Seçim sonucu ne olursa olsun gündem belli; hızlı ol, zaman kaybetme!

Sesli Dinle
A -
A +
Siyasi partilerin listeleri belli oldu. İş dünyasının önemli isimleri birkaç istisnanın dışında listelerde yer bulamadı. Siyaset iş dünyasına “siz işinizi iyi yapıyorsunuz, işe devam edin” mesajı verdi. Bu önemliydi. İş dünyası baş döndürücü bir hızla değişen şartlara uyum için bir dakikasını bile boş geçirmemeli.
 
Tam da bu konuyu gündeme getirdi Dr. Bahadır Kaleağası geçtiğimiz günlerde. ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer ile birlikte uzun yıllar TÜSİAD’ın genel sekreterliğini yapan şimdilerde Paris Bosphorus Enstitüsü Başkanı olan Dr. Bahadır Kaleağası ile konuşuyoruz.
 
Küreselleşmeden yapay zekâya, yeşil dönüşümden yeni enerji politikalarına ufuk açıcı bir sohbetteyiz. Avrupa’da iş dünyasının neleri tartıştığına ilişkin şunları söyledi Dr. Kaleağası:
 
-Yeşil ekonomi geçmişte siyasi partilerin vatandaşa da şirin gözükmek için kullandığı bir konuydu. Şimdi hayatın bir parçası. Yapay zekâ, tarım, ticaret politikalarıyla ilgili kararlar ya da afet yönetimi ile ilgili kararlarda etkili oluyor. Geçen haftalarda AB, nükleer enerjinin temizliğini tartıştı. Küçük modüler reaktörler konuşulacak. Nükleer önemli çünkü Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bir sonucu da dünyada enerji dengelerinin bozulması oldu. Nükleer enerjiden çıkma kararı alan Almanya, şimdi eldekini korumanın yollarını arıyor. Ayrıca AB, 2035’te yüzde 100 elektrikli araçlara geçme kararı almıştı ama Almanya ve İtalya, yeni teknolojilere yatırımın bu kadar kolay olmadığını, zaman gerektiğini anladı. Peki bunları kim yapacak?
 
3-4 milyonluk bir insan kaynağı açığı var. Bu Türkiye için büyük bir fırsat. Tüm bu sektörlerden bahsederken iki sektör ön plana çıkıyor: Yapay Zekâ ve Yeşil Dönüşüm. Birbirini destekleyen alanlar aynı zamanda. Türkiye bir seçim dönemine doğru gidiyor. İktidar nasıl şekillenirse şekillensin, küresel rekabet gücünün artırılması planlanmalı. İş dünyası hızlı değişimin dışında kalmamalı. Seçimin sonucu ne olursa olsun hızlı değişimin dışında kalmamalı. Gündem belli… Dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm gibi alanlar, eğitim, Ar-Ge’ye yatırım gibi birbirini destekleyici süreçler var. Ve en önemlisi AB ile Gümrük Birliği’nin yenilenmesi gündeme gelecek. Tüm bunlara hazırlanmalıyız. Hem de bir saat bile kaybetmeden.

3-4 milyon insan kaynağı için PERYÖN devreye girer mi?

Bu işleri kim yapacak?.. 3-4 milyonluk insan kaynağı ihtiyacı var… Dr. Bahadır Kaleağası buna dikkat çekerken Türkiye’nin alanındaki en etkili kuruluşu Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) İnsana Değer Ödülleri için hazırlıkları sürdürüyor. PERYÖN Yönetim Kurulu Üyesi Ela Kulunyar, “Ödüller insan yönetimi profesyonellerinin ve liderlerin birlikte geliştikleri, birbirinden öğrendikleri ve hem ülkemizde hem de dünyada uygulamaları ile ilham olarak, insan yönetiminin geleceğini şekillendirmeye ortak oldukları çok kıymetli bir süreç” diyor.
PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Buket Çelebiöven ise, “Bu organizasyon sadece Türkiye’de değil dünyada da insan yönetiminin geleceğini şekillendirmek ve ilham vermek için çok güçlü bir sahne” sözleri ile biraz önce dikkat çektiğimiz insan kaynağının Türkiye için fırsat olduğu görüşünün önünü açıyor.
Türkiye yeni dönemde başta Avrupa olmak üzere dünyanın ihtiyaç duyduğu insan kaynağı konusunda hızlı hareket ederse dünyayı yönetecek bir noktaya gelebilir. Buraya odaklanmak önümüzü açar mı bunu herkesin düşünmesini öneriyoruz.
Seçim sonucu ne olursa olsun gündem belli; hızlı ol, zaman kaybetme!
 
KOBİ’leri bilgilendirecekler
 
Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Dijital Ekonomi Zirvesi’nde önümüzdeki dönemde bu konuda adım atmayan kuruluşların sınıfta kalacağına vurgu yapıldı.
 
O gün harekete geçen konuyla ilgili çevreler hem yazılım hem de dijitalleşme konusundaki yapılanmaları daha da güçlendirme kararı aldılar.
Seçim sonucu ne olursa olsun gündem belli; hızlı ol, zaman kaybetme!
 
Bu konuda ilk adım geçtiğimiz günlerde atıldı. Hibrit yapılan toplantıda Dijital İletişim Platformu ile Yazılım Tasarım Platformu’nun yeni bir yönetim ekibi oluşturuldu.
 
Yazılım Tasarım Platformu’nun başkanlığına Ömer Kalli getirildi. Dijital İletişim Platformu başkanlığına ise Doğukan Kılıç seçildi.
Toplantıda her iki platforma bugüne kadar büyük destekler veren Tempo Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Akar, Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder ile Doğan Ufuk Güneş ve Levent Karadağ’a Onursal Başkanlık belgesi verildi.
 
Toplantının devamında KOBİ’lerin bilgilendirilmesi için sosyal sorumluluk çerçevesinde bilgilendirme toplantıları yapılması kararı alındı. Hatta ilk adım atıldı ve Dijital İletişim buluşmaları için düğmeye basıldı.
 
Bilgilendirme toplantılarının Anadolu’da da yapılması için çalışmaların başlatılması önerisi gündeme geldi.

Ana konuşmacı Kemal Deniz Bozkurt

Türkiye’de İş Dünyası’nın yeni sayısında çevre teknolojilerinin kentlerin üzerindeki etkilerini araştırdık. Çok önemli bilgi ve bulgulara ulaşıldı. Aynı zamanda şubat sayımızda turizmin kentlere getirisi ile ilgili çalışmalar yapmıştık. Şimdi her iki konuyu birleştirerek Emitt Fuarı ile de buluşturup bir lansman yapıyoruz. Ana konuşmacımız Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt… Bu önemli buluşmada her iki konuyu da masaya yatırıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.