Aile Bakanı Göktaş açıkladı: 'Vatandaşlık Maaşı' geliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Aile Bakanı Göktaş açıkladı: 'Vatandaşlık Maaşı' geliyor

Gündem Haberleri

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, hanelerin gelir düzeyini garanti altına alacaklarını belirterek “Aile Bazlı Vatandaşlık Maaşı’ uygulamasını başlatacağız. Gençlik Bankası için de çalışmalarımız sürüyor” dedi.

AKİF BÜLBÜL'ÜN HABERİ - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, aile yapısını daha da güçlendirmek ve refah seviyesini artırmak için “Aile Bazlı Vatandaşlık Maaşı” uygulamasının başlatılacağını söyledi. Göktaş, ayrıca şehit yakınları, gaziler ve gazi yakınlarının da Türkiye Kart Projesine dâhil edileceği müjdesini verdi.

Basın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Göktaş “Türkiye Yüzyılı; güçlü aile yapısını donanımlı nesillerle inşa etme sorumluluğu getirdi. Bakanlık olarak ‘2053 Vizyonuna İlişkin Hedefler’ uyarınca, 30 yıllık perspektif çerçevesinde, ‘12. Kalkınma Planı 2024 - 2028 Hedefleri’ni mutlaka gerçekleştireceğiz. Her ilçeye Sosyal Hizmet Merkezi hizmetini götüreceğiz. Hanelerin belirli bir gelir düzeyini garanti altına alan Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemini hayata geçireceğiz. ‘Aile Bazlı Vatandaşlık Maaşı’ uygulamasını başlatacağız” dedi.

TEK KARTLA TÜM TÜRKİYE'DE ÜCRETSİZ SEYAHAT HAKKI

Şehit, dul ve yetimlere özel sektörde de istihdamın sağlayacaklarını dile getiren Bakan Göktaş “Şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının tek bir kartla tüm Türkiye’de ücretsiz seyahat etmelerini sağlayacağız. PTT ile protokol imzalayarak, Türkiye Kart Projesine şehit yakınlarımızı, gazilerimizi ve gazi yakınlarımızı dâhil edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Göktaş, ayrıca Aile ve Gençlik Bankası için çalışma yaptıklarını belirterek “Milyonlarca çift bu haberi bekliyor. Bakanlık olarak payımıza düşen boyutunu enine boyuna çalışıyoruz. Bu konuda dijital bankacılık şeklinde bir modelleme üretebiliriz ama tabii ki bunların hepsi, farklı bakanlıkları da ilgilendirdiği için, onların da çalışma alanlarıyla beraber bunu takvimlendirip kamuoyu ile paylaşacağız. Bu konu, önceliklendirdiğimiz konuların başında geliyor” diye konuştu.

EVLENECEKLERE SERTİFİKASYON EĞİTİMİ

Göktaş evlilik öncesi destek programları hakkında ise şu bilgileri verdi: "Konuyu Aile Bankası ile ele alacağız. Gençlerimiz evlenmeden önce sertifikasyon eğitimi alacak. Çünkü mesele evlenmek değil, evliliği sürdürebilmek. Evlilik yaşımız çok arttı. Evlilik yaşımız ortalama 28-30, doğurganlık oranımız 1,6. 10 yıl önce doğurganlık oranımız 1,89’du, bu da bir tehlike. Avrupa’nın çok daha gerisine gidiyoruz. Dolayısıyla bu boyutu da ele almak çok kıymetli. Boşanma oranlarımız artıyor. Evlilik oranlarımız da aynı boyutta artıyor ama tabii ki amacımız aileyi korumak ve güçlendirmek."

Aile Bakanı Göktaş açıkladı: 'Vatandaşlık Maaşı' geliyor

SÜRESİZ NAFAKA ADİL DEĞİL

Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un kaldırılmasının söz konusu olmadığını belirterek, uygulamadan kaynaklanan hatalar varsa bunların giderilebileceğini söyledi.

Göktaş “6284 Sayılı Kanun’un değişmesi gerekmiyor, değişmeyecek. Ancak uygulamada bir hata varsa, bunların giderilmesi lazım. Kanundaki kararlardan kaynaklı bazı mağduriyetler doğuyorsa, bunlar ele alınmalı. Örneğin, süresiz nafaka meselesi. Süresiz nafaka, adil bir durum değil. Hâkimler ve savcılar bu konuyu özel ders olarak Adalet Akademisinde ele alabilir” dedi.

Bakan Göktan kadına şiddet konusunda ise şunları söyledi: "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4’üncü Ulusal Eylem Planının etkin uygulanmasını ve 5’inci Ulusal Eylem Planı’nın hazırlık çalışmalarını uygulamaya geçireceğiz. Çalışmalarımızı her geçen gün aynı hassasiyetle yapmaya devam edeceğiz. Hangi kadına dokunabilirsek, dokunmaya devam edeceğiz.

İhbarları alıyoruz, anında müdahale ediyoruz. Bu konudaki hassasiyetimi her mecrada açıkça söylüyorum. Brüksel Parlamentosunda kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine yönelik çalıştığım gibi, burada da aynı hassasiyeti göstereceğim."

ÇOCUKLARA YÖNELİK İÇERİKLERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

YouTube’da çocuklara yönelik yayınladığı içeriklerle tepki çeken bir YouTuber, Aile Bakanlığının radarına takıldı. Konuya ilişkin açıklama yapan Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş “Bu konuda ilgili içeriğin engellenmesi kararı çıktı. Bu tür içerikleri yakından takip ediyoruz. Mecrayı kapatamıyoruz ancak içeriği önleyebiliyoruz. Bu konuda çok hızlı çalışıyoruz. Sosyal medyadaki şiddet olaylarını izlediğimizde de aynı şekilde aynı hızla takip ediyoruz” dedi.

Bakan Göktaş, çocukların dijital risklerden korunması kapsamında, Özel Kreş ve Gündüz Bakımevi çalışanları ile bu kuruluşlardan hizmet alan ailelere farkındalık eğitimi verildiğini de anlattı. Göktaş “2023 yılı Haziran ayı itibarıyla yaklaşık 20 bin veli, 14 binden fazla personel Dijital Risklerden Korunma Eğitimi aldı” bilgisini paylaştı.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...