Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Başsavcılığın kararı sonrası netlik kazandı: İBB'ye kayyım atanacak mı?

Başsavcılığın kararı sonrası netlik kazandı: İBB'ye kayyım atanacak mı?
Fotoğraf Başlığı Bassavciligin karari sonrasi netlik kazandi: IBB'ye kayyim atanacak mi?

İBB Başkanı İmamoğlu, 'yolsuzluk' soruşturmasında tutuklandı, terör soruşturması kapsamında ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İmamoğlu'nun terör soruşturmasından serbest bırakılması üzerine 'İBB'ye kayyım atanacak mı?' sorusu cevap buldu.

Kaydet
a- | +A

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yolsuzluk soruşturmasında tutuklanırken terör soruşturması kapsamında adli kontrol şartıyla serbest kaldı. Gelişmeler sonrası 'İBB'ye kayyım atanır mı?' sorusunun cevabı merak edildi.

İmamoğlu'nun terör suçundan serbest bırakılmasının ardından 'kayyım' ihtimali ortadan kalktı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KAYYIM ATAYABİLİR

Öte yandan, hukukçulara göre, İçişleri Bakanlığı, soruşturmanın selameti gerekçesiyle görevden uzaklaştırma kararı alarak kayyım atayabilir. 2016 yılında çıkarılan düzenlemeye göre, bir belediye başkanı terör suçları kapsamında soruşturuluyorsa veya bu suçlardan hakkında kuvvetli şüphe varsa, İçişleri Bakanı yetkisini kullanarak kayyım atayabiliyor.

KOLTUĞA SİNEM DEDETAŞ MI GELECEK?

TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik, CHP'nin 10 gün içinde bir ismi seçeceklerini söyleyip Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ı işaret etti.

Atik özetle şunları söyledi:

"Belediye başkanlığında bir boşalma olması durumunda iki tane seçenek var. 'Terör' bir istisna biliyorsunuz. Terörle bağlantılı suç işlendiği durumlarda, 15 Temmuz'dan sonra getirilen düzenleme bu şekilde. Eğer belediye başkanı hakkında 'terör' bağlantısı olursa doğrudan kayyım atanıyor. Ama burada, 'terör' soruşturmasında 'adli kontrol' kararı verildi. Sadece 'yolsuzluk' suçlamasıyla tutuklama verildi. Tutuklama verildiği için belediye başkanlığını sürdüremeyecek.

Belediye başkanı yerine 10 gün içinde yeni bir isim seçilecek. İBB Başkanlığı CHP'de kalacak. 10 gün içinde belediye meclisi toplanarak, kendi aralarından bir belediye başkan vekili seçilecek. O isim de İmamoğlu'nun görev süreci sonuna kadar belediyeyi yönetecek. Eğer Ekrem İmamoğlu öncesinde serbest kalırsa, göreve iade edilme ihtimali de var, belediye başkanının yerini farklı bir CHP'li isim getirilecek.

Çok çok farklı isimler konuşuluyordu.

Üsküdar belediye başkanının adı geçiyordu. Yeni belediye başkanını önümüzdeki hafta netleşir. Üsküdar belediye başkanının olacağını tahmin ediyorum. Kayyım atanmamış olmaması yine CHP'li bir ismin olması tepkileri düşürecektir"

Mahkemenin 'İmamoğlu' kararının ardından merak konusu oldu: İBB'ye kayyım atanacak mı? - 1. Resim
Başlık ResmiMahkemenin 'İmamoğlu' kararının ardından merak konusu oldu: İBB'ye kayyım atanacak mı? - 1. Resim

Geçtiğimiz günlerde gazetemize konuşan Hukukçu Dr. Rezan Epözdemir ise örgüt kurucusu ve yöneticisinin, örgütün işlediği tüm suçlardan, fiilen katılmasa veya eylem üzerinde ortak hâkimiyet kurmasa dahi sorumlu olacağını kaydetmişti.

BAKMADAN GEÇME
İBB
HABER

İBB'ye kayyım atanacak mı? Hukukçulara sorduk: İmamoğlu tutuklanırsa...

TCK’ya göre örgüt kurmanın cezasının 4 ile 8 yıl, silahlı örgüt olması durumunda da ise cezanın 7,5’ten 15 yıla kadar hapis cezası öngördüğünü ifade eden Epözdemir, kayyım tartışmalarını ise şu ifadelerle değerlendirmişti:

"Bir belediye başkanı adi bir suçtan tutuklanır ve İçişleri Bakanlığı tarafından uzaklaştırma kararı verilirse Belediye Meclisi içinden yerine başka biri görevlendirilir. Ancak terör suçlarında dışarıdan kayyım atanabilir. Gözaltı sonrasında İmamoğlu hakkında bir tutuklama kararı söz konusu olursa İçişleri Bakanlığının görevden uzaklaştırma kararı beklenmeden de otomatik olarak dışarıdan kayyım ataması yapılabilir"

TUTUKLANAN İSİMLER

Öte yandan İBB'ye yönelik "yolsuzluk" soruşturması kapsamında tutuklananlar arasında şu isimler yer aldı:

  • Ekrem İmamoğlu
  • Murat Ongun
  • Ahmet Köksal
  • Ali İlbak
  • Adem Tuncay
  • Ali Nuhoğlu
  • Alper Aydın
  • Mete Sarısaltun
  • Murat Abbas
  • Kamil Timur Delibaş
  • Eyüp Subaşı
  • Serdal Taşkın
  • Serkan Öztürk
  • Mustafa Nihat Sütlaş
  • Süleyman Atik
  • Ahmet Çiçek
  • Yusuf İlbak
  • Servet Yıldırım
  • Serdar Haydanlı
  • Buğra Gökçe
  • Ertan Yıldız
  • Tuncay Yılmaz

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.