Çöl tozu astım ölümlerini artırıyor

Çöl tozu astım ölümlerini artırıyor

SAĞLIK Haberleri

Meteorolojinin hafta sonu Türkiye’yi etkisi altına alması beklenen çöl sıcaklarıyla birlikte çöl tozunun da geleceği yolundaki uyarısı üzerine uzmanlar, özellikle kronik hastalıkları olanların evden çıkmamasını istedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Çöl tozunun özellikle astım ve KOAH gibi solunum yolu hastalıkları olanlar için hayatî tehdit taşıdığını söyleyen Türk Toraks Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bayram “Mevsim geçişlerinde ülkemiz özellikle Kuzey Afrika’dan ve Suriye, Irak üzerinden gelen çöl tozuna maruz kalıyor. Çöl tozu sağlıklı kişilerde de etkili oluyor. Bu dönemde nezle, baş ağrısı ve gerginlik artıyor. Ancak özellikle kronik hastalıkları olanlar büyük risk alında. Nörolojik şikâyetleri olanların da ilaç ihtiyaçları artabiliyor” ifadelerini kullandı. Gaziantep ve çevresindeki beş senelik bir gözlem çalışmasının sonuçlarını aktaran Bayram “Çöl tozunun yüksek olduğu dönemde astım ölümleri ve akciğer damarlarının tıkanması sonucu acile başvuru ve hastane yatışları arttı. Tozdan korunmak için dışarı çıkılmaması, çıkmak gerekiyorsa da maske takılması faydalı olabilir” dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...