Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den ezber bozan çıkış: '178 yıldır stres biriktiriyor' dedi uyardı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den ezber bozan çıkış: '178 yıldır stres biriktiriyor' dedi uyardı

GÜNDEM Haberleri

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, olası Marmara depremi gündemde geniş yer bulurken, ezber bozan bir çıkış yaptı. Sözbilir, Manisa fayının 178 yıldır stres biriktirdiğini söyleyerek uyarıda bulundu. Sözbilir, Sözbilir, "Bu sonuç Manisa fayının yeniden kırılması için belirli bir zaman gerekeceği, bu zaman dilimi içinde Manisa il merkezinin depreme hazırlanabileceği değerlendirilmektedir" dedi.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa fayındaki eski depremleri tarihlendirerek önemli bulgulara ulaştı. "Optik uyarımlı lüminesans" yönteminin bu fay üzerinde ilk kez denendiğini belirten Sözbilir, fayın 178 yıldır stres biriktirdiğini söyledi. Prof. Dr. Sözbilir, "Bu sonuç Manisa fayının yeniden kırılması için belirli bir zaman gerekeceği, bu zaman dilimi içinde Manisa il merkezinin depreme hazırlanabileceği değerlendirilmektedir" ifadelerini kullandı.

"ANADOLU'DAKİ EN BÜYÜK DEĞREMLERDEN BİRİNİN KAYNAĞI MANİSA FAYI"

Anadolu Ajansı'nda yer alan bilgiye göre, "Optik uyarımlı lüminesans" yönteminin kullanıldığı çalışma sonuçlarında, tarihsel dönemde Batı Anadolu'daki en büyük depremlerden biri olarak kabul edilen, milattan sonra 17 yılında gerçekleşen depremin Manisa Fayı'ndan kaynaklandığının ortaya çıktığını belirten Sözbilir, 926, 1595 ve 1845 depremlerine ait izlerin de saptandığını aktardı.

"DEPREME HAZIRLANMAK İÇİN ZAMAN VAR"

Manisa ve çevresinde ciddi yıkımlara neden olan son depremin 1845 yılında aynı fay üzerinde gerçekleştiğinin belirlendiğini kaydeden Sözbilir, bunun da fayın 178 yıldan beri stres biriktirdiği anlamına geldiğini belirterek, "Bu sonuç Manisa fayının yeniden kırılması için belirli bir zaman gerekeceği, bu zaman dilimi içinde Manisa il merkezinin depreme hazırlanabileceği değerlendirilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Optik uyarımlı lüminesans" yönteminin Manisa fayı üzerinde ilk kez denendiğini belirten Sözbilir, yapılan çalışmanın TÜBİTAK Türk Yerbilimleri dergisinde yayımlandığını da sözlerine ekledi.

(AA)

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...