güncelleme: 20 Ekim, 2021 - 00:28
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Türkiye, Togo, Burkina Faso ve Liberya'dan ortak bildiri
Fotoğraf BaşlığıTürkiye, Togo, Burkina Faso ve Liberya'dan ortak bildiri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Togo Cumhurbaşkanı Faure Essozimna Gnassingbe, Burkina Faso Devlet Başkanı Christian Kabore ve Liberya Devlet Başkanı George Manneh Weah ile düzenlediği dörtlü zirvenin ardından yayınlanan ortak bildiride, DEAŞ, FETÖ, El Kaide ve Boko Haram terör örgütleri arasında hiçbir ayrım gözetmeden, terörizmle mücadele konusundaki kararlılık teyit edildi.

Kaydet
a- | +A

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika turunun ikinci durağı Togo'da Cumhurbaşkanı Faure Essozimma Gnassingbe ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlemiş, toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togo Cumhurbaşkanı Gnassingbe, Burkina Faso Devlet Başkanı Christian Kabore ve Liberya Devlet Başkanı George Manneh Weah ile bir araya gelmişti. Düzenlenen dörtlü zirvenin ardından yayınlanan ortak bildiride, dört Devlet Başkanı'nın güvenlik, sağlık, iklim ve kalkınma ortamından kaynaklanan sınamalara ilişkin ortak menfaat meseleleri ile Türkiye ve Afrika ülkeleri arasında işbirliğine ilişkin fikir teatisinde bulunduğu aktarıldı.

Aşı eşitsizliğine atıfta bulunuldu

Devlet başkanlarının pandemi kaynaklı küresel sağlık krizine atıfta bulundukları bildiride, pandemiye karşı etkili bir şekilde mücadele için araç ve kaynakların yetersizliği sebebiyle, özellikle Afrika kıtasında olmak üzere, dünyanın çeşitli yerlerinde durum vahametini korurken, aşılama oranı yüksek ülkelerde kısıtlamaların kalkmaya başlamasının esefle karşılandığı ifade edildi.

Devlet başkanları, uluslararası topluma Afrika ülkelerinin Covid-19'la mücadele çabalarının yoğunlaşmasına ve aynı zamanda yeni mutasyonların ortaya çıkması riskinden kaçınılmasına olanak sağlamak için daha fazla yardım ve dayanışma çağrısında bulundukları bildiride, başta aşıya erişim konusunda olmak üzere, gelişmiş devletleri söz ve vaatlerini yerine getirmeye davet etti.

Bildiride, devlet başkanları güvenlik meselesini ele aldığı ve terörün şüphesiz Afrika ve dünyada barış ve istikrara yönelik en büyük tehdidi teşkil ettiğini hatırlattı. Batı Afrika'da özellikle radikalizmin ve şiddet içeren aşırıcılığın yükselişine değinilen bildiride, silahlı grupların kıtada yayılmasına, her türlü insan kaçakçılığına, sınırları aşan organize suçlara, küçük ve hafif silahların yaygınlaşmasına bunların yanı sıra yerel sosyo-politik, ekonomik gerçekler ve koşullarla beslenen çok boyutlu güvenlik sınamalarıyla karşı karşıya kalınmasına ilişkin derin endişeler dile getirildi.

Türkiye, Togo, Burkina Faso ve Liberya'dan ortak bildiri
Başlık ResmiTürkiye, Togo, Burkina Faso ve Liberya'dan ortak bildiri

Dört ülkeden FETÖ'yle mücadele sözü

Bildiride, devlet başkanları, DEAŞ, FETÖ, El Kaide ve Boko Haram dahil olmak üzere terör örgütleri arasında hiçbir ayrım gözetmeden, terörizmle mücadele konusundaki kararlılıklarını teyit ettiler. Ön saflarda yer alan Burkina Faso, Mali, Nijer, Nijerya ve Çad'daki terör saldırılarının şiddetle kınandığı bildiride devlet başkanları, söz konusu devletler ve halklarıyla dayanışma içinde olduklarını dile getirdi.

