Altılı Masa, ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği’ni tanıttı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Altılı Masa, ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği’ni tanıttı

POLİTİKA Haberleri

6 muhalif partinin oluşturduğu masa, 156 sayfadan oluşan “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği” önerisini tanıttı. Öneride mevcut anayasanın 85 maddesinin değiştirilmesi söz konusu. Cumhurbaşkanlığı makamı için öngörülen maddeler dikkat çekti.

Altı muhalefet liderinin bir araya gelerek oluşturduğu Altılı Masa’nın ‘Güçlendirişmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi’ tanıtım toplantısı Ankara’da bir otelde gerçekleştirildi. Programa Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra çok sayıda parti temsilcisi katıldı.

SUNUM YAPILDI

Öneriyi; CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Gelecek Parti Genel Başkan Yardımcısı Serap Yazıcı, Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhan Yücel ve Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya sundu.

85 MADDEDE DEĞİŞİKLİK

150 sayfalık taslakta mevcut anayasanın 85 maddesinin değiştirilmesi söz konusu. 

CUMHURBAŞKANLIĞI YETKİLERİNE SINIRLANDIRMA 

Cumhurbaşkanları bir dönem ve 7 yıl için seçilebilecek. Seçilen Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişkisi kesilecek. Görevi sona eren bir cumhurbaşkanı, seçimle gelinen siyasi bir görev üstlenemeyecek.

DİĞER ÖNE ÇIKAN MADDELER

Ayrıca öneriye göre; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği’ ile milletlerarası antlaşmalardan geri çekilme yetkisi yalnızca Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) olacak ve başkanı ana muhalefet partisinden olan Kesin Hesap Komisyonu kurulacak. Hükümet krizlerini önlemek için de yapıcı güvensizlik oyu aranacak. Olağanüstü hal durumları ise TBMM’nin onayına sunulacak. Siyasi parti kapatma kararlarında da TBMM’nin onayı gerekecek. Önerilen Anayasa değişikliği ile Yükseköğretim Kurulu kaldırılacak ve Yükseköğretim Üst Kurulu kurulacak.

‘SEÇMLERİN HEMEN ARDINDAN MECLİS'E SUNACAĞIZ" 

Teklifin önsözünde “Anayasa değişikliği önerimiz, bir toplumsal sözleşme taslağıdır. Bu niteliğine uygun olarak değişiklik önerilerimizi, demokrasinin asli gereği olan çoğulculuk ve uzlaşma ilkeleri doğrultusunda toplumun tüm kesimleri ile müzakere ettikten sonra seçimlerin hemen ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunacağız” ifadelerine yer verildi.

Program, genel başkan yardımcılarının sunumlarının ardından altı parti liderinin ellerinde anayasa değişikliği kitapçıklarıyla sahneye çıkması ile son buldu.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...