Artık dolgu yaptırmayacaksınız: Yeni teknoloji dişlerin kendini onarmasını sağlıyor!

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Artık dolgu yaptırmayacaksınız: Yeni teknoloji dişlerin kendini onarmasını sağlıyor!
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İngiltere'de bilim insanları, dolgular ve implantlara alternatif olabilecek laboratuvar ortamında geliştirilen diş teknolojisinde önemli bir adım attı. Yeni geliştirilen malzeme, diş hücrelerinin doğal yollarla büyümesini mümkün kılabilir.

Diş tedavileri dolgu, kanal tedavisi ve implant gibi yöntemlerle yıllardır aynı şekilde devam ediyor. Ancak İngiltere'deki King's College London'da yürütülen çığır açıcı bir araştırma, bu geleneksel yöntemlerin gelecekte tarihe karışabileceğini gösteriyor. Bilim insanları, laboratuvarda hastanın kendi hücrelerinden gerçek diş üretebilecek bir teknik geliştirdi.

PROTEZLER YERİNE GERÇEK DİŞLER!

Araştırmada, hücrelerin vücuttaki doğal ortamlarını taklit eden özel bir hidrojel malzeme geliştirildi. Bu malzeme sayesinde hücreler birbirleriyle iletişim kurarak doğal diş hücrelerine dönüşüyor. Bu da, gelecekte protez yerine hastanın kendi hücrelerinden üretilen gerçek dişlerin kullanılabileceği anlamına geliyor.

Artık dolgu yaptırmayacaksınız: Yeni teknoloji dişlerin kendini onarmasını sağlıyor! - 1. Resim


DOLGU VE İMPLANTLARIN YERİNİ ALABİLİR

Dolgu maddeleri zamanla bozulabilir ve diş yapısını zayıflatabilir.

İmplantlar cerrahi müdahale gerektirir, enfeksiyon riski taşır.

Laboratuvarda geliştirilen dişler ise doğal dokuyla entegre olarak uzun ömürlü ve vücut tarafından reddedilme riski düşük olacak şekilde tasarlanıyor.

Araştırmacı Ana Angelova Volponi: “Bu tür yenilikçi teknikler, diş tedavisinde sürdürülebilir ve etkili çözümler sunarak sektörde devrim yapabilir.”


Artık dolgu yaptırmayacaksınız: Yeni teknoloji dişlerin kendini onarmasını sağlıyor! - 2. Resim


DİŞLER NASIL YENİDEN BÜYÜTÜLÜYOR?

Doğal diş gelişimi, embriyonik dönemde kök hücrelerin birbirleriyle "konuşmasıyla" başlıyor. Yeni geliştirilen materyal, bu iletişimi kopyalayarak hücrelerin zamanla mine, dentin ve sement gibi diş dokularına dönüşmesini sağlıyor. Araştırmanın en büyük başarısı, bu sinyal alışverişini vücutta olduğu gibi kontrollü bir şekilde sağlayabilmesi.

Artık dolgu yaptırmayacaksınız: Yeni teknoloji dişlerin kendini onarmasını sağlıyor! - 3. Resim


NE ZAMAN KULLANIMA GİRECEK?

Henüz insanlar üzerinde uygulama aşamasına gelinmese de bilim insanları iki farklı yöntem üzerinde çalışıyor:

Genç diş hücrelerinin doğrudan ağza nakledilmesi,

Tüm dişin laboratuvar ortamında geliştirilip daha sonra implante edilmesi.

Her iki yöntem de klinik onay süreci tamamlandıktan sonra, geleneksel diş tedavilerinin yerini alabilecek potansiyele sahip.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...