NİKAH GÜNÜ ALMA | Nikah günü tarihi nasıl ve nereden alınır? Nikah tarihi nasıl iptal edilir ertelenir?

Düzenleyen: / Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
- Güncelleme:
NİKAH GÜNÜ ALMA | Nikah günü tarihi nasıl ve nereden alınır? Nikah tarihi nasıl iptal edilir ertelenir?

Hayatın İçinden Haberleri  / turkiyegazetesi.com.tr

Pek çok çiftin en çok merak ettiği konular arasında nikah günü alma yer alıyor. Arama motorlarında Nikah günü tarihi nasıl ve nereden alınır? Nikah tarihi nasıl iptal edilir ertelenir? gibi sorular araştırılıyor. İşte nikah günü almaya dair merak edilen sorular ve cevapları…

Nikah bir çiftin evlenebilmesi için gereken yasal işlemdir. Nikah evlilik anlamına gelen Arapça kökenli bir kelimedir. Nikah kelime anlamı olarak; Medeni hukukta, evlilik amacıyla bir araya gelmiş bir çiftin, nikâh memuru önünde, kamuya açık olarak evlenmeyi kabul etmesi ve bunun belgelenmesidir. Nikah, eşlerin karşılıklı rızaları ile kurulan bir sözleşmedir. Bu nedenle, nikahın geçerli olabilmesi için eşlerin özgür iradeleri ile hareket etmeleri gerekmektedir. Eşlerin evlenme ehliyeti, medeni kanun tarafından belirlenmiştir. Eşler arasında evlenme engeli bulunmaması, nikahın geçerli olabilmesi için bir başka şarttır. Evlenme engelleri, medeni kanun tarafından sayılmıştır. Nikah sürecinden önce toparlanması gereken evraklar ve bazı işlemler vardır. Evlenmek isteyen çiftler arama motorlarında “Nikah günü tarihi nasıl ve nereden alınır? Nikah tarihi nasıl iptal edilir ertelenir?” sorularının cevaplarını araştırıyorlar. İşte nikah günü almayla ilgili merak edilen detaylar…

NİKAH NEDİR?

Nikah Türk Dil Kurumu’na göre “Bir erkekle bir kadının evlilik birliği kurmasını sağlayacak yasal işlem; evlilik akdi, akit” anlamına gelmektedir. Nikah eşler arasında mal ve şahsi ilişkiyi düzenler. Eşlerin birbirlerine karşı olan hak ve sorumluluklarını belirler. Eşlerin çocuklarının velayetini ve nafakasını düzenler. Eşlerin boşanma hakkını verir. Nikah aile kurumunu oluşturur. Toplumsal düzeni ve huzuru sağlar. Nikahın gerçekleşebilmesi için bazı şartlar vardır. Eşlerin reşit olması, eşlerin evlenme ehliyetine sahip olması, eşler arasında evlenme engeli bulunmaması gibi temel şartlar bulunmaktadır.

Aşağıdaki şartlara haiz olmayan vatandaşlarımız evlenmeleri yasaktır.

  • Yasalar önünde reşit olmak, Hakim veya kanuni temsilcinin izni olması,
  • Kanunen evlenmeye mani hali olmamak,
  • Evlenmeye mani sağlık sorununun bulunmadığına dair sağlık raporu almak,
  • İkamet edilen mahallin evlenmeye yetkili kurumuna müracaat etmek,
  • 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunun 124. maddesinde yaş şartı arandığından;
  • Erkek veya kadın 17 yaşını bitirmedikçe evlenemez,
  • 16 yaşını bitiren kadın ve erkek hakimin izni ile evlenebilir,
  • 17 yaşını dolduran kadın ve erkek yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez.
    Mümeyyiz olmak.

NİKAH GÜNÜ NEREDEN ALINIR?

Türkiye'de nikah günü, eşlerden birinin ikamet ettiği belediyenin evlendirme dairesinden alınmaktadır. Başvuruya gittiğinizde sizden toplanması gereken evrakların listesini isteyeceklerdir.

NİKAH İŞLEMLERİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

  • Nüfus cüzdanları (aslı ve fotokopisi)
  • Vesikalık fotoğraflar (her birinden 2 adet)
  • Sağlık raporu (son 3 ay içerisinde alınmış)
  • Evlilik cüzdanı beyannamesi (evlendirme dairesinden temin edilir)

NİKAH GÜNÜ ALMA | Nikah günü tarihi nasıl ve nereden alınır? Nikah tarihi nasıl iptal edilir ertelenir?

EVLİLİK İÇİN SAĞLIK RAPORU NASIL ALINIR?

Evlilik için sağlık raporu, eşlerin ikamet ettikleri bölgedeki aile hekimliğinden veya devlet hastanesinin aile hekimliği polikliniğinden alınabilir. Evlilik sağlık raporu için gerekli evraklar şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf

Evlilik sağlık raporunda, eşlerin HIV, hepatit B ve C, frengi ve kansızlık gibi bulaşıcı hastalık taşıyıp taşımadıklarına dair testler yapılır. Ayrıca, eşlerin genel sağlık durumlarının iyi olup olmadığı da değerlendirilir.

Evlilik sağlık raporu, nikah başvurusu sırasında belediyeye sunulur. Evlilik sağlık raporunda herhangi bir sorun yoksa, nikah işlemi gerçekleştirilir.

Evlilik için sağlık raporu süresi, son 3 ay içerisinde alınmış olması gerekir.

NİKAH TARİHİ NASIL ALINIR?

Nikah tarihi alınması için eşlerden birinin ikamet ettiği belediyenin evlendirme dairesine gidilmesi gerekmektedir. Başvuru, şahsen veya vekaletname ile yapılabilmektedir. Şahsen başvuru yapacaksanız, eşlerin birlikte evlendirme dairesine gitmeleri gerekmektedir. Vekaletname ile başvuru yapacaksanız, vekaletnamede yetkili kişinin imzasının noter tarafından onaylanmış olması gerekmektedir. Başvuru sırasında, evlilik tarihini de seçmeniz gerekmektedir. Nikah günleri, belediyelerin belirlediği tarihler arasından seçilmektedir. Başvurunuz onaylandıktan sonra, nikah tarihiniz ve saatiniz size bildirilecektir. Nikah günü için gerekli diğer düzenlemeleri de bu tarihten sonra yapabilirsiniz.

NİKAH TARİHİ NASIL İPTAL ETTİRİLİR, ERTELENİR?

Nikah tarihini iptal ettirmek veya ertelemek isteyen vatandaşlarımız nikah günü aldığı belediyeye bunun için başvuruda bulunmalıdırlar. Genel itibariyle nikah tarihinden 1 hafta önce başvurunuzu iptal ettirebilir veya erteyebilirsiniz. Aksi durumda nikah ücreti sizden yine de talep edilir. 

 

Düzenleyen:  - Hayatın İçinden
Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...