Az zamanda büyük iş yaptılar narenciyede liderlik mesajı verdiler

Sesli Dinle
A -
A +

Yaklaşık bir ay önce Mersin Ticaret Borsası seçimleri yapılır. Sıkı bir yarış olur. Borsa’nın meclis üyelerinin üçte biri değişir. Gençler meclise girer. Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir gençlerin de oyunu alarak açık ara yeniden başkan seçilir.

 

Seçim biter bitmez Başkan Özdemir Narenciye Festivali ile ilgili çalışmaları sorar… Festivalin, seçimin gölgesinde kaldığını öğrenir.

 

Ve hemen kolları sıvar. Kısa zamanda festivalin yapılması talimatını verir. Bu sırada Mersin’in kısa süre önce göreve gelen Valisi Ali Hamza Pehlivan’a bilgi verir. Destek ister. İşte her şey bu istekle değişir.

 

Vali Ali Hamza Pehlivan bilgisi, tecrübesi, kurumları ve en önemlisi çalışkanlığı ile bu festivale destek verir. Ve bir kere daha az zamanda büyük işler başarma geleneği tekrarlanır. Festival tam bir narenciye gösterisine dönüşür. Ülkenin dört bir yanından katılım gerçekleşir ve en önemlisi Mersin ekonomisi bilinen ve bilinmeyenleri ile yeniden sahneye çıkar.

 

Özellikle bilinmeyene bir örnek vermek isteriz. Mesela Mersin termal konusunda çok bilinen bir kent değildir. Bu alanda yeni ve çok önemli yatırımların yapıldığı bu festival vesilesi ile öğrendi gelen konuklar.

 

Bu arada festivalin gerçekleşmesinde; başta Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran olmak üzere yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının da büyük emeği olduğuna dikkat çekmek isteriz... 

 

Tekrar narenciye meselesine dönelim. Festivalde ana slogan olarak, 'Mersin Narenciyedir, Narenciye Hayattır' ifadesi kullanılmış ve iletişim hedefi tam 12’den vurulmuş. Vali Ali Hamza Pehlivan’ın şu sözleri de sloganın bu hedefini ayrıntıları ile ortaya koydu:

 

"Dünyanın ve ülkemizin tüketimine, burada üretilen ürünlerin çok önemli bir katkısı var. Dünyada 140'ın üzerinde ülkede narenciye üretiliyor ve bunun 5.4 milyon tonu ülkemizde, bu rakamın 4'te 1'i de ilimizde üretiliyor. Narenciyenin ve turunçgilin başkentiyiz. Özellikle limonda Türkiye geneli üretim 1 buçuk milyon ton, ilimizin üretimi ise 860 bin ton. Yani yüzde 55'ine karşılık geliyor. İşte Mersin’in bu üstünlüğünü bütün dünyaya duyuyoruz bu etkinlikle.”

 

Seçim sonrası kısa bir sürede bu etkinliği koordine ettiklerini vurgulayan Mersin Ticaret Borsası ve Narenciye Festivali İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir’in şu sözleri ise kayıtlara geçecek özellikteydi:

 

"Muhteşem bir katılımla muhteşem bir iş yaptık. Hem de az zamanda. Ülkemizde yapılan birçok meyve festivali var. Mersin Narenciye Festivali'ni diğerlerinden ayıran bir farklılığı söz konusu. Bu farklılık, narenciye ürünlerinin bizzat kendisinin süsleme aracı olarak kullanılmasıdır. Süslemelerde kullanılan 100 bin kilogram, 500 bin adet narenciye var.”

 

Evet Mersin’de sahici bir narenciye etkinliği yapıldı. Kurulan stantlar, çocuk bahçeleri her şey limondan, portakaldan yapılmıştı. Yemeklerin ağırlık katkısı narenciye olmuştu. Yani Mersin, Abdullah Özdemir’in önderliğinde "narenciyede bir numarayım" mesajı vermişti.

