Ümmü Habibe, Resûlullah'a eş olmakla mükâfatlandırıldı
Ümmü Habibe, İslam'ı reddeden kocası tarafından boşanır. Resûlullah efendimiz de onu, sabrının ve cihadının bir nevi mükâfatı olarak kendine eş kabul eder.
Kaydet
|
Ümmü Habibe, nikâh kıyıldığında 36 yaşındadır. Nikâhtan birkaç gün sonra diğer müslümanlarla birlikte memleketine döner. Resûlullah, Hayber Gazasında Ketibe Kalesinin fethi ile meşguldür. Peygamberimiz müjdeli haberi alınca; "Bilmem ki bu iki şeyin hangisi ile sevineyim, Hayber'in fethi ile mi, yoksa Cafer'in gelişi ile mi?" diye sevincini belirtir. Resûlullah efendimizin Ümmü Habibe ile evlenmesi, onun sabrının, cihadının ve çektiği sıkıntıların bir nevi mükâfatıdır.
Peygamberimiz efendimiz bir gün evine geldiğinde, Hazret-i Muâviye'yi, kız kardeşi Ümmü Habîbe'nin dizine başını koymuş görünce, hanımına; "Sen Muâviye'yi (kardeşini) çok mu seviyorsun?" buyurur. Ümmü Habîbe; "Evet, yâ Resûlullah!" cevabını verince; "Onu Allah ve Resûlü de çok seviyor" buyururlar.
Peygamber efendimizle 4 yıl evli kalmış olan Ümmü Habibe, Resûlullah'ın vefatından sonra zâhidane bir hayat sürer, fitne ateşinden uzak durur. Hicri sene 44'de Hazret-i Muaviye'nin hilafetinde vefat eder, o zaman 73 yaşındadır. Vefatından önce Hazret-i Ayşe'yi çağırarak:
"Benimle senin ve diğerlerinin arasında münasebet vardı. Her ne kadar aramızda istemeyerek bir şey geçmiş ise, senden afv etmeni isterim. Af ve hayır dua ile yad edip, benim için mağfiret talep et" buyurur.
Ayşe validemiz de dua edip:
"Sen beni memnun kıldın, Hak teâlâ da seni memnun kılsın" buyururlar...
Bizi Takip Edin
