Türkiye’de İş Dünyası 1 yaşında

Sesli Dinle
A -
A +

Yola “Daha yaşanabilir bir dünya için ekonomi” diye çıkmıştık. Hem İhlas Medya’dan hem de iş dünyasından büyük destek gördük. Türkiye’de İş Dünyası 1’inci yılını geride bıraktı. Dergi, birbirinden önemli dosya konuları ve kapak söyleşileri ile ve en önemlisi her sayısında yaptığı etkinliklerle ses getirdi.

 

1’inci yıl ile ilgili mesaj gönderen, destek veren ve yeni önerileri ileten tüm okurlarımıza ve dostlarımıza teşekkür ediyoruz.

 

Türkiye’de İş Dünyası 1 yaşında

Odalarda müthiş yarış yaşanıyor bir oy farkla başkan seçilenler oldu

Oda ve borsalardaki seçimler o kadar çekişmeli geçiyor ki yazmasak olmaz… Bu çekişme bazı odalarda bir oy farkla seçimlerin kazanılması noktasına bile geldi.

 

Evet bir oy demeyin… Akdeniz’in iki önemli kentinde başkanlar bir oy farkla seçimi aldı. Adana Ticaret Odası seçimini bir oy farkla kazanan Yücel Bayram başkan seçildi. Yücel Bayram 60 oy alırken rakibi Mehmet Şahbaz 59 oyda kaldı. Bu arada Yücel Bayram’ın yönetim kuruluna sekiz isim Mehmet Şahbaz’ın listesinden geldi. Adana Ticaret Odası’nda Meclis Başkanlığı da büyük çekişmeye sahne oldu. Meclis Başkanlığı’nı bu görevi yürüten İsmail Acı 62 oyla yeniden kazanırken diğer aday Vedat Gündoğan 59 oy aldı.

 

Benzer bir gelişme Afyonkarahisar’da yaşandı. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda kıran kırana bir seçim yaşandı. Seçimi 43 oy alan Hüsnü Serteser kazandı. Rakibi Önder Artuk 42 oyda kaldı.

 

En çekişmeli seçimlerden biri de Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda yaşandı. Davut Çetin 59, Ali Bahar ise 58 oy aldı. İtirazlar yapıldı ve YSK oy iptaline ilişkin kararı dikkate aldı ve Ali Bahar seçimin galibi oldu.

 

Çekişmeli başka seçimler de oldu ve olacak. Bunlardan biri bugün yaşanacak. İstanbul Sanayi Odası başkanını belirleyecek. Mevcut Başkan Erdal Bahçıvan ile rakibi Adnan Dalgakıran arasında sıkı bir yarış yaşanacak gibi görülüyor. Bu arada Meclis Başkanlığı için üç aday yarışacak. Zeynep Bodur Okyay, Fikret Kaya ve Ender Yılmaz Meclis Başkanı olmak için yarışacaklar. İstanbul Ticaret Odası’nda ise 9 Kasım’da komiteler ve meclis üyesi seçimleri yapılacak. Yapılan çalışmalara bakılırsa seçimlerde katılım rekoru kırılacak.

 

Seçim yarışında farklı gelişmeler de oluyor. Mesela İzmir Ticaret Odası’nı dört yıl boyunca yönetecek kadro için seçim yapıldı ve mevcut Başkan Mahmut Özgener, geçerli 183 oyun tamamını alarak yeniden başkan seçildi.

Kadınlar Malkara’da da  Meclis'e girdi

Oda ve borsalardaki kadın başarısından bahsetmemek olmaz… Bu defa Malkara Ticaret ve Sanayi Odası’ndan bahsedelim. Yapılan seçimlerde meslek komitesi ve meclis üyeleri seçildi. Seçimlerde heyecan doruktaydı. Katılım rekoru kırıldı. 500’e yakın üye oy kullandı. Aynur Çeşmeliler ve Dilek Akkaya Meclis'e girmeyi başaran iki kadın oldu. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun en aktif üyeleri arasında yer alan Aynur Çeşmeliler’in Meclis’te yer alması kadınlar için yeni projeler anlamına geliyor. Bilindiği gibi Aynur Çeşmeliler bölgede en etkin kadın kooperatiflerinden birinin başkanlığını yürütüyor ve çok önemli projeleri hayata geçiriyor.

