Kapıcılara kötü haber Yargıtay'dan geldi! Fazla mesai yok: Sebebi çok konuşuldu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kapıcılara kötü haber Yargıtay'dan geldi! Fazla mesai yok: Sebebi çok konuşuldu

GÜNDEM Haberleri

Sık sık emsal kararlara imza atan Yargıtay'dan bir karar da kapıcılar için geldi. Görevli oldukları binalarda ufak çaplı onarımlar, güvenliği, temizliğin sağlanması, binada oturanların alışverişlerini karşılamak ve kaloriferlerin yakılması gibi işleri yapan kapıcılar hakkında beklenmedik bir karar geldi. Bir kapıcı görevli olduğu binadan kovulunca İş Mahkemesi'ne gitti ve burada fazla mesai ücreti için dava açtı. Mahkeme kapıcıyı haklı buldu ancak Yargıtay devreye girince işler değişti ve kapıcıların mesaisi hakkında emsal kararı verdi.

Daha çok büyük semtlerde ve sitelerde görev yapan kapıcılar bulundukları binanın bakımı, temizliği, korunması,  güvenliğinin sağlanması, kaloriferlerin yakılması, küçük çaptaki onarımlar ve taşınmazda oturanların alışveriş işlerinin görülmesi işleri gibi bazı işleri yapıyorlar. Yine bir kapıcı görevli olduğu binadan kovulunca İş Mahkemesi'nin yolunu tuttu ve fazla mesai ücreti için dava açtı ve haklı bulundu. Ancak dava Yargıtay'a taşınınca o çok konuşulan karar geldi. 

Binlerce kapıcıyı yakından ilgilendiren bir karara imza atan Yargıtay; kömür kaloriferli olmayan binada görev yapan görevlilere fazla mesai ücreti ödenmeyeceğine hükmetti. Yüksek mahkeme; bu binalarda sabah ve akşam servise dışında farklı görevler yaptığı ispatlanamayan konut kapıcısı için fazla çalışma ücretinden söz edilemeyeceğine dikkat çekti.

Çalıştığı binadan kovulan ve fazla mesai talep eden kapıcı gittiği mahkemede haklı bulundu.

KAPICILARIN BOŞ ZAMANLARI DİLEDİĞİ GİBİ KULLANMA İMKANI VAR

Kararı davalı apartman yönetimi temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk dairesi girdi. Kapıcı hizmetlerinin aralı işler olduğunun hatırlatıldğı kararda şöyle denildi: 

"Kapıcıların vazifeleri aslında aralıksız sürmeyip, vakit vakit ifa edilmesi icap eden işlerden olup işlerin yapıldığı vakitler arasında kalan boş zamanları kapıcının dilediği gibi kullanma imkanı olduğu unutulmamalıdır. Bu zamanların günlük çalışma süresine dahil edilmesi mümkün değildir. Bu itibarla, kapıcıların fazla mesai taleplerine ilişkin araştırma ve inceleme yapılırken öncelikle kapıcının çalıştığı apartmanın daire sayısının ve bir günde yaptığı işlerin neler olduğu ve bu işlerin ne kadar zamanda yapacağının tespit edilmesi ve buna göre fazla mesai yapıp yapmadığı saptanması, tanık anlatımlarının da bu saptamalar ışığında değerlendirilmesi gerekir.

'FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ SÖZ KONUSU DEĞİL'

Kömür kaloriferli olmayan binada görev yapan ve sabah ve akşam servise dışında farklı görevler yaptığı ispatlanamayan konut kapıcısı için fazla çalışma ücretinden söz edilemez. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir." (İHA)

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ali 7 Ocak 2023 23:07

Millet kapıcılara kurban olsun onlar olmasa olmaz site diye bir şey kalmaz kalamaz

Zeynep Güral22 Kasım 2022 17:50

Kapıcıların günlük kanuni çalışma süresi 7 saattir ve hiç bir kapıcı bu süreyi layıkıyla dolduramaz ancak maaşlarını tam alırlar. Kapıcılık müessesesinin tekrar gözden geçirilmesi şart, boşa para ödüyor insanlar.

Sonraki Haber Yükleniyor...