EDAM uzmanı Sine Özkaraşahin: Avantajı çok diye F-16’yı tercih ettik

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
EDAM uzmanı Sine Özkaraşahin: Avantajı çok diye F-16’yı tercih ettik

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

EDAM Uzmanı Sine Özkaraşahin, Türkiye’nin neden ısrarla F-16 almak istediğini detaylarıyla anlattı.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ -  

Son 15 yılda tamamen küresel hesaplaşma sahasına dönen bölgede güçlü bir aktör olarak varlığını sürdüren Türkiye F 16’larla yola devam kararı aldı. Dünyada F-16’ları yüksek sayı ve harbe hazırlık seviyesinde kullanan Türkiye’de farklı seçenekler de gündeme gelmişti. Ekonomi ve Dış Politikalar Araştırma Merkezi (EDAM) uzmanlarından Sine Özkaraşahin’le neden F 16 sorusunun cevaplarını konuştuk. Türkiye’nin kullanımda muadillerine ciddi anlamda fark atan ülke olduğunu hatırlatan Özkaraşahin, Türk Silahlı Kuvvetleri ve F-16 ilişkisinden bahsederken (önleme uçuşları / scramble’dan hava-hava görevleri  hava sahasının korunması, terörle mücadele, çeşitli NATO görevleri) ve benzeri çok geniş bir portföyden söz ediyoruz. Bir anlamda Ankara, dere geçerken at değiştirmedi. Bir diğer boyutta ise Türkiye’nin dördüncü nesil askeri havacılıktan, beşinci nesile (KAAN) geçerken bir ara çözüm elde edebilmiş oldu’ dedi. 

HER AÇIDAN AVANTAJLI

Sine Özkaraşahin’e göre F-16V alımının Ankara için pek çok avantajı var. Nitekim pilot havuzumuz ve yer personeli destek havuzumuz F-16’ya çok aşina diyen EDAM uzmanı Özkaraşahin, Rusya, Çin gibi farklı bir çözümün tercih edilmesi durumunda iki ayrı personel havuzu teşmil edilmesi gerekecekti. Böyle bir idame hem yorucu olacaktı. Halihazırda, Türkiye’de çok geniş bir satıhta yer alan üsler, F-16 altyapısını destekler durumda. Bu da ayrıca önemli. Öyle ki, farklı bir çözümün tercihi, üs yapısının adaptasyonu, yedek parça tedariği gibi hususları da zorlaştıracaktı. Ayrıca F-16’nın Türkiye’nin kendi milli mühimmatlarını da entegre edebileceği bir uçak olması kritik mahiyette. Son pakette pek çok yabancı mühimmat da alınıyor. Farklı varyantlara, farklı mühimmatlar kullanılacak.

Dolayısıyla bu alanda da yeni alımla bir çeşitlilik de sağlanmış olacak. Yine Türkiye için kritik bir husus, F-16’nın üreticisi Lockheed Martin ve Ankara’nın savunma sanayii ilişkileri. Lockheed Martin Türkiye savunma ekosistemini çok iyi tanıyan bir firma. Dolayısıyla F-16 ile devam edilmesi, bu açıdan da önemli’ ifadelerini kullandı. 

İKİNCİ YAPTIRIM DALGASI GELEBİLİRDİ

Türkiye’nin S 400 alımı ve Washington’la yaşanan sorunlu sürece dikkat çeken Sine Özkaraşahin, Mevcut siyasi konjonktürde bir Rus sisteminin tercih edilmesi, CAATSA yaptırımlarının ikinci safhasını tetikleyebilirdi. İlk aşamada iki ülke ilişkileri her ne kadar telafisi olmayan zararlar görmese de olası bir ikinci  dalgada hasar oranı çok daha yüksek olacaktı. Şu an bu olumsuzlukların bir ölçüde önüne geçildi’ tespitinde bulundu.
İki ülke arasında düşen tansiyona bir başka örnekte ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland’ın Türkiye'yi F-35 programında yeniden görmekten memnuniyet duyarız’ açıklaması oldu.  Türkiye'nin CAATSA yaptırımlarına maruz kalması nedeniyle savunma sanayii alanında bazı sıkıntıların yaşandığını kaydeden Nuland, "CAATSA yaptırımları, hükümetinizin Rusya Federasyonu’ndan S-400 hava savunma sistemleri satın alma kararıyla ilgiliydi. CAATSA yaptırımlarını tetikleyen buydu’ ifadelerini kullandı. 

BİR SONRAKİ AŞAMA: KAAN

Sinem Özkaraşahin, F-16, muharebe sahasında uzun saatlerce denenmiş, Ankara’nın limitlerine çok hakim olduğu bir platform tespitinde bulundu ve şunları söyledi:
‘F-16’ların son bloğu, çok güçlü kabiliyetler ile geliyor. AN/APG-83 radarı gibi bir AESA radarı buna bir örnek. Söz konusu sistem, Türkiye’ye ciddi bir sensör avantajı sağlayacak. 

Ayrıca, F-16V modernizasyonu, F-16 ailesinin en üst versiyonunu temsil ediyor. Dolayısıyla mevcut F-16 filosu, şu anda KAAN gelene kadar Ankara için iyi bir ara çözüm. Ancak tabiiki en ideal olan, Türkiye’nin konsorsiyum üyesi de olduğu F-35 projesinde devam etmesi olurdu. Çünkü bu yalnızca Türk savunma sanayii ve paydaşları için de önemliydi. Fakat bu ideal duruma ulaşma konusunda var olan pürüzler dikkate alındığında mevcut seçenekler arasındaki en uygun alternatif F-16V’dir.’

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
N.KÖKMEN20 Şubat 2024 17:35

Mükemmel bir analiz ve değerlendirme. Kaleminize sağlık.

Sonraki Haber Yükleniyor...