Vekalet vermeden kurban kesilir mi? Kurbanda vekalet nasıl verilir? Kurbanda vekalet nasıl alınır?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Vekalet vermeden kurban kesilir mi? Kurbanda vekalet nasıl verilir? Kurbanda vekalet nasıl alınır?

Hayatın İçinden Haberleri

Kurban Bayramı’nın ilk gününde kurbanını kendi kesemeyenler başkasına vekalet vererek kurbanlarını kestirebilir bundan dolayı arama motorlarında en çok aranan sorular arasında “Vekalet vermeden kurban kesilir mi? Kurbanda vekalet nasıl verilir? Kurbanda vekalet nasıl alınır?” soruları yer aldı. Peki, “vekalet vermeden kurban kesilir mi? Kurbanda vekalet nasıl verilir? Kurbanda vekalet nasıl alınır?” İşte detaylar…

Kurban Bayramı’nda kurban keseceklerin en çok merak ettikleri sorular arasında “Vekalet vermeden kurban kesilir mi? Kurbanda vekalet nasıl verilir? Kurbanda vekalet nasıl alınır?” soruları yer aldı. Kurban kesecekler kurbanlarını kendileri kesemiyorsa kesecek kişiye vekalet vermesi gerekiyor. Peki, kurban ibadeti yerine getirilirken vekalet nasıl verilir?

VEKALET VERMEDEN KURBAN KESİLİR Mİ?

Kurban kesilirken mutlaka vekalet verilmesi gerekmektedir. Vekalet verilmeden kesilen kurban, kurban yerine geçmez. Bir kimse kurbanı kendisi kesemiyorsa bir başkasına vekalet vererek kurban kestirebilir. Kurban kesecek kişi ise kurbanın sahibinden vekalet almadığı sürece kurban kabul olmaz. Bir kimse birine, (Kurban işimi hallet) dese, ona para vermese bile vekâlet vermiş olur. O kişi de bir hayvan alıp kesebilir. Başkasının hayvanını, ondan izinsiz, kendi için kurban eden, sonra kıymetini öderse, caiz olur. Sahibi kıymetini kabul etmeyip, kesilmiş hayvanı alırsa, sahibi için kurban edilmiş olur. Başkasının hayvanını ondan habersiz, onun için kurban etmek caizdir.

Vekalet vermeden kurban kesilir mi? Kurbanda vekalet nasıl verilir? Kurbanda vekalet nasıl alınır?

KURBANDA VEKALET NASIL VERİLİR?

Kurbanda kendi kurbanını kesemeyenler başkasına kestirebilir. Vekalet verilirken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Kurbanı kesmesi için başkasına vekalet verilirken kalben niyet edilmelidir.

Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim ya da Kurban işimi hâlletmek için seni umumi vekil ettim demek yeterlidir.

Vekalet mutlaka kurban kesiminden önce verilmelidir.

KURBANDA VEKALET NASIL ALINIR?

Kurban kesecek yerine kurbanı kesecek kişi vekalet alırken “Kabul ettim” demesi yeterli olacaktır. Eğer kurbanı başkası satın alacaksa yine vekâlet vermek gerekir. Bunun için kurbanı aldırtacak olan kişi vekil tayin edeceği kişiye “Allah rızası için bayram kurbanımı almaya, aldırmaya, kesmeye ve kestirmeye seni umumi vekil ettim.” demelidir. Kurbanla ilgili tüm süreçlerde vekalet verilmelidir. Tüm işlemler başkası tarafından yapılacaksa “Bayram kurbanımı almaya, aldırmaya, kesmeye ve kestirmeye seni umumi vekil ettim” denilmelidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...