Türkiye NATO’ya bildirdi: İsveç’in üyelik onayı yetişmeyecek

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Türkiye NATO’ya bildirdi: İsveç’in üyelik onayı yetişmeyecek

Gündem Haberleri  / Anadolu Ajansı

TBMM Dış İlişkiler Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan İsveç’in NATO’ya katılım protokolü ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Türkiye, NATO'ya İsveç'in üyelik onayının Brüksel'deki toplantıya yetişmeyeceğini bildirdi.

İsveç’in NATO’ya katılım onayı bir süre daha bekleyecek. 28-29 Kasım'da Brüksel'de düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, İsveç'in askeri ittifaka katılımı beklentiler vardı.

Türkiye, NATO'ya İsveç'in üyelik onayının Brüksel'deki toplantıya yetişmeyeceğini bildirdi.

DIŞ İLİŞKİLER KOMİSYONU DAHA FAZLA MÜZAKERE İÇİN ERTELEDİ

TBMM Dış İlişkiler Komisyonu oylamayı "daha fazla müzakere" için ertelemişti.

14 Kasım’da İsveç'in NATO'ya kabulüne dair protokol TBMM Dış İlişkiler Komisyonu'na ulaşmıştı. 16 Kasım'da görüşülen protokole ilişkin teklifte, 'Gelinen aşamada, Üçlü Muhtıra'da kayıtlı taahhütler, 10 Temmuz 2023 tarihli ortak açıklamada yer alan unsurlar, İsveç'le ikili ilişkilerimiz, bu ülkenin NATO ile kapsamlı ortaklık ilişkisi ve birlikte çalışabilirliği bakımından eriştiği seviye dikkate alındığında, İsveç'in NATO'ya üyeliğinin Türkiye'ninki dahil Avrupa-Atlantik güvenliğine katkı sağlayacağı kanaatine varılmıştır' ifadeleri kullanılmıştı.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

TBMM Dışişleri Komisyonu’nun onayının ardından İsveç'in NATO'ya katılım protokolü metni TBMM Genel Kurulu’na gelecek.

Protokol Genel Kurul'un da onayını alırsa Meclis süreci tamamlanmış olacak. 

Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyeliğini onayladığına dair belgeyi, 1949 tarihli Kuzey Atlantik Antlaşması'nın saklayıcısı ABD'ye teslim etmesinin ardından İsveç NATO'nun 32. üyesi olarak ittifaka katılmış olacak.

FİNLANDİYA ONAY VERİLDİ

Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldıra tepki olarak geçen yıl NATO üyeliği için başvurmuş ve ittifak üyelerinin çoğu bu başvuruyu hızla onaylamıştı.

Türkiye bir süre sonra 3'lü mutabakatın şartlarını yerine getiren Finlandiya'ya NATO biletini vermişti. Ancak, güvenlik işbirliği konusundaki endişelerini gerekçe göstererek İsveç'in NATO üyeliğini onaylamamıştı.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...