E-Kitap sayısı arttı, okuyucu nerede?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
E-Kitap sayısı arttı, okuyucu nerede?

Kültür - Sanat Haberleri

Türkiye’de son yıllarda yayınlanan e-Kitap sayısı neredeyse iki katına çıktı. Ancak elektronik kitaba okuyucu rağbeti düşük. Peki, bu eserlere ne oldu?

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Türk okuyucusu, kısaca “e-Kitap” olarak adlandırılan elektronik kitap ve benzerlerinden yıllarca uzak durdu. Kindle gibi “elektronik mürekkep” teknolojisine sahip cihazlar da Türkiye’de e-Kitab’a bakışı çok fazla değiştirmedi.

İKİ KATINA ÇIKTI

Ancak resmî rakamlara göre son yıllarda e-Kitap konusunda yeni gelişmeler var; zira yayınlanan e-Kitap sayısı, neredeyse iki katında çıktı. TÜİK’in datalarına göre 2019’da yayınlanan elektronik kitap sayısı 6 bin 72 iken bu rakam son yıllarda 13 bini aştı. Neşredilen e-Kitap sayısı, 2021’de 13 bin 673, 2022’de ise 13 bin 246 oldu. Yani Türkiye’de neşredilen kitapların yaklaşık yüzde 15’i e-Kitap… Yapılan bazı araştırmalarda da e-Kitap’a olan rağbetin yükseldiği ifade ediliyor.

Peki, bunun okuyucuda karşılığı var mı? Biz de yayıncılara durumu sorduk...

ÜRETİLENLER SATILMADI

Timaş Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okçu “E-Kitap meselesi dünyada ilk gündeme geldiğinde, kâğıt mı dijital ekran mı tartışması başlamıştı. Bir kısım yayınevleri, çok süratli olarak e-Kitap’a geçiş olacağına kanaat getirdi. Hatta 2010’larda pazar payının yüzde 50 olacağını düşünenler vardı. Ancak öyle olmadı. Türkiye’de okuyucu e-Kitap’a teveccüh etmedi. Aynı zamanda Türkiye’de e-Kitaplar, kırılarak korsan problemini artırdı” diyor.

Okçu son yıllarda yayınlanan elektronik kitap sayısındaki artışı ise şöyle yorumluyor: Son bir buçuk senedir kitap fiyatlarında ciddi artış yaşandı. Yayınevleri de bir umutla ‘Acaba matbu kitapları, e-Kitap olarak yayınlarsak okuyucuya ulaşabilir miyiz?’ diye düşündü. Bazı okuyucular da kitapların elektronik hâllerinin satılması için bize müracaat ediyordu. Ancak buna rağmen, üretilen elektronik kitaplar satın alınmadı. Nispeten rağbet edilen e-Kitaplar daha ziyade araştırma ve eğitim alanlarında oldu.

E-Kitap sayısı arttı, okuyucu nerede?
Osman Okçu - Kenan Kocatürk

E-KİTAP OKUNMUYOR

Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kocatürk ise “Yayıncıların kitaplarını e-Kitap formatına dönüştürülüp ISBN almaları, bu konuda büyük bir sıçrayış olduğu manasına gelmiyor. Biz e-Kitap satışlarında ciddi bir artış görmüyoruz. Ancak eğitim yayınlarındaki e-Kitap tercihinde yükseliş var. Bunun yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı, e-Kitabım portalı için yayıncılardan kitap satın alıyor” diyor.

Kocatürk, hız kazanan dijitalleşmeye rağmen e-Kitapların rağbet görmemesini ise şu sözlerle değerlendiriyor: “Bugün e-Kitap, okurun ilgisini çekmediği için yayıncılık pazarında da pay alamıyor. Çünkü insanlar, basılı bir kitapla 3 saat vakit geçirebilirken e-Kitap’ı 30 dakikadan sonra okumakta zorlanıyor. Büyük firmaların e-Kitap’ı geliştirme çabalarına rağmen basılı kitabın hâlâ hayatını sürdürüyor olmasının esas sebebi de bu… Okumak, farklı bir eylem.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...