Ne mutlu imanla ölene

- Güncelleme:
Ne mutlu imanla ölene

Ramazan Haberleri

Beni mezara koyunca, başımın üstünde bir baca yapın, başım gözüksün içinden. 44 kişiyi elimle gömdüm. Dördü hariç, hepsi kıbleden öbür tarafa döndü.

HAZIRLAYAN: ÖMER ÇETİN ENGİN

Bir hayvanı gözümüzün önünde ateşe atsalar, vicdanı olan, buna tahammül edemez. Hâl böyleyken bazıları kendi evladını, kendi hanımını, hatta bizzat kendini, ateşe nasıl atar? Çok yazık! Bu hayat, bir gün biter. Sonunda hepimizi kefene koyacaklar. Artık ondan sonra, kimseden fayda beklenmez. O fırsat artık geçti. Ne mutlu imanla ölene!

BENİ KIBLEYE KARŞI YATIRIN

Tabiînin büyüklerinden Ömer bin Abdülaziz hazretleri, adalet timsaliydi. Çoban bir gün, kurdun sürüye saldırdığını görünce, (Halife Ömer bin Abdülaziz öldü) der. Nereden bildiği sorulunca, (O hayattayken onun korkusundan kurtlar sürüme saldıramazdı) cevabını verir. İşte bu zat buyuruyor ki:

Ölüp de beni mezara koyunca, başımın üstünde bir baca yapın, başım gözüksün içinden. Beni kıbleye karşı yatırın. Bir gün sonra bacadan bakın! Eğer başım kıbleden başka yöne dönmüşse, bütün dostlara, “Ömer bin Abdülaziz imansız gitti” dersiniz. Artık onlar ağlasalar, üzülseler de faydasız. Eğer yüzüm dönmemişse, mezarı örtün, “Sevinin ey dostlar, Ömer bin Abdülaziz de imanını kurtardı” dersiniz. Çünkü, 44 kişiyi elimle gömdüm. Dördü hariç, hepsi öbür tarafa döndü.

KURUMUŞ AĞAÇ YAKILIR

İman, müminle ateş arasında büyük bir duvar gibidir. Mümini ateşten korur. İmanı olmayan kurumuş demektir. Kurumuş ağaç, ancak yakılır.

Ebedî yani sonsuz ne demek iyi düşünmeli. İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki:

Cehennemde ebedî kalacak olanlara, faraza, “Siz dünyadaki göl ve denizlerdeki damlalar adedince, çöldeki kum taneleri sayısınca yandıktan sonra çıkacaksınız” denilseydi, sonunda kurtulacağız diye o kadar sevinirlerdi ki, sanki nasıl yandıklarını anlayamazlardı. Bütün dünya, bütün gökyüzü, buğdayla dolu olsa, bir serçeye, “Her yıl bir tane yiyeceksin” deseler, o buğdaylar biter, sonsuzun yanında hesabı bile olmaz.

İşte bu sonsuz azabı düşünerek imanı korumaya çalışmalı.

Vefat eden evliya bir zata, rüyada (Dünyaya geri gelmek ister misin?) diye sorulunca, (Dünyanın tamamını hesap sorulmamak şartıyla verseler de istemem. Sadece, kapı kapı dolaşıp ölüm ve kabir hâllerini anlatmak için isterim) buyurur.

Ne mutlu imanla ölene

YANINDA HİÇ SÜT VAR MIDIR?

Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” hicret ederken, yolda Ümmü Mabed’in çadırına uğradılar. O, Resûlullahı bilmiyordu. “Ey Ümmü Mabed! Yanında hiç süt var mıdır” diye sordu. “Süt yok, koyunlarım da uzaktadır” dedi. Çadırda bir koyun gördü ve, “Bu nedir” deyince, “O zayıf, güçsüz bir koyun. Onun için sürüden geri kaldı” dedi. Resûlullah efendimiz, “İzin verirsen, bu koyundan süt sağalım” deyince, “Siz bilirsiniz. Fakat bu koyun kısırdır” dedi. Bunun üzerine Âlemlerin Sultanı o koyunu yanına yaklaştırdı ve mübarek elini koyunun memesine sürerek sağdı. O kadar süt geldi ki, çadırda bulunan bütün kaplar sütle doldu. O sütten içtiler. Sonra bir kap daha istedi. Onu da sütle doldurup, Ümmü Mabed’e verdiler ve oradan ayrıldılar. Ümmü Mabed şöyle demiştir: O koyun evimizde o kadar bereketli oldu ki, Emir-ül-müminin hazret-i Ömer “radıyallahü anh” zamanına kadar sabah akşam o koyundan süt sağdık.

İSTİHARE NAMAZI VE DUASI

Gusül abdesti alınır. Gusülden sonra “İstihareye niyet ettim” diyerek iki rekât namaz kılıp, yatılır. Birinci rekâtta (Kâfirûn), ikinci rekâtta (İhlâs) sûresi okunur. 

İstihare yapması sünnettir. İstihare namazından sonra şu duâ okunur: “Allahümme innî estehîrüke bi-ilmike ve estaktirüke bi-kudretike ve es’elüke min fadlikel’azîm fe inneke takdirü ve lâ akdirü ve tâ’lemü velâ a’lemü ve ente allâmül-guyûb”

Yedi gece böyle istihare yapılır. Sonra, kalbe gelen şey yapılır. İstihareden sonra, abdestli olarak, kıbleye dönüp yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil görmek hayra alâmettir. Siyah veya kırmızı görmek şerre alâmettir denildi. İstihare namazını başkasına kıldırmak sünnet değildir. İstihare yapmasını öğrenmeli, bu sünneti kendisi ifa etmelidir. Bedenle yapılan ibadetleri başkasına yaptırmak caiz değildir.

GÖZLER NEREYE BAKACAĞINI ŞAŞIRIR

Bunların arasında bir kavim, tatlı ve soğuk saf sular içerler. Zira, sabî, küçük çocuk iken vefat eden mümin çocuklar, babalarının etrafında, Cennet ırmaklarından doldurdukları kâselerle dönerler ve onlara su verirler. Bir kısım insanlar da bulunur ki, başlarına yakın bir gölge gelmiş. Mahşerin hararetinden onları muhafaza eder. Bu gölge ise, dünyada verdiği zekât ve sadakalardır. Bu halde bin sene kadar dururlar. Sûra üfürmenin dehşetinden tüyler titrer, gözler nereye bakacağını şaşırır ve mümin ve kâfirler sevk olunurlar. Bu kıyamet gününün şiddetini ziyadeleştiren bir azaptır. (devam edecek)

EFENDİMİZİN DUALARI

Allah’ım, kalbimi ve amelimi riyadan, dilimi yalandan, gözümü hıyanetten koru! [Hatib]

ESHAB-I KİRAMIN HİKMETLİ SÖZLERİ

“Aklında eksiklik olmayan hiç kimse yoktur. Çünkü dünyalıktan eline bir şey geçtiği vakit sevinir, fakat ömrünün azaldığına üzülmez.”

EBÜDDERDÂ (radıyallahü anh)

GENÇ AŞIK

Şerbetçi Baba “rahmetullahi aleyh”, Gelibolu’yu nurlandıran bir Allah dostu. O devirde genç bir âşık, bu zatın büyüklüğünü işitip Gelibolu’ya geldi. Maksadı, ziyaret etmekti bu zatın kabrini.
Ancak çok aradıysa da, bulamadı kabrini. Akşam olunca, bir eve misafir oldu. O gece, sevdiklerinden birine göründü mübarek. Ve rica etti: - Filan evde misafir olan genci al, bana getir! Sabah olunca, gidip buldu o genci. Ve sordu: - Siz Şerbetçi Babayı mı ziyaret edecektiniz?
- Evet.
Aldı genci, götürdü mübareğin kabrine. Genç âşık, kabir başında bir müddet sessiz oturduktan sonra konuşmaya başladı kabirdekiyle. Mübarek zat nasihat etti gence:
- Evladım, en mühim şey, İslamiyet’i öğrenmek ve ona göre yaşamaktır. Allahü teâlânın emir ve yasaklarına ehemmiyet vermeyenler, burada çok pişmanlık çekiyorlar.
Ve ilave etti: - İman ve itikat doğru değilse, azaptan kurtuluş imkânsız burada.
Delikanlı sordu: - Bana tavsiyeniz nedir efendim?
- “Ehl-i sünnet âlimleri”nin kitaplarını okuyup, bir an önce imanını düzeltmeye bak evladım. Ama acele et. Zira ecelin ne zaman geleceği belli olmaz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...