 

Bu arada bazı illerdeki seçim sonuçlarına ilişkin de bilgi verelim…

 

.Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nda 2009 yılından beri başkan olan Servet Şahin kaybetti. Ordu’nun etkin iş insanlarından Levent Karlıbel yeni başkan oldu.

 

. Malatya Ticaret Odası’nda mevcut başkan Oğuzhan Ata Sadıkoğlu bir kez daha Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi.

 

. Bitlis’te mevcut başkan bir kez daha seçildi. 336 oy alan Davut Tezcan yeniden Oda Başkanı oldu.

Her şey ihracat için dediler Antalya Zirvesi’ne Al-Othaim’i de getirdiler

Türkiye’de son dönemde ihracatı artırmak için var gücü ile çalışan kurumlar var. Bu kurumlar bünyesinde yer alan iş insanları dünyanın dört bir yanında ürün satmak için mücadele ediyor. İhracatı artırma mücadelesinde öne geçen kurumlardan biri de Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER)… Başkanı Mesut Öksüz ve yönetim kurulu ihracat için çok önemli adımlar atıyor son dönemde. En son dünyanın 3’üncü, Avrupa’nın 2’nci büyük fuarını gerçekleştirdiler. Sektörün başkanı Ali Kopuz başta olmak üzere Çetin Tecdelioğlu, Murat Kolbaşı, İsmail Erdoğan ve Yavuz Eroğlu gibi önemli isimler bu etkinliğe tam destek vermişti.

 

Sonra bugüne kadar gündemde olmayan bir konuya el attılar. Ticaretin kalbi sayılan İSTOÇ’un dünyaya açılmasını gündeme aldılar. Ve çok başarılı bir etkinlik yaparak İSTOÇFEST’in gerçekleşmesi için İSTOÇDER Başkanı Ahmet Acar ile iş birliği yaptılar. Başkan Ahmet Acar bu etkinlikle bakın neler söylüyor:

 

“Çin Yiwu’dan sonra dünyanın ikinci toptan ticaret merkeziyiz. 45-50 ülkeye sadece üç saatlik uçuş mesafesinde bulunan tek ve en büyük merkezi olmanın avantajını yaşıyoruz. Bundan 20 yıl kadar önce satılan ürünlerin yüzde 80’i ithalken, bugün gururla yüzde 80’inin yerli üretim olduğunu söyleyebilirim. Afrika’ya, Orta Doğu’ya, Asya’ya ticaretimizi geliştirdik çünkü, stratejik konumumuzun farkındayız.”

 

Bu arada çok yakından ihracatı geliştirmek için İSTOÇ’da yeni etkinliklerin gündeme gelmesi söz konusu olacak. Bu konuda çok önemli çalışmalar yapıldığını duyuyoruz.

 

Bu arada Rusya’ya yapılan çıkarmayı da belirtelim ve Mesut Öksüz’ün 1-4 Aralık tarihlerinde yapılacak Antalya Zirvesi ile ilgili verdiği çok önemli bilgiyi paylaşalım:

 

“Antalya’ya dünyanın dört bir yanından alıcılar gelecek. Bunu bütün üyelerimiz biliyor. Ama en önemlisi son dönemde yeni ihracat kapımız hâline gelen Suudi Arabistan’ın 312’den fazla marketi bulunan Al-Othaim Grubu katılıyor. Bu grup çok büyük alımlar yapıyor. Üyelerimiz açısından çok önemli bir gelişme. Başka sürprizlerimiz de olacak. Ama en önemlisi bu. İhracata büyük katkısı olacak.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.