Astım spreyi kullanmak orucu bozar

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Astım spreyi kullanmak orucu bozar

Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Astım spreyi kullanmak orucu bozar mı? | Ramazan ayının gelmesi ile birlikte orucu bozan ve bozmayan durumlar araştırılıyor. Astım hastalarının kullandığı astım spreyleri orucu bozuyor mu araştırılıyor. Astım hastasıyım astım spreyi kullanırsam orucum bozulur mu, sorusu en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Peki, Astım spreyi kullanmak orucu bozar mı? İşte detaylar!

Astım spreyi kullanmak orucu bozar mı? Astım hastalarının kullandığı astım spreyleri orucu bozuyor mu araştırılıyor. Astım hastasıyım astım spreyi kullanırsam orucum bozulur mu, sorusu en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Detaylar haberimizde…

ASTIM SPREYİ KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?

Dinimizİslam.com’da yer alan bilgilere göre, astım spreyi kullanmak orucu bozar. Astım spreyi, oksijen değildir. İçinde ilaç vardır. Orucu bozar. İlacın orucu bozduğu bütün fıkıh kitaplarında yazılıdır.

ORUCU BOZAN/BOZMAYAN DURUMLAR İLE İLGİLİ DİĞER SUALLER

Sual: Bir zamane hocası, (Abdestten sonra ağızdaki yaşlığı yutmak orucu bozmadığına göre, astım ilaçlarındaki ağızdaki yaşlıktan daha az olan ilaç da orucu bozmaz) diyor. Az ilaç orucu bozmaz mı?

CEVAP: Orucu az ilaç da bozar, toz, duman da bozar. Tozdan, dumandan sakınılması imkânsızsa veya zorsa o zaman bozmaz. İlaç böyle değildir. Az da olsa, onu kendimiz kullanıyoruz. Ağızdaki yaşlığa kıyas etmek yanlıştır. Çünkü İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:

Bezzaziye'de (Abdestten sonra, ağızda kalan yaşlığı, tükürükle yutmak orucu bozmaz. Çünkü bundan korunmak imkânsızdır) deniyor. (Redd-ül muhtar)

Ağızdaki yaşlığı yutmanın orucu bozmaması, bundan sakınmanın imkânsız olduğu içindir. Astım ilacından korunma imkânımız var. Yanlış kıyas yaparak Müslümanların oruçlarını bozmaktan sakınmalıdır. Eğer astım hastası, ilaç kullanmak zorunda ise, ilacını kullanır, tutamadığı günleri bayramdan sonra kaza eder. Kaza da edemeyecek kadar hasta ise, o zaman fidyesini verir.

Astım spreyi kullanmak orucu bozar - 1. Resim

ORUCU BOZAN BAZI DURUMLAR

Derideki açık yaraya konan sıvı veya katı ilacın sindirim yoluna girmesi,

Vücuda ilaç şırınga etmek,

İsteyerek, zorlayarak ağız dolusu kusmak,

Buruna sıvı ilaç koymak,

Burnuna kolonya çekmek, [Koklamak bozmaz.]

Kulağın içine ilaç damlatmak, kulağı ilaçlı suyla yıkamak,

Dişi kanayanın ağzındaki kanı yutması veya tükürükle eşit miktarda karışık kanı yutması,

İmsak vaktinin bittiğini bilmeden yiyip içmek,

Boğaza kar ve yağmur kaçması,

Astım spreyi kullanmak vs.

Düzenleyen:  - Haberler
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...