Bir asırlık borsanın ilk kadın meclis üyesi seçildi

A -
A +

Oda ve borsa seçimlerini yakından izlemeye ve sizlere aktarmaya devam ediyoruz...

 

Son olarak ilk kuruluş girişimi 1880 yılına dayanan ancak resmen 1924 tarihinde kurulan İstanbul Ticaret Borsası’ndaki çok önemli gelişmeyi bildirelim.

 

Bu köklü kurum uzun yıllar kamuoyuna kapalı kaldı. Ali Kopuz’un başkan seçilmesinden sonra ise büyük bir değişim geçirdi. Kamuoyuna açık toplantılar yapıldı. Üyelerin katıldığı online ‘Borsa Meydanı’ buluşmaları gerçekleştirildi. Yenilik seçimlerde de devam etti. İstanbul Ticaret Borsası’nın bir asırlık tarihinde ilk defa bir kadın meclis üyesi seçildi. Rakipsiz başkan adayı olan Ali Kopuz’un “yoğun bir katılım oldu” diye nitelendirdiği seçimler sonunda Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis Yorgun İstanbul Ticaret Borsası’nın ‘İlk Kadın Meclis Üyesi’ oldu. Bakliyat sektörünün duayen isimlerinden Mehmet Reis’in kızı olan Işılay Reis Yorgun sivil toplum örgütlerinde de önemli çalışmalara imza atmıştı.

 

Oda ve borsa seçimlerinde bu ilk kadın başarısı değil. Daha önce kadınların mücadelesini duyurmuştuk. Bu köşeden ilk Kütahya haberini verdik. Kütahya’da Gürok Grup Başkan Vekili Esin Güral Argat Ticaret ve Sanayi Odası’nda başkan seçildi. Ardından İzmir’de Işınsu Kestelli yeniden Ticaret Borsası Başkanı oldu. Sonrasında ise Antalya’da eczacılık alanında çok başarılı işlere imza atan Hatice Öz, Antalya Ticaret Odası Yönetim Kurulu’na girdi. Kadınlarla ilgili bir başka haber de Diyarbakır’dan geldi. Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanlığı’na oy birliğiyle seçilen Nevin İl bir ilki gerçekleştirdi.

 

Bir asırlık borsanın ilk kadın meclis üyesi seçildi

 

İstanbul’da iki başkan seçildi

 

İstanbul Ticaret Borsası’ndaki sakin seçimden sonra Deniz Ticaret Odası da başkanını belirledi. Başkan Tamer Kıran açık ara farkla seçimi kazandı ve güven tazeledi. Kıran yeni dönemde önemli projeleri hayata geçirme müjdesi verdi. İstanbul’daki diğer iki odada ise seçimler önümüzdeki günlerde yapılacak. 2 Kasım’da İstanbul Sanayi Odası’nda seçim var. Mevcut Başkan Erdal Bahçıvan yeniden aday oldu. Adnan Dalgakıran da başkanlık için çalışıyor. Üçüncü bir adayın çıkma ihtimalinden bahsediliyor.

 

İstanbul Ticaret Odası’nda ise adaylığını ilk açıklayan Başkan Şekib Avdagiç çalışmalarını sürdürüyor. Adaylığını açıklayan Murat Kalsın da görüşmeler yapıyor.

 

İTO’da değişim sloganı ile ortaya çıkan grup ise komitelerde liste çıkarmaya devam ediyor. Bu arada tüm oda ve borsalardaki seçimlerin kasım sonunda noktalanması bekleniyor.

 

Bir asırlık borsanın ilk kadın meclis üyesi seçildi

 

"Beni Hafife Alma" altın yumurtluyor

 

Cumhurbaşkanlığı’nın desteklediği ve efsane KOSGEB Başkanlarından Erkan Gürkan’ın koordine ettiği Beni Hafife Alma uygulaması projelerle ortaya çıkmaya başladı.

 

İlk proje Ordu’dan geldi. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in desteklediği “Fındık Altı Tavukçuluk” projesi altın yumurtlamaya başladı.

 

Fındık bahçelerinin altında yapılan tavukçuluk sonunda elde edilen yumurtayı belli standartlara getiren Migros satın almaya başladı. Migros İcra Başkanı Ömer Özgür Tort projeyi ilk defa Güvenilir Ürün Zirvesi’nde şu şekilde açıkladı:

 

-Beni Hafife Alma diyen ve Migros standartlarında yumurta üreten Ordulu üreticiyi destekliyoruz. Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu Yumurta Üreticileri Birliği ile yaptığımız iş birliği sayesinde Ordu’da yumurta üssü kurduk. Çoğunluğu kadın olan üreticilerimiz, yıllık 2,4 milyon adetlik üretim yaparken bizimle 10 milyon adet üretim rakamına ulaştı. Hedefimiz bu sayının 2022 sonu itibarıyla 15 milyon adede ulaşması. Önümüzdeki dönemde de benzer projeleri yerel kooperatif, birlik ve üreticilerle gerçekleştireceğiz.

 

Bir asırlık borsanın ilk kadın meclis üyesi seçildi

 

Gıda ve ziraat mühendislerine yeni iş imkâ

 

Güvenilir Ürün Zirvesi’ne Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin gıda denetimi için sorumlu denetçiler projesi sektörde heyecan verici bulundu. Bakan Kirişci’nin tarım müşavirliği olarak nitelendirdiği proje ile binlerce ziraat ve gıda mühendisine de iş alanı açılacak. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, İstanbul’da düzenlenen Güvenilir Ürün Zirvesi’nde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin ziraat mühendislerini, veteriner hekimleri, gıda mühendislerini ve su ürünleri mühendislerini yetkilendirerek tarım müşavirliği adı altında tarım sektörünün tüm alanlarında hizmet vermeye başlayacağını açıklamasının gıda güvenliğinin sürekliliği konusunda çok önemli bir adım olduğunu kaydetti.

 

Artık söylediğinizi anlayan bir akıllı cihazınız olacak

 

Cumartesi TGRT Haber ailesi olarak Togg fabrika açılışındaydık. Fabrikadan yeni modelin ilk yayınını TGRT Haber yaptı. Yani TGRT Haber izleyenler herkesten önce öğrendi Togg’un yeni modelinin özelliklerini…

 

Farkındaysanız daha yeni otomobil demedim… Bundan sonra da otomobil ifadesini kullanmayacağım. Çünkü gördüğümüz otomobil ötesi bir akıllı cihazdı. Türkiye'de aslında Togg ile teknolojiden enerjiye yeni bir devrin adımı atıldı.

 

Çünkü yeni akıllı cihaz söylediğinizi anlayacak, anladığını uygulayacak özelliklere sahip… Ev ve iş yerinin yanında yeni bir yaşam kompleksi ortaya çıktı. Artık uzaktan çalışma bu akıllı cihazdan yapılabilecek. Belki yeni kuşaklar bu akıllı cihazı bir yaşam alanı hâline getirecek.

 

Bu cihazdan evinizdeki buzdolabı, fırın gibi cihazlarınızı kullanabileceksiniz. Akıllı cihaz sizin tansiyonunuzu kontrol edecek. Başka birçok özellik olacak.

 

Ayrıca bu akıllı cihaz bize yeni yazılımları dayatacak. Sürekli kendini geliştirmek zorunda olacaksınız. Ve en önemlisi enerjinin yeni rekabet alanı bataryada yeni atılımlar yapmak zorunda kalacağız. Yeni yüzyılda bataryası iyi olan bir adım öne geçecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.