Fay hattı kaç yılda bir kırılır? Fay hattı nedir? Türkiye fay hattı haritası

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Fay hattı kaç yılda bir kırılır? Fay hattı nedir? Türkiye fay hattı haritası

Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yaşanan 6 Şubat deprem felaketi sonrası Fay hatları ile ilgili sorulara cevap aranıyor. Türkiye, önce 17 Ağustos 1999 depremi ardından 20 yıl kadar bir süre sonra yaşanan 6 Şubat 2023 deprem felaketleriyle deprem kuşağında yer alıyor. Fay hattı kaç yılda bir kırılır? Fay hattı nedir? Türkiye fay hattı haritası

6 Şubat deprem felaketi sonrasında fay hatları kaç yıl bir kırılır? Fay hattı nedir? gibi sorular merak edilmeye başlandı. Türkiye'nin deprem kuşağında yer alması nedeniyle vatandaşlar olası bir depremin ne zaman olacağını merak ediyor. Bilim insanlarının ise fay hatları üzerine araştırmaları devam ediyor. En son 6 Şubat 2023 tarihinde olan iki büyük deprem 7,7 ve 7,6 şiddetinde olmuş çok büyük bir yıkım ve can kaybına sebebiyet vermişti. Daha sonra 20 Şubat tarihindeki 6,4 büyüklüğündeki depremde Antakya fayı aktifleşti. 6 Şubat depremi ise son 500 yıldaki en büyük deprem olarak tarihe geçti. 6 Şubat depremi ve sonraki 15 gün içinde olan depremler 7 fay kırılmasına neden olmuştu. Peki, Fay hatları kaç yılda bir kırılır? Fay hattı nedir? Türkiye fay hattı haritası nasıl?

FAY HATLARI KAÇ YILDA BİR KIRILIR?

Fay hatlarının kaç yılda bir kırılacağını anlamak için bilim insanları fay hatlarının ne zaman kırılacağını anlamak için fayın geçmiş dönemde ürettiği depremi bulmak için fay üzerinde bir hendek açar ve hendeğin incelenmesiyle geçmiş depremlerin ne zaman olduğunu görülebiliyor. Bu çalışmaya paleosismoloji deniyor. Fay üzerinde kaç yılda bir deprem olacağını araştıran Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, faylar üzerinde kaç yılda bir deprem olabilir sorusu üzerine bir projede çalışıyor. Doç. Dr. Selçuk, daha önce Çaldıran ve Balıklıgöl fay zonları üzerine çalışma yaptıklarını ve 500 ila 700 yıl arasında bir süre sonra yeniden deprem üreteceğini belirtti. Çalışmalarına devam eden ekip hendek çalışmaları sonucunda fayların ne kadar sürede bir kırılacağını kaydedecek. 

FAY HATTI NEDİR?

Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucunda gerilim ve sıkışmalar, yer kabuğunda bazı bölgelerde enerji biriktirir. Bu enerjiler ise zaman zaman açığa çıkar ve yer kabuğundaki bu hareketliliğe fay denir.

TÜRKİYE FAY HATTI HARİTASI

Fay hattı kaç yılda bir kırılır? Fay hattı nedir? Türkiye fay hattı haritası

Düzenleyen:  - Haberler
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...