Oruçta seferi olur mu? Oruçta seferi olma şartları

Oruçta seferi olma şartları, Ramazan ayı ile birlikte cevabı aranılan konulardan birisi. İşte İslam'da seferi oruç ile ilgili merak edilenler...
Ramazan ayında seyahat edenler, oruç ibadetini nasıl yerine getireceklerini merak ediyor. İslam’a göre belli bir mesafeye yolculuk yapan kişiler seferi sayılır ve bu durumda oruç tutma zorunlulukları konusunda bazı kolaylıklar sunulmuştur. Peki, seferi olan kişi oruç tutmalı mı, yoksa daha sonra kaza edebilir mi? İşte seferi oruç hakkında bilinmesi gerekenler...
ORUÇTA SEFERİ OLUR MU?
104 km uzağa giden kimse, 15 günden az kaldığı yerde seferi olur. Yolculukta sıkıntı olur, iş aksar veya kazaya sebep olacak bir durum olursa, orucu kazaya bırakmak caiz olur. Hadis-i şerifte, (Seferde sıkıntı içinde oruç tutmak, takva sayılmaz) buyuruldu. (Buhârî)
SEFERİ OLAN KİŞİ ORUÇ TUTMALI MI?
Seferi olan kişi, eğer oruç tutmakta zorlanmayacaksa orucunu tutabilir. Ancak yolculuk sırasında zorlanacaksa ve sağlığı olumsuz etkilenecekse orucunu daha sonra kaza edebilir.
SEFERİ İKEN ORUÇ TUTULMAZSA NE YAPILMALI?
Seferi olan bir kişi, Ramazan ayında oruç tutmazsa, yolculuk sona erdikten sonra tutmadığı gün kadar orucu kaza etmelidir. Bu durumda, sadece oruç borcu ödenir, herhangi bir kefaret gerekmez.