Son dakika: Bakan Kirişçi kırmızı et fiyatları için tarih verdi! İthalat yapılacak fiyatlar düşecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, TGRT Haber'de soğan ve et fiyatları başta olmak üzere gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci, "Etle ilgili aldığımız tedbirler Kurban Bayramı'na kalmadan neticelenmiş olacak" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, TGRT Haber'de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses’in sorularına cevap veren Bakan Kirişci, son dönemde fiyatı artışa geçen patates ve soğan fiyatlarının neden yükseldiği sorusuna cevap verecek olan Bakan Kirişçi aday gösterildiği Kahramanmaraş ile ilgili çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

TOGG ÜLKEMİZ VAR OLDUĞU SÜRECE EN ÖNEMLİ DEĞERİMİZ OLACAK

Yerli ve milli otomobil Togg ile studoyaya gelen Bakan Kirişci, "Yurtdışına seyahatelerimiz olduğunda o ülkelerin önde gelenlerinin kendi üretimi araçları kullandığını görüyorduk. Bu bizim ülkemizde ne zaman olacak diye hayıflanırdık. Çok şükür milli gururumuz Togg var. Ülkemiz var olduğu sürece bu otomobil bizim en önemli değerimiz olacak. Türkiye'nin devrimle ilgili bir geçmişi var. Devrim'in üzüntüsünü yaşıyoruz. Biz Togg'a otomobil demiyoruz. Togg için akıllı cihaz diyoruz. Bu cihazın karada ilerleyenleri kadar havada ilerleyenlerini dahi göreceğiz. İnşallah Tekofest kuşağındaki gençlerimiz bu hayalleri gerçekleştirecek. Türkiye kaçırmış olduğu otomotivdeki süreci zamanında yakalamış oldu" dedi.

Bakan Kirişci'nin açıklamaları şu şekilde:

MİLLET İTTİFAKI'NIN BİLDİĞİ TEK ŞEY MASA VE KASA

"14 Mayıs seçimlerinde deprem felaketinin yaşandığı Kahramanmaraş'ta AKP listelerinden Milletvekili adayı olan Bakan Kirişci seçim bölgesindeki zorluklardan bahsetti. Bakan Kirişci, "Birinci sırada milletvekili adayı olmamın ötesinde sektör paydaşlarıyla saatler süren toplantılar yapıyoruz. Kırklareli, Muğla, Aydın, Denizli, Sakarya vs birçok ilde vatandaşlarımızın büyük teveccühü ile karşılaşıyoruz. Cumhurbaşkanımızın tabiriyle Frankenstein İttifakı'nın çıkar birlikteliği var. Millet yok, kadın yok, bu ülkenin birliği beraberliği yok. Millet İttifakı'nın bildiği tek şey masa ve kasa. Bunların millet ile ilgili dertleri yok. Kendi menfaatlerini düşünen grup. Bunu ben söylemiyorum. Meral Akşener bunu söylüyor. O masa ile ilgili Akşener'in söyledikleri ile de anlaşılıyor."

Son dakika: Bakan Kirişçi kırmızı et fiyatları için tarih verdi! İthalat yapılacak fiyatlar düşecek

"İHA-SİHA TEKNOFEST KUŞAĞINI DOĞURDU"

Kalkıp da Bayraktar'ın ürettiği İHA ve SİHA'ları hedefe koymasını asla kabul edemiyorum. Ben bunu vatandaş olarak kabul edemiyorum. Dünyada İHA ve SİHA ihracat eden bir numaralı şirketimiz bu. Büyük devletlerin bu tür şirketlere sahip çıkması gerekir ve çıkar da. Dünyanın her noktasında bunlar özel sektör tarafından yapılır. Burada rakip değil tamamlayacılık söz konusu. Bugün Azerbaycan'a gittiğimizde 30 yıllık zulmün nasıl sona erdiğini görürsünüz. 

BAKANLARIN ADAY GÖSTERİLMESİ...

AK Parti yeni kurulmuş bir parti değil. 22 yıllık parti. 21 yıldır da iktidarda. Girdiği 15 seçimde aldığı kararla Cumhurbaşkanı Erdoğan zafer ile çıkmıştır. O tercihler bu seçimde de kabinenin üyeleri özellikle büyükşehirlerde aday gösterilmesine gerek duyulmuştur. Sadece bizden değil. Kahramanmaraş'ta 8 milletvekili adayıyız. Diğer 7 arkadaşımız da onlar da nitelikli. Bir ekip takım ruhuyla Kahramanmaraş özelinde bir başarı hikayesi yazılacaktır.

