Abdülhak Şinasi’nin ilk şiiri ortaya çıktı: Bahçede İlkbahar Gecesi

Boğaziçi, yalılar, eski hatıralar ve mazideki benzersiz kültür... Eserlerinde Osmanlının son devrinden ilham alan Abdülhak Şinasi Hisar, Türk edebiyatının nev-i şahsına münhasır kalemlerinden biri oldu.
MURAT ÖZTEKİN - 1963’te vefat eden meşhur yazarın edebî hayatının detayları biraz daha aydınlandı. Edebiyata gençliğinde başlayan Hisar’ın yayımlanan ilk şiiri olduğu düşünülen eser, gün yüzüne çıktı. Hisar’ın bilinen bu en eski mısraları Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları etiketiyle neşredilen “Abdülhak Şinasi Hisar Kitabı”nda okura sunuldu.
1921’DE BASILMIŞ
Eserde Hisar’ın şairliğini ele alan Necati Tonga, yazarın “Bahçede İlkbahar Gecesi” adlı unutulmuş şiirine yer verdi. 1 Nisan 1921’de İnci dergisinde neşredilen şiirin Abdülhak Şinasi Hisar’ın ilk eseri olduğunu savunan araştırmacı yazar Tonga “Abdülhak Şinasi’nin başka eserlerinin de gün yüzüne çıkma ihtimalini göz önünde bulundurarak söyleyebiliriz ki ‘Bahçede İlkbahar Gecesi’ Abdülhak Şinasi Hisar’ın yayınlanan ilk şiiri, aynı zamanda ilk edebî eseridir. Bu metin Abdülhak Şinasi’nin edebiyat âlemine şiirle girdiğini göstermesi bakımından da önemlidir” ifadelerini kullandı. Hisar, “Hülyadan gözleri serab örülü/ Bu akşam ne kadar mai ve süslü” mısralarıyla başlayan şiirinde bir bahar gecesini anlatmış ve bu eserini Ahmet Haşim’e ithaf etmiş.