Arefe mi arife mi? Arife ne demek? Arife gününün anlam ve önemi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Arefe mi arife mi? Arife ne demek? Arife gününün anlam ve önemi

Hayatın İçinden Haberleri

Kurban Bayramı’nın arife gününde arama motorlarında en çok merak edilen sorular “Arefe mi arife mi? Arife ne demek? soruları oldu. Peki arife (arife) nasıl yazılır? Arefe mi arife mi? İşte TDK'ya göre doğru yazılışı...

Kurban Bayramı'nın gelmesi ile en çok merak edilen konulardan birisi "Arefe mi arife mi? Arife ne demek?" sorusu oldu. Dini bayramlardan bir önceki güne arife denilmektedir. Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Arapça “arafa” kelimesinden türemiştir. Bayramdan önce sürekli olarak kullanılan bu kelime olarak arife ya da arefe olarak söylenmektedir. Vatandaşlar Arefe mi arife mi? sorusunu ve arefe gününün anlam ve önemini merak ediyorlar. İşte, TDK'ya göre doğru yazılışı…

AREFE Mİ ARİFE Mİ?

Kökeni Arapça olan arife kelimesinin TDK göre doğru yazılımı “Arife” şeklindedir. Halk içerisinde “Arefe” kelimesi de sıklıkla kullanılmaktadır. Türkçede “Arefe” isim olarak da kullanılmaktadır.

ARİFE NE DEMEK?

Arife kelimesi Türk Dil Kurumu’na göre (TDK) “Belirli bir günün, olayın bir önceki günü veya ona yakın günler, ön gün” anlamına gelmektedir.

Arefe mi arife mi? Arife ne demek? Arife gününün anlam ve önemi

AREFE GÜNÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİ

Kıymetli geceye kendinden sonra gelen günün ismi verilir. Fakat Arefe ve Kurban Bayramı’nın üç gecesi böyle değildir. Bu dört gece, bugünleri takip eden gecelerdir. Arefe, yalnız Zilhiccenin 9. günüdür. Başka güne Arefe denmez.

Arefe günü yapılacak işlerden bazıları şunlardır:

1- Arefe günü sabah namazından, Kurban bayramının dördüncü günü ikindi namazına kadar, erkek-kadın herkes, cemaatle kılsın, yalnız kılsın, 23 vakit farz namazda selam verir vermez, (Allahümme entesselam...) demeden önce, bir kere, vacib olan teşrik tekbirini söylemeli, yani, (Allahü ekber, Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber, Allahü ekber ve lillahil-hamd) demelidir.

Camiden çıktıktan veya konuştuktan sonra, artık teşrik tekbirini okumak gerekmez. (Halebi)

2- Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak sevaptır; fakat Arefe günü oruç tutmak daha çok sevaptır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Arefe günü oruç tutana, Âdem aleyhisselamdan, Sûr’a üfürülünceye kadar yaşamış bütün insanların sayısının iki katı kadar sevap yazılır.) [R. Nasıhin]

(Arefe günü tutulan oruç, bin gün [nafile] oruca bedeldir.) [Taberani]

(Arefede tutulan oruç, iki bin köle azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihad için verilen iki bin ata bedeldir.) [T. Gafilin]

(Arefe günü [Besmele ile] bin İhlas okuyanın günahları affolup duası kabul olur.) [Ebuşşeyh]

(Arefe günü tutulan oruç, geçmiş ve gelecek yılın günahlarına kefaret olur.) [Müslim]

(Şeytan, Arefe gününden başka bir günde daha zelil, rezil, hakir ve kinli görülmez.) [İ. Malik]

(Allahü teâlâ, Arefe günü kullarına nazar eder. Zerre kadar imanı olanı affeder.) [Gunye]

(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, reddolmaz. Ramazan ve Kurban Bayramı’nın birinci gecesi, Berat ve Arefe gecesi.) [İsfehani]

(Arefe gecesi ibadet eden, Cehennemden azat olur.) [S. Ebediyye]

İbadet olarak ilim öğrenmek en faziletlisidir. İlmihal okumakla en uygun ilmi öğrenmiş oluruz.

3- Bugünü fırsat bilip dua etmeli! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Duanın faziletlisi, Arefe günü yapılanıdır.) [Beyheki]

4- Arefe gününü ibadetle, zikirle, tefekkürle geçirmeli, insanlara iyilik etmeye çalışmalı! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allahü teâlânın kıymet verdiği bir gündür.) [Deylemi] (Hürmet etmek, günah işlememekle olur.)

(Arefe günü, kulağına, gözüne ve diline sahip olan mağfiret olur.) [Taberani]

Kulağına sahip olmak, gıybet, çalgı gibi haram olan şeyleri dinlememektir. Eğer biz istemeden kulağımıza gelmişse, bize günah olmaz. Gözüne sahip olmak da, haram olan şeylere bakmamak ve mubah olarak baktığı şeylerden ibret almaktır. Diline sahip olmak ise, yalan söylememek, dedikodu etmemek, laf taşımamak, kötü söz söylememek, hatta boş şey konuşmamak, kimseyi diliyle incitmemek demektir. Bunlara riayet eden, Arefe gününü değerlendirmiş olur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...