Schengen vizesi hem hayalleri hem cepleri yaktı: Harcanan para dudak uçuklattı

Türk vatandaşlarının Schengen çilesi sürüyor. Başvurularda ret oranı yüzde 15 iken son 15 yılda 775 milyon euro harcama yapıldığı açıklandı.
Schengen vizesi başvurularındaki artış ret oranını gündeme getirmeye devam ediyor. Sadece randevu almak için dahi aylarca beklenirken yapılan başvuruların yüzde 15'i reddediliyor.
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Çileli Schengen sürecinde Türk vatandaşları son 15 yılda toplam 775 milyon euro ödedi” dedi.
MADDİ-MANEVİ YÜK
Dünya Gazetesi'nin haberine göre Zeytinoğlu, özellikle iş insanları ve öğrencilerin karşılaştığı vize reddi ve gecikmelerin AB ile ekonomik ilişkileri zedelediğini belirtti.
Avrupa’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları için süreç hem maddi hem manevi yük haline gelirken, vize başvurularında karşılaşılan belirsizlik de artıyor.
BEKLEME SÜRELERİ UZADIKÇA UZADI
AB’nin 2023’te Schengen vizesi başvurularında reddetme oranı yüzde 16,1 iken, 2024’te bu oran yüzde 15’e geriledi.
Ancak süreç, 2015'teki yüzde 9,4’lük ret oranına göre hâlâ yüksek.
Bekleme süreleri ise ciddi şekilde arttı; randevu bulmakta zorlanan başvuru sahipleri, uzun bekleme süresi ve yüksek ücretler nedeniyle mağduriyet yaşıyor.
Yurt dışında gayrimenkul alımları da hız kesmeden devam ediyor. 2024’ün ilk beş ayında Türk vatandaşları yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yaptı.
Türklerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında ise gayrimenkulden yüksek kira getirisi sağlayan BAE (Dubai) geliyor. Aynı dönemde yabancıların Türkiye’de yaptığı gayrimenkul yatırımları ise yüzde 19,5 artarak 1 milyar 31 milyon dolara ulaştı.