 

Az zamanda büyük iş yaptılar narenciyede liderlik mesajı verdiler

 

Böyle seçim görülmedi

 

İstanbul İstanbul olalı böyle iki seçim görmedi. Bu köşeden sizlere İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Odası seçimlerinin çok çekişmeli geçeceğine ilişkin bilgileri iletmiştim. Ancak yine de bu kadar heyecanlı bir o kadar da centilmence bir seçim düşünmemiştik.

 

Az zamanda büyük iş yaptılar narenciyede liderlik mesajı verdiler

 

Bildiğiniz gibi bir süre önce İstanbul Sanayi Odası komite seçimleri yapıldı. Komite seçimleri sonrasında genellikle eğilim belirlenir. Ancak bu defa öyle olmadı. Her iki başkan adayı bu defa seçilen meclis üyelerini ikna etmek için kulislere başladı.

 

Ve seçim günü geldi çattı. Adnan Dalgakıran ve Erdal Bahçıvan sahaya çıktı. Sandıkların açılmasına az bir süre kalmış olmasına rağmen kimse sonuca ilişkin net bir bilgi veremiyordu.

 

Çekişme o boyuta gelmişti ki 130 Meclis üyesinin tamamı oy kullanmıştı. Bir kişi eksik kalmamış herkes sandığa gitmişti. Kimse tahmin yapamıyor sadece Erdal Bahçıvan’ın listesinin ağır bastığı söyleniyordu. Nitekim öyle de oldu. Erdal Bahçıvan 56’ya karşı 74 oy alarak başkanlığa yeniden seçildi.

 

İstanbul Sanayi Odası’nın yeni yönetiminde şu isimler yer aldı: Erdal Bahçıvan, İrfan Özhamaratlı, Kemal Akar, Cemal Keleş, Sultan Tepe, Vehpi Canpolat, Celal Kaya, İnan Altınbaş, Hüseyin Çetin, Faruk Sarı ve Murat Çökmez…

 

İstanbul Sanayi Odası’nda bir büyük sürprize Meclis Başkanı seçilen Ender Yılmaz imza attı. Her iki adayı da geride bıraktı ve büyük bir farkla seçimi kazandı.

 

Az zamanda büyük iş yaptılar narenciyede liderlik mesajı verdiler

 

Ve seçim sonrasına ilişkin çok önemli bir değerlendirme, yönetime yeniden seçilen Kemal Akar’dan geliyordu:

 

“Seçim bitti. Şimdi birlik zamanı. Ekonomiyi daha üst noktalara nasıl taşırız bunun arayışında olacağız. Seçimler dolayısıyla biraz zaman kaybettik. Bunu daha çok çalışıp telafi etmeliyiz. Şimdi iş dünyasının birlikte yeni ufuklara yelken açma zamanı.”

 

Sonra Türkiye’nin hatta dünyanın en büyük odalarından İstanbul Ticaret Odası komite seçimlerine odaklandık. Seçim fuar merkezinde yapıldı. Ve katılım 50 bine yaklaştı. Bu da bir rekor oldu. En yüksek katılımlı seçimini yapmıştı İstanbul Ticaret Odası…

 

Meclis’e Sadettin Saran gibi yeni isimler girmiş olsa da İstanbul Ticaret Odası’nda 195 meclis üyesi kazanan Şekib Avdagiç’in listesi açık ara farkla kazanan oldu. Yapılacak seçimler öncesi Şekib Avdagiç başkanlığını ilan etti ve verdiği ilk mesaj ile herkesin gönlünü fethetti:

 

“Şunun altını özellikle çizmek isterim. Şimdi, seçim dönemi geride kaldı. Seçim döneminde olanlar da, söylenenler de, orada kaldı. Bütün İstanbul iş dünyasını ve üyelerimizi kucaklıyoruz. Bütün Meclis üyelerimizi aynı hedef için çalışacak yol arkadaşlarımız diye görüyoruz.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.