Kabızlığın doğal çaresi: Ramazanda yavaşlayan metabolizmayı motor gibi çalıştırıyor
Ramazan ayı boyunca uzun saatler boyunca herhangi bir şey yenilmediği için sindirim sistemi düzeni değişir, bağırsak hareketleri azalır. Bu durum, kabızlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Peki, ramazanda kabızlığın üstesinden gelmek için hangi besinleri tüketmeliyiz? Kabızlıktan kurtaran bu besinler tüm dertlerinize derman olmak için sizi bekliyor. İşte bağırsakları çalıştıran besinlerin listesi…
Ramazan ayında kabızlık sorunu yaşayanlar için uzmanların önerilerini bir araya getirdik. İşte “Ramazanda kabızlık nasıl geçer?” , “Ramazanda bağırsakları ne çalıştırır?” gibi sorunların cevaplarını arayanlara tüyolar…
Yoğurt: Günde 1 kase kadar yoğurt tüketerek bağırsak hareketliliğinin düzenlenmesine katkı sağlayabilir, aynı zamanda yağ yakımını hızlandırabilirsiniz. İsterseniz iftarda 1 su bardağı kadar, iftardan 2 saat sonra yine 1 su bardağı yoğurt tüketebilirsiniz.
Yumurta: En değerli protein olarak bilinen yumurta, verdiği tokluk hissiyle gün içinde enerjinizin düşmesine engel olur. İçeriğindeki lesitin sayesinde de karaciğerin yenilenmesine yardımcı olur. Omlet, menemen veya haşlanmış yumurta ile yapacağınız sahur, tokluk sürenizin daha uzun olmasını, kan şekerinin daha dengeli olmasını sağlar. Yumurta ayrıca metabolizmayı hızlandıran et etkili gıdalardan biri olarak bilinir.
Acı biber: Jalepeno, chili gibi biberler, içerdikleri kapsaisin maddesi sayesinde yağ birikimini önler. Aynı zamanda da kalp atışlarını hızlandırır. Bu sayede dolaşıma katkıda bulunur ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Reflü, gastrit gibi bir mide probleminiz yoksa yemeklerin yanında acı biber tüketebilirsiniz. Ancak acıya karşı bir hassasiyetiniz varsa metabolizma hızlandıran diğer besinleri tercih edebilirsiniz.
Avokado: Bağırsak sağlığını olumlu yönde etkiler. Her gün avokado tüketmek, bağırsaklardaki yararlı bakterileri besler. Ayrıca bu yararlı besin bağırsaklar için rahatlatıcıdır ve sindirime de yardımcı olur. Sindirim sisteminin sorunsuz çalışmasına