Altın gününü sektör yaptı, binlerce insanı EVlendirdi

Sesli Dinle
A -
A +

Kadınlarımızın altın gününü herkes bilir. Bu aslında bir tasarruf yoludur. Almak istenen alınır, yapılmak istenen yapılır. Nakit olarak. Hem de bir kerede. Altın genellikle değer kaybetmediği için bu sistemde mağduriyet söz konusu olmaz.

 

Aslında Fuzul Tasarruf Finansman AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal’ın dayanışma ekonomisi dediği faizsiz, peşinatsız ve kredisiz konut edindirme sistemi tam da altın gününün gelişmiş, yapay zekâ ile tarafsız hâle getirilmiş hâlidir.
Yıllardır bu sektörü iki büyük oyuncu domine ediyor. Eyüp Akbal’ın başında olduğu FuzulEv ile rahmetli Emin Üstün’ün kurucusu olduğu Eminevim.

 

Bu iki kuruluş sistemi başarılı şekilde yönetirken, bu başarıya ortak olmak isteyen çok sayıda şirket kuruldu geçtiğimiz dönemde.

 

O kadar ki bu şirketler lüks yerlerde ofisler açtı, ofislerin kapısında pahalı otomobiller beklemeye başladı.

 

Oysa sistem büyük kârlılıklar içermiyordu. Sadece katılım payı alınıyor, diğer alınan paralar sırayla sisteme katılan vatandaşların ev sahibi olması için değerlendiriliyordu.

 

Bahsettiğimiz dönemde alınan bütün paranın kendilerine ait olduğunu sanan şirketler oluşmaya başladı. Sistem yeni bir suikast ile karşı karşıya kaldı.

Altın gününü sektör yaptı, binlerce insanı EVlendirdiEyüp Akbal

 

İşte tam bu noktada sistemin doğru tarafında olanlar Eyüp Akbal’ın önderliğinde bir türlü gerçekleşmeyen yasal statüye kavuşma projesine hız verip, bu iş için kolları sıvadılar. Bundan sonraki bölümü Eyüp Akbal’ın ağzından aktaralım:

 

“Biz yıllardır binlerce insanı ev ve araba sahibi yaptık. Sistem çok başarı işliyordu. Ancak bir denetim mekanizması yoktu. Kötü niyetlilerin saldırısına açıktı. Bu kafalarda soru işareti bırakıyordu. Biz kontrol istedik. Meclis’teki tüm vekillerin desteği ile işin yasal statüye kavuşması sağlandı. Artık biz de BDDK tarafından denetlenen, hesapları şeffaf kurumlarız. Bugün itibarıyla lisans alan sadece 6 firma var. Sistemin bu hâle gelmesi ile birlikte ilgi patlaması yaşadık. Şu anda bir başarı hikâyesi yazıyoruz. Biz bunun adına 'Dayanışma Ekonomisi' dedik. Orta gelirli insanların ekonomik güçlerini bir araya getirip, onların ev ve araba sahibi olmasını sağlıyoruz. Konut satışlarının durduğu bir dönemde biz, 6 firmanın katılımcıları tapu dairelerini doldurdu.”

 

Dayanışma ekonomisi oluşturduk

 

Eyüp Akbal’ın dayanışma ekonomisini bugünlerde büyük bir kampanya ile tüm Türkiye’ye duyuran FuzulEv ve diğer kuruluşlar yeni bir sektörün de doğmasını sağladı. Bitirdiği lise Vefa’nın adını hayat felsefesi hâline getiren Eyüp Akbal “Her ev sahibi olan katılımcı ile dost oluyoruz. Aramızda bir vefa duygusu oluşuyor. Ev sahibi olan sonra araba sahibi olmak için kampanyaya katılıyor. Belki önümüzdeki dönemde bu sistem yeni yatırımların kapısını da açacak. Ne demişler bir elin nesi var iki elin sesi” diyerek noktalıyor görüşlerini.

 

 

 

e-İhracat için buluştuk

 

 

 

Grup Başkanımız Tuba Gençay ile ülkemizin en köklü kuruluşlarından İhlas Medya’nın en yeni üyesi Türkiye’de İş Dünyası dergisinin birinci yılı ile ilgili konuşuyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’den beklediğimiz randevu geliyor.

 

Hemen yayın kurulu üyelerimiz Türkiye gazetesinin Genel Yayın Koordinatörü Yücel Koç’a, İHA Genel Yayın Koordinatörü İrfan Altıkardeş’e, İhlas Medya Dijital Mecralar Reklam Koordinatörü Volkan Ormanlı’ya haber veriyoruz. Ekibe Yayın Kurulu Üyelerimiz, yazarlarımız Ahmet Coşkunaydın, Senur Akın Biçer, Demet Kalendergil, Doğukan Kılıç, Merve Sili  ve Yazı İşleri Müdürümüz Hüsne Pamuk da eşlik ediyor.

 

TİM Başkanı Mustafa Gültepe ile önce Trabzon sohbeti yapıyoruz. Sonra organize sanayi bölgeleri ve kadın çalışanların etkinliği konusundaki fikirlerini alıyoruz. Ve en önemlisi e-İhracat ile ilgili farkındalığın artırılması konusunda mutabakata varıyoruz. Türkiye’nin ihracatta gösterdiği başarıyı e-İhracat'ta da göstermesi için atılacak adımları konuşuyoruz.

Altın gününü sektör yaptı, binlerce insanı EVlendirdiMustafa Gültepe

 

Çok verimli bir toplantı oluyor. e-İhracat'ın öne geçirilmesi çok önemli. Ancak bunun yapılması için önce e-Ticaret'te atılacak adımların doğru bir düzleme oturtulması gerekiyor. Yani önce evimizin önünü temiz tutmalıyız.

 

Bu konuda atılan adımların, çıkarılan yasa ve yönetmeliklerin bazı sıkıntılara yol açtığına ilişkin itirazlar var. İtirazlardan biri rekabetin düzenlenmesi için alınan karaların rekabeti bozduğuna yönelik.

 

Bir diğeri e-Ticaret'in daha uygun fiyata ürün satılması hedefini engelleyen uygulamaların devrede olması.

 

Yasa ve yönetmeliklerin yapılması sırasında sektörün tüm bileşenlerinin görüşlerinin alınması önemli. Türkiye’nin ihracattaki başarısını e-İhracat'ta da göstermesi için bu alanda güçlü kuruluşlara ihtiyacı var. Bu kuruluşlar sayesinde her kurumun özellikle de küçük işletmelerin ihracat yapmasının yolu açılmalı. Daha fazla ihracat için daha fazla ihracatçıya ihtiyaç var. Bunu dikkate alacak adımlar e-İhracat'ın önünü açacak. Bu noktaya dikkat çekmek gerekiyor belki de bu çalışmada…

 

 

 

Dijital Ekonomi Zirvesi yapılıyor

 

 

 

İstanbul Ticaret Odası’nın en başarılı projeleri arasında yer alan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi ile iş birliği yapılacak ve aralık ayı başında büyük bir Dijital Ekonomi Zirvesi düzenlenecek. Bu konuyla ilgili öneriler bekleniyor. Bu Zirve’de finanstan sanayiye, hizmet sektöründen start-uplara yönelik oturumlar yapılacak. Bu oturumlarda yer almak, projelerini aktarmak isteyenlerin başvurması bekleniyor. Başvuruları bize yaparsanız biz de ilgili yerlere iletebiliriz. Bilgilerinize...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.