Hudeybiye Antlaşması'nın başlıca şartları

A -
A +
Hudeybiye antlaşması, on yıl süreyle yapıldığı hâlde, iki yıl sonra müşrikler, verdikleri söze uymayarak antlaşmayı bozdular. Müslümânlar ise, bu kısa süren sulh döneminden çok mühim netîceler elde ettiler.
                                                                                      
Geçen haftaki 2 makâlemizde, "Hudeybiye Musâlehası"nı (yani antlaşmasını, sözleşmesini] özet olarak anlatmaya çalıştık. Bugün artık maddelere geçebiliriz. "Hudeybiye Antlaşması"nın başlıca şartları şunlardı:
1. Bu antlaşma on yıl geçerli olacak, bu zaman içinde iki taraf birbiriyle harb etmeyecekler. 2. Müslümânlar, bu sene Kâbe'yi ziyâret etmeyecek; ancak bir sene sonra ziyâret edecekler. 3. Kâbe'yi ziyârete gelen Müslümânlar üç gün kalacaklar. Yanlarında yolcu silâhından başka silâh bulundurmayacaklar. 4. Müslümânlar, Kâbe'yi tavâf ederken, Mekkeli müşrikler dışarı çıkacaklar, Müslümânlarla temâs etmeyecekler. 5. Kureyşlilerden biri, velîsinin izni olmadan, Müslümânlar tarafına geçerek Medîne'ye giderse iâde edilecek. Müslümânlardan biri, Kureyş tarafına geçerek Mekke'ye giderse iâde edilmeyecek. 6. Diğer Arap kabîleleri istedikleri tarafın himâyesine girebilecekler; Müslümânlarla veya müşriklerle birleşmekte serbest kalacaklar...
Bu antlaşmadan sonra, Peygamber Efendimiz Hudeybiye'de yirmi gün kadar kalmıştır. Medîneden getirdikleri kurbânlarını burada kestiler ve Medîne'ye döndüler. Dönerken yolda "Fetih" sûresi nâzil oldu. Bu sûrede, Hudeybiye Antlaşması'nın birçok fetihlere başlangıç olduğu bildirildi. Müslümânlara fetih ve zafer kapısı açıldı.
Antlaşma gereğince Müslümân olduğu halde, Medîne'ye gitmeleri engellenen Müslümânlar, birer-ikişer, Şâm yolu üzerinde "Îs=Ays" denilen bir yere toplandılar. Sayıları üç yüze ulaştı. Şâm'a giden ticâret yolunun kapandığını ve ticâretlerinin engellendiğini gören Kureyşliler, elçi göndererek, daha önce Medîne'ye gitmeleri engellenen Müslümânların Medîne'ye gidebileceklerini, anlaşmanın bu maddesinden vazgeçtiklerini bildirdiler...
Hudeybiye antlaşması, on yıl süreyle yapıldığı hâlde, iki yıl sonra müşrikler, verdikleri söze uymayarak antlaşmayı bozdular. Müslümânlar ise, bu kısa süren sulh döneminden çok mühim netîceler elde ettiler. İki yıl içinde Müslümânların sayısı birkaç misli arttı. Bu antlaşma ile Müslümânlar, ilk defâ bir devlet ve bir kuvvet olarak kabûl edilmiş oldu. Bir yıl sonra da Peygamber Efendimiz, Eshâbıyla birlikte Mekke'ye giderek Ka'be-yi muazzamayı ziyâret ettiler.
Bundan sonra çevredeki hükümdârlara, İslâma davet mektupları yazıldı. Her geçen gün insanlar Müslümân olmakla şerefleniyordu. Peygamber Efendimizin vefâtına kadar İslâmiyet, bütün Arap Yarımadasına yayıldı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.