İttifak trafiği... Mahallî seçimler için siyaset hareketlendi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İttifak trafiği... Mahallî seçimler için siyaset hareketlendi

Politika Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cumhur İttifakı’nda AK Parti ile MHP’nin 50’den fazla şehirde iş birliği tamam gibi. Yeniden Refah da AK Parti’ye kapıyı açık bıraktı. Millet İttifakı cephesinde ise CHP’nin peşinden koştuğu İyi Parti, geri adım atmayı düşünmüyor. Ancak, Akşener konuyu GİK’e soracak.Ümit Özdağ, Akşener’e ortaklık teklif etti. HEDEP, pazarlık için el yükseltiyor. DEVA tek başına, SP-Gelecek ise iş birliği kararı aldı.

HABER MERKEZİ ANKARA - Yerel seçimler için siyasi partiler arasındaki ittifak trafiği hızlanırken, özellikle Millet İttifakı cephesinde tam anlamıyla bir kafa karışıklığı yaşanıyor. Millet İttifakı’nın bileşenleri tek başlarına girmeleri durumunda, seçimi kaybetme ihtimalini yüksek gördükleri için, başta CHP olmak üzere iş birliği yapmanın yollarını arıyor. Ancak, İyi Parti’nin her şartta seçimlere tek başına girme düşüncesini koruduğu belirtiliyor.

31 Mart’ta yapılacak Mahallî İdareler Seçimleri için Cumhur İttifakı cephesinde, AK Parti ile MHP’nin 30’u büyükşehir olmak üzere 50’den fazla şehirde iş birliği yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Yeniden Refah Partisinin Ankara ve İstanbul’da AK Parti ile ittifaka kapıyı açık bıraktığı, diğer şehirlerde ise kendi adayları ile yarışma düşüncesinde olduğu belirtiliyor. Yeniden Refah, bu doğrultuda biri büyükşehir olmak üzere bazı şehirlerdeki adaylarını da açıkladı. Yeniden Refah kurmayları, mahallî seçimlere bütün Türkiye’de kendi logoları ve kendi adayları ile girmeyi düşündüklerini, ancak AK Parti’den ittifak teklifi gelmesi hâlinde Ankara ve İstanbul’da iş birliğini konuşacaklarını dile getiriyor. Bu arada MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli, yerel seçim gündemiyle partisinin Merkez Yönetim Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu üyeleri ve milletvekilleriyle bir araya geldi. Bahçeli, Cumhur İttifakı’nın çalışmalarının bütün hızıyla devam ettiğini vurgulayarak, 14 Mayıs’taki başarının mahallî seçimlerde de elde edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

HEDEP EL YÜKSELTİYOR

HEDEP ise daha önce olduğu gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kendi adayları ile seçime girecek. İstanbul ve Ankara konusunda henüz bir karar alınmadı. Kulislerde, eğer bir iş birliği yapılacaksa bunun karşılığında HEDEP’in İstanbul’da oy oranı en yüksek olduğu Esenyurt’ta CHP’nin aday çıkarmaması, HEDEP’li adayla seçime girilmesi yönünde pazarlık yapıldığı iddia ediliyor. Ayrıca Belediye Meclis üyeliklerinden de kontenjan istendiği ifade ediliyor.

KÜÇÜK ORTAKLAR BEKLEMEDE

Altılı Masa’nın küçük ortaklarından DEVA, seçimlere tek başına gireceğini, Saadet ve Gelecek Partisi ise iş birliği yapacaklarını duyurmuştu. Ancak, her üç parti de açıktan söylemeseler bile son ana kadar CHP’den gelecek tekliflere göre karar değişikliğine gidecek. CHP içinde ise bu partilerle yeniden bir iş birliğine gidilmesine soğuk bakılıyor. CHP içindeki ağırlıklı görüş, İyi Parti ile iş birliği imkânlarının zorlanması yönünde.

ÖZEL'DEN AKŞENER'E 31 MART TEKLİFİ

Millet İttifakı cephesinde iş birliği ihtimalinin zayıf olduğu değerlendirmesi yapılıyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere yerel seçimlerde bir kayıp yaşanmaması için hem İyi Parti hem de HEDEP’lilerle iş birliği yapmak istiyor. İyi Parti cephesinde CHP ile yeniden bir ittifaka büyük oranda kapılar kapanmış durumda. Ancak, dün İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret eden CHP lideri Özel, “ittifak” kelimesinin çok yorulduğunu ifade ederek “Yerel seçim biraz daha esnekliği, hızlı karar vermeyi ve ikili iş birliklerini gerektiriyor. Biz, İyi Partiye önümüzdeki yerel seçimde, yerel seçime yönelik olarak iş birliği içinde olup olamayacağımızı, bizim alınmış kararlara saygılı olduğumuzu ama eğer mümkün olursa bundan sonraki süreçte yerel seçime yönelik bir iş birliği için partilerimizin görevlendirileceği kişilerin birlikte çalışma imkanının sağlanıp sağlanamayacağını sorduk” dedi.

İttifak trafiği... Mahallî seçimler için siyaset hareketlendi

Akşener ise iş birliği önerisini Genel İdare Kuruluna götüreceğini söyledi. 

İyi Parti kurmayları, Özel’le yapılan görüşmede de Akşener’in, ‘Seçimlere ittifaksız girme düşüncesini’ koruduğunu dile getirirken, GİK’ten de farklı bir karar çıkmasını beklemediklerini kaydetti. İyi Parti’nin pazartesi günü yapılacak GİK toplantısında CHP ile seçim iş birliği konusunda değerlendirme ve bir oylama yapılacağı ifade ediliyor. 

Bir yandan da Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Akşener’e seçimlere birlikte girme çağrısı yaptı. İyi Parti’de Özdağ’ın teklifinin değerlendirmeye alınması da ihtimal dâhilinde görülmüyor.

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...