Memleket niye kalkınmıyor!..

A -
A +
"Anadolu'da otomobille giderken yol kenarında rastladığınız oto tamircisi, lastikçi, mermerci gibi dükkânların duvar veya kapı önlerindeki el yazısı ilanlara, reklâm sloganlarına bir bakın çoğunda cümle veya kelime başladığı satırda bitmiyor" diyor Cem Kozlu. "Liderin Takım Çantası" isimli kitabında. Bir tabela yazarken bile plansızlıktan uydur kaydır iş yapmaktan dertleniyor.
Acaba bundan gerçekten rahatsızlık mı duymalı yoksa heyecan mı?
Önemli bir görev için atama yapan bir holding yöneticisi büyük bir hayal kırıklığı yaşar. Yeni genel müdür adayı tam bir hayal kırıklığıdır ve sonuçlar yüz karasıdır. Acilen üst kademeyi toplar ve böyle bir yanlış atamayı nasıl yaptığını sorar. Cevap şudur:
-Siz atama için aday belirlerken bu arkadaş her seferinde sizin tam karşınıza çok düzgün olarak oturdu, ne deseniz baş salladı ve konuşmalarınızı sürekli not etti. Siz de bu büyüye kapıldınız. Hâlbuki bu arkadaş depoların küflü kokusunu, kamyonların egzoz dumanını, işçinin terini, kuyruktaki müşterinin öfkesini hiç tanımadı. Siz de oyuna geldiniz!..
Biz mektepliler işin tabela yönüne bakmayı severiz. Masanın her iki tarafında oturanlar için de söylüyorum. Üniversiteli işsiz ordusunun giderek büyümesinin arkasındaki sebebin de bu olduğuna inanıyorum. Diplomayı kapan, bir masa bir kasa bir telefon istiyor. Fabrikada eline tornavida, piyasada satış çantası almayı düşünmüyor.
Etrafı beş yıldızlı AVM ve alışveriş merkezleri, yüksek tahsilli dil bilen garsonların hizmet ettiği şatafatlı lokantalarla dolu olan bir mekânda, boş bir arsa üzerinde "Tavuk Kanat" yazılı kocaman silik, yamuk bir tabela görmüştüm.
Toprak bir arsa üzerinde söğüt ağaçları altında atılmış kirli beyaz plastik üzerinde örtü bile olmayan sandalye ve maslarda insan kümeleri. Oturmuş sadece kızartılmış tavuk kanatları yiyorlar. Korna sesleri ve egzoz dumanı ile kirli otoyola komşu bir tavuk lokantası. Yer bulup oturmak için önceden rezerve yapmalısın dediler. Zaman sonra buralardaki değişikliğin bu esnafı ne derece etkilediğini sordum. Çok yüksek seviyede olduğunu söylediler. Tavuk kanadından bir milyoner çıkmıştı.
Acaba kimileri planlama ile zaman harcarken planlamayı aşan bu tavukçuyu yukarı taşıyan şey nedir? Kesin inanç ve kati çözümlerin sorgulandığı günümüz dünyasında iş ve siyasette liderleri bu çelişkiler mi besleyip büyütüyor?
Planlar kargaşa ve karmaşık dolu geleceğe ışık tutar önümüzü aydınlatır. Çünkü gelecek hakkında tahmin yürütmek zordur ama eli tornavida, çanta veya bulaşık bezi tutanlar için değil. Çünkü hayatta bunu yapanlar zihinde ve kâğıt yazılı olanları sahaya taşırlar. Eğer planı kâğıda yazanların bu esna da sahadaki yorgunluğun ağırlığından alın terleri masalarının üzerine düşüyorsa çabalarının sonucu hüsranla bitmez.
Son olarak;
Halk otobüsünde adamın biri yanındaki gence yüksek sesle sormuş: "Saat kaç?" Genç cevap vermiş:11.30. Adam yüksek sesle bağırmış,
-Olur mu kardeşim işte memleket bu yüzden kalkınmıyor. Sonra kolundaki saati göstermiş bak demiş 11.27 sonra yaka cebinden bir saat çıkarmış bak demiş kaç? 11.27... Sonra yelek cebinden bir saat çıkarmış bak demiş kaç? 11.27... Sonra valizinden kocaman bir saat çıkarmış bak demiş kaç? 11.27... İşte demiş adam, memleket bu yüzden kal-kın-mı-yor. Sonra şoföre seslenmiş bağırarak:
-Kütüphanede inecek var. 
Şoför de seslenmiş:
-Kütüphaneyi geçtik...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.