Devlet başkanlarının Gine Körfezinde, küresel korsanlıkla mücadele etmek için kararlı adımlar atılması gerektiğini dile getirdiği bildiride, güvenlik müdahalesinin ötesinde bu karmaşık ve uluslararası nitelikteki tehdit karşısında devlet başkanları, barışın korunması ve şiddetin önlenmesinin bir aracı olarak toplumların temel sosyal hizmetlere erişiminin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi çabalarına artan yatırıma öncelik veren tutarlı ve etkili bir yanıtın verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin Afrika'da barış ve istikrara olan kararlı bağlılığı teyit edildi

Bildiride, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika'da barış ve istikrara olan kararlı bağlılığını özellikle yeniden teyit ettiği aktarılırken, Türkiye'nin Afrika'daki varlığının sadece karşılıklı yarar sağlayan ekonomik ve ticari hedeflere dayanmadığı, aynı zamanda çok sektörlü projeler temelinde teknik yardım yoluyla Afrika'nın kalkınma zaruretini de içerdiği hatırlatıldı.

Bildiride, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) ve kasım ayında İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılması planlanan Dünya Liderleri Zirvesi çerçevesinde devlet başkanları, sanayileşmiş ülkelere, sera gazı emisyonlarının azaltılmasına önemli ölçüde katkıda bulunmak suretiyle taahhüt ve eylemlerini artırmaları ve gerçekleştirmelerinin yanı sıra, yenilenebilir enerjinin teşviki için de çağrıda bulundu.

Türk ekonomisinin dikkate değer ilerlemesi ve gücünü kabul edildi

Bildiride, işbirliği ile ilgili olarak devlet başkanları, Türkiye'nin Afrika için stratejik bir ortak olarak rolünü meşrulaştıran ve onu uluslararası sahnede önemli bir aktör haline getiren Türk ekonomisinin dikkate değer ilerlemesini ve gücünü kabul etti.

Bildiride devlet başkanları, iki ortak tarafından belirlenen çok iddialı hedeflere henüz ulaşmamış olsa da, Afrika ile ticaret hacminin, Covid-19 pandemisinin ortaya çıkmasına bağlı engellere rağmen on yıllık işbirliğinde üç mislinden fazla arttığını kaydetti. Devlet başkanlarının pandeminin getirdiği kısıtlamalara rağmen Afrika'daki büyüme beklentilerinin umut verici olduğunu vurguladıkları bildiride, bunun Türkiye ile ortaklığın güçlendirilmesine ve mevcut bağlamda daha adil ve dayanıklı hale getirilmesine katkıda bulunduğu aktarıldı.

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkileri artırma ve geliştirme konusundaki kararlılığı teyit edildi

Bildiride, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ülkeleriyle siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkileri artırma ve geliştirme konusundaki kararlılığını bir kez daha teyit ettiği ifade edilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkesinin, barış ve istikrarı, ekonomik bağları desteklemek ve güçlendirmek, ticaret ve sanayi için fırsatlar oluşturmak için çoğu ülkede varlık göstermek suretiyle Afrika'yı tercih edilen bir yatırım ortağı yapma arzusu vurgulandı.

İstanbul'daki Türkiye-Afrika arasındaki zirveler memnuniyetle karşılandı

Bildiride, devlet başkanlarının birlikte daha adil bir dünya için, İstanbul'da sırasıyla 21-22 Ekim 2021 ve 17-18 Aralık 2021 tarihlerinde yapılacak olan Üçüncü Türkiye-Afrika Ekonomi ve İşbirliği Forumu'nu ve Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesini memnuniyetle karşıladığı aktarıldı.

Dört ülke iletişim kanallarını güçlendirme hususunda uzlaştı

Lome toplantısının kardeşlik ve mükemmel bir anlayış ortamında gerçekleştiği ifade edilen bildiride, devlet başkanlarının ilişkilerini simgeleyen dostluk ve dürüstlük ruhu içinde daha sık görüş alışverişinde bulunmak için ülkeleri arasındaki iletişim kanallarını güçlendirme hususunda uzlaştığı belirtildi.

Bildiride, devlet başkanlarının Togo Cumhurbaşkanı Gnassingbe'ye Togo Hükümetine ve halkına, kendilerine ve heyetlerine yapılan sıcak ve kardeşçe karşılama için derin takdir ve şükranlarını ifade ettiği aktarıldı.

BAKMADAN GEÇME
Cumhurbaşkanı Erdoğan Nijerya
HABER
Cumhurbaşkanı Erdoğan Nijerya'da

BAKMADAN GEÇME
Erdoğan: Togo
HABER
Erdoğan: Togo'nun FETÖ ile mücadelede verdiği destek takdire şayan

ÇAGLA TÜRK
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 20 Ekim, 2021 - 00:28
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Sakıncalı dizisi nerede çekiliyor? İlk bölüm tarihi gündemde!
    Sakıncalı dizisi nerede çekiliyor? İlk bölüm tarih...
    Kaydet
  • 2
    Vakıf Faktoring ne zaman işlem görecek? VAKFA BİST işlem tarihi açıklandı
    Vakıf Faktoring ne zaman işlem görecek?
    Kaydet
  • 3
    Yok böyle maç! 90+9'da tam orta sahadan attı, 27 yıllık Dünya Kupası hasreti bitti
    Yok böyle maç! 90+9'da tam orta sahadan attı, 27 y...
    Kaydet
  • 4
    Ayben Özçilingir Turtura öldü mü, sağlık durumu nasıl?
    Ayben Özçilingir Turtura öldü mü, sağlık durumu na...
    Kaydet
  • 5
    Rojin Kabaiş davasında sessizlik bozuldu! Tanık 1 yıl sonra ortaya çıktı
    Rojin Kabaiş davasında sessizlik bozuldu!
    Kaydet
YAZARLAR
  • Kemal Belgin
    Kemal Belgin Rafa Silva ve Feyyaz!
    Kaydet
  • Ragıp Karadayı
    Ragıp Karadayı Ecdadımızın çektiği acıları iliklerime kadar hissettim!
    Kaydet
  • M. Said Arvas
    M. Said Arvas Peygamberler gelmeseydi!..
    Kaydet
  • Osman Ünlü
    Osman Ünlü İslâmın yayılmasına hizmet etmek...
    Kaydet
  • Abdüllatif Uyan
    Abdüllatif Uyan Allahü teâlâ, duâ edenleri sever...
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Veliler müdürü değil, otizmli çocuğu suçladı
    Veliler müdürü değil, otizmli çocuğu suçladı
    Kaydet
  • Ölü bulunan anne oğulun ön otopsi raporu!
    Ölü bulunan anne oğulun ön otopsi raporu!
    Kaydet
  • Bahisçi 102 futbolcunun cezası açıklandı
    Bahisçi 102 futbolcunun cezası açıklandı
    Kaydet
  • Sahipsizler yeni bölüm tarihi belli oldu
    Sahipsizler yeni bölüm tarihi belli oldu
    Kaydet
  • CHP İstanbul İl Binası'na girip tuvaletlerini yaptılar
    CHP İstanbul İl Binası'na girip tuvaletlerini yaptılar
    Kaydet
GÜNDEM HABERLERİ
  • Bez Bebek’in Yağmur’u Asena Keskinci eski defterleri açtı! Evrim Akın’a zehir zemberek sözler...
    Bez Bebek’in Yağmur’u Asena Keskinci eski defterleri açtı
    Kaydet
  • Yüksek sesli müzik dinledi, hayatının şokunu yaşadı! Hem aracından hem de ehliyetinden oldu
    Yüksek sesli müzik hem aracından hem de ehliyetinden etti
    Kaydet
  • Teknoloji milyarderi Musk'tan çok konuşulacak iddia: Çalışma zorunluluğu ortadan kalkacak
    Ünlü milyarderden çok konuşulacak iddia: Çalışma zorunluluğu ortadan kalkacak
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Bez Bebek’in Yağmur’u Asena Keskinci eski defterleri açtı! Evrim Akın’a zehir zemberek sözler...
Bez Bebek’in Yağmur’u Asena Keskinci eski defterleri açtı
Kaydet
Yüksek sesli müzik dinledi, hayatının şokunu yaşadı! Hem aracından hem de ehliyetinden oldu
Yüksek sesli müzik hem aracından hem de ehliyetinden etti
Kaydet
Teknoloji milyarderi Musk'tan çok konuşulacak iddia: Çalışma zorunluluğu ortadan kalkacak
Ünlü milyarderden çok konuşulacak iddia: Çalışma zorunluluğu ortadan kalkacak
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Saglik
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası