Çocuklara ölüm solutuyorlar: Puf puf'un bin zararı var

- Güncelleme:
Çocuklara ölüm solutuyorlar: Puf puf'un bin zararı var

Sağlık Haberleri

Puff bar, vaping adlarıyla satılan elektronik sigara deneme yaşı 11’e kadar düştü. Uzmanlar renkli ve kırtasiye malzemelerine benzeyen tasarımlarla pazarlanan bu ürünlerin sigara ve uyuşturucu madde kullanımına giriş kapısı olduğunu belirterek tehlikeye dikkat çekiyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Son yıllarda özellikle gençler arasında yaygınlaşan e-Sigara’nın zararlarına her gün yeni bir tanesi ekleniyor. İngiltere’de yayınlanan bir çalışmada ilk defa beş ölüm vakası direkt elektronik sigara ile ilişkilendirildi ve e-Sigara’nın 1.000 tane yan etkisinin olduğu gösterildi. 

RENKLERİN ÇEKİCİLİĞİ KULLANILIYOR

Cicili bicili rengârenk cihazlarla sunulan elektronik sigara özellikle çocukları ve gençleri cezbediyor. Gençler arasında hızla yaygınlaşıyor. Zannedildiği gibi masum değil. İçeriğinde nikotine ilaveten kurşun gibi ağır metaller, kansere sebep olabilecek bileşikler var. Geçtiğimiz ay İngiltere’de 11 ila 17 yaşındakilerin yüzde 11,6’sının vaping ya da puff bar olarak adlandırılan elektronik sigarayı denediği bildiriliyor. Çocuklardaki elektronik sigara salgınının geçtiğimiz yıla göre yüzde 7,7 arttığı, bu artışın önceki yılın iki katı olduğu ifade edildi. Konu ile ilgili bir değerlendirme yapan Sağlığa Evet Derneği Başkanı ve çocuk göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, elektronik sigara hakkında “Gençler elektronik şeyleri sevdikleri için tütün firmaları hoş renkli, aromalı ürünler çıkararak küçük yaş gruplarını hedef almaya başladı. Bunların içinde çocukluk dönemindeki şekeri andıran tatlar var. Amaçları çocukların ve gençlerin hemen bu ürüne geçmesini sağlamak. ABD’de bu ürünler adeta patladı” açıklamasını yaptı. 

TÜRK GENÇLERİ İNTERNET YOLUYLA ZEHİRLENİYOR

Elektronik sigaraların nikotin bağımlılığının giriş kapısı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dağlı, Türkiye’de bu ürünlere ruhsat verilmemesine rağmen, internet sitelerinde yaş sınırlaması olmadan serbestçe satıldığını belirterek “Bu ürünler Türkiye’nin kapısına kadar geldi ve Türkiye’de ruhsat verilmemesine ve satışının yasak olmasına rağmen internet sitelerini açıp bakıyorsunuz hepsinde kargolama dahil bunların satışı yapılıyor” diye konuştu. Elektronik sigaraların kısa dönemdeki zararlarının sigaralardan çok daha fazla olduğun söyleyen Prof. Dr. Dağlı, çocuklar ve ergenlerin elektronik sigaraların meydana getirdiği çok sayıda akut akciğer hastalığından korunması gerektiğini vurguladı.

KAN HASTALIKLARINDAN KANSERE

İngiliz çalışması elektronik sigaranın kan, sinir sistemi ve solunum bozukluklarının yanı sıra kanser ve yanık gibi yaralanmalar da dâhil olmak üzere birçok sağlık problemine sebep olduğunu ortaya koyuyor.  İngiltere’nin sağlık gözlemcisi tarafından e-Sigaralara karşı yaklaşık 1.000 ciddi yan etki kaydedildi.

NİKOTİNSİZ DENİYOR AMA AĞIR METAL İÇERİYOR

Herhangi bir standardı olmayan ve internetten alınabildiği için denetimi de bulunmayan elektronik sigaradan çıkan sadece buhar değil, duman. İçinde, propilen glikol, gliserol, etilen alkol, sigarada bulunan nitrozaminler (en büyük kanserojen grup), formaldehit, asetaldehit var. Son yıllarda yapılan araştırmalarla e-Sigaralarda civa, kurşun, nikel ve krom gibi ağır metallere de rastlandığı bildiriliyor.

MASUM ALGISI OLUŞTURULUYOR

n Kamuoyunda “masum” algısı oluşturulan elektronik sigaranın uyuşturucu kullanımına da zemin hazırlayabileceğini ifade eden Prof. Dr. Elif Dağlı “Elektronik sigara ve benzeri ürünlerin cihazları esrar başta olmak üzere başka kimyasalların nefes yoluna çekilmesi için de kullanılır. Çocukların ve ergenlerin bu cihazlara ulaşımı engellenmelidir” dedi. Çıkardığı yoğun duman sebebiyle ‘elektronik nargile’ye de benzetilen puff barlar, yüksek dozda nikotin içeriyor. ‘Teknolojik, daha sağlıklı, zararsız, yenilikçi, hafif ve özel tatlar’ olarak pazarlanan, 20’den fazla aroması olan puff barlar iddia edildiği gibi ‘masum’ değil.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...