Bir ülke nasıl hem büyür, hem de az enerji tüketir: Ev İşleri 1

A -
A +
İnsanların evde kullandığı enerjiye bir göz atalım. Bir apartman dairesi ya da müstakil ev, ikisinde de çok miktarda enerji tüketilir. Enerjinin ana kullanım alanları ısıtma, soğutma, aydınlatma, pişirme ve eğer ailenin bulaşık makinesi, çamaşır makinesi ve kurutucusu varsa, temizliktir.
İnsan ısıtmada yaşanan enerji kayıplarını nasıl önleyebilir? Öncelikle serin ya da soğuk günlerde çocukların kapı ya da pencereleri açık bırakmadığından emin olun. Evet, kimi insanlar böyle şeyler yapabiliyor. Bizim evde böyle bir şey olduğunu görsem çocuklarıma ne derim? "Pencereleri kapatın. Mahalleyi ısıtmak istemiyorum'', derim. Soğuk günlerde kapı ve pencereler açık olursa ısı dışarı kaçar. Bu kaçan ısının maliyeti cebinizden çıkar. Ama bir apartmanda yaşıyorsanız komşularınızın davranışlarını kontrol edemezsiniz. Ama müstakil bir evde bunlar kolayca kontrol edilebilir. Bir evi ısıtmanın ne kadar pahalı olabileceğiyle ilgili özellikle aile seviyesinde bir eğitimin faydası olabilir.
Eğer merkezi ısıtması olan ve dairelerde termostat olmayan bir apartmanda yaşıyorsanız durum daha da kontrol edilemez olur. Mesela kışın bir apartmanda açık camlar görüyorsanız bu çok sıcak olduğunu düşünen daire sahipleridir ve bazı daire sahipleri ise soğuk olduğunu düşünerek kazakla oturur. Dairelerde ısı kontrolü olursa daire sahipleri ya da kiracılar eğitilerek ısıtma giderleri düşürülebilir.
Evinizdeki yalıtımı iyileştirmenin de faydası olur. Eski binaların yalıtımı genellikle kötüdür. Sadece evin tavan arasına yalıtım malzemesi koymak çok tasarruf sağlayabilir. Duvarlara yalıtım yapmak genelde pahalıya mal olur ve bu nedenle az sayıda insan yaptırmak ister. Ancak yeni bir ev inşa ederken yalıtıma özen gösterilmesi uzun vadede ısıtma giderlerini düşürecektir. Çok az insan ev alırken yalıtım ya da ısıtma giderleri konusunu dert eder. Dert etmek lazım.
Soğutmayı da ısıtmanın zıddı olarak görebiliriz. Bununla beraber benzerlikler de vardır. Pencereler ve kapılar kapalı olmalıdır. Soğutmanın oda veya daire düzeyinde kontrol edilmesi en iyi yoldur. Yüksek enerji verimli ısıtıcılar ve klimalar kullanmak enerji ve para tasarrufu için çok fayda sağlar.
Yalıtım bu işin anahtarıdır. Yalıtım iki yönlü çalışır. Bazı açılardan evler bir termos gibidir. İçine sıcak ya da soğuk içecekler koyduğunuz kaptan bahsediyorum. Kahve ya da çayınızın tüm gün sıcak kalmasını istersiniz. Limonata ya da şerbetinizin tüm gün soğuk kalmasını istersiniz. Eğer bunları bir fincana koyarsanız soğur ya da ısınırlar. Eğer termoslar gibi iyi yalıtılmış şişelere koyarsanız nasıl isterseniz öyle kalırlar. İçine konulan şeyleri 24 saat boyunca sıcak ya da soğuk tutan bir termosum var. Kontrol ettim. İşe yarıyor. Gerçekten harika bir şey. Yani 24 saat içerisinde tekrar tekrar çay ya da kahve yapmam gerekmiyor. Sadece sabahları bir kez çay ya da kahve yapıyorum ve yetiyor. Oldukça büyük bir termos benimkisi.
Müstakil evler ve apartman daireleri gerçekten iyi bir şekilde yalıtılmış olmalıdır. Bu sayede çok ciddi miktarlarda tasarruf yapılabilir.  Haftaya bu konunun devamını yazmaya devam edeceğim.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.