SOĞAN ÜĞRETİMİ YETERLİ

Tarım Bakanlığı'nın görevi piyasaya müdahale etmek değil. Görevimiz kendimize üretimi kontrol etmek. Türkiye'nin soğan üretimi yeterli. Kendimize yeterli üretimi yapıyor muyuz yapmıyor muyuz? Bizim soğandaki kendi ihtiyaçlarımızı karşılama oranımız yüzde 115. Burada bir açık yok. Bizim 100 kilo patatesimize ihtiyacımız varsa, 105 kilo üretiyorsak burada da kendimize yeterlilik söz konusu. Müslüman ülkenin bireyleri olarak yaptıklarımıza dikkat etmemiz gerek.

Soğanla ilgili stoklayan, tekrar piyasaya sürmeye çalışan fırsatçılar var. Bunu ticari anlamda değerlendirmek için finansmanını koyup aracılık yapanlara da haksızlık yapmak istemem. Soğanı stoklayıp piyasaya süren fırsatçılar var. Soğanda fiyatların düştüğünü göreceksiniz.

TOGG İLE SOĞAN KIYASLAMASI ÇOK YANLIŞ

Soğan bizim tarım ve gıda alanımızda bir ürünümüz. Togg ile soğanı karşılaştırmak beni çok incitiyor. Bu yakıştırmayı yapmak üreten insana haksızlık. Togg ayrı soğan yani gıda ayrı. 

ET FİYATLARINDA TEDBİRLER KURBAN BAYRAMINA NETİCELENECEK

Rakamlara göre konuşmak zorundayız. 2002 yılında bu milletin üretmiş olduğu büyükbaş hayvan sayısı 9.9 milyondu. Şimdi bu rakam 17 milyon. 32 milyon küçükbaş hayvanımız varken 56 milyona yükseldi. Nüfusun çok üzerinde bir artış var. Refah payısının da bunda etkisi var. Tüketim de buna göre değişir.  Piyasa şartlarında yapılan bir istismar var. İthal edilmesi gerektiğinde de biz kendimiz ediyoruz ama piyasanın şöyle bir alışkanlığı var; bırakın onu biz ithal edelim, bu ithal edilen etin fiyatını da biz belirleyelim. Biz bunu yapamazsınız, Et ve Süt Kurumu olarak piyasadayız diyoruz. 

Etle ilgili aldığımız tedbirler Kurban Bayramı'na kalmadan neticelenmiş olacak. Dediğim gibi skıntı biraz piyasa mekanizmasıyla alakalı, bizimle ilgili değil. Enflasyon gerilese de var olan bir oran var. Türkiye'nin değil ama dünyanın gıda arz güvenliği problemi var. Dünyada da bu konuda kıtlık, darlık var. Bunu sektörü bilen herkes biliyor. Ama Türkiye bu konuda attığı adımlarla, piyasadaki manipülatif kısım çıktıktan sonra süratle rayına oturtacak.

Et fiyatlarının yüksekliğini bahane gösterip dişi hayvanları kesmek isteyen üreticiler olmayacak mı? Elbette olacak. Ama bu fiyatların geri çekilmesiyle bu eylemlerde yavaşlama göreceğiz.

TÜRKİYE'NİN PLANLI TARIMA İHTİYACI VAR

Türkiye'de uzun bir zamandır planlı tarım ihtiyacı vardı. Şuanda iklim krizi yaşıyoruz. Bir anda depremin ardından sel taşkın vs yaşıyoruz. Afetlerin yanı sıra jeopolitik risklerde yaşıyoruz. Rusya-Ukrayna savaşında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öncülüğünde tahıl koridoru oluştu. Tüm riskleri ve kaynaklarımızı hep birlikte düşünerek, stratejik ürünlerimizi öne çıkarmalıyız. Stratejik ürünlerimiz un, yağ, şeker, et, süt ve yumurta. Bunların dışındakiler de üretilecek. Ama nerede? Stratejik ürünlerin üretildiği yerlerde değil. Üretici öngörülebilir, fiyat garantisi olan bir üretim süreci geçirmek istiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı burada hakem görevi görecek. Mali yükümlülüklerde olacak ama bunu zaten kabul edilecek. Bunu ben devrim olarak görüyorum. Tarım Kanunu yoktu bu ülkede peş peşe kanunları devreye aldık. Bizim dediğimiz ekilmezse burada bizim elimizde envanter oluşmuyor. Tarım Sigortacılığı uygulamasını zorunlu yapacağız. Türkiye'de 'ben ektim zarar ettim' sesleri duymayacağız artık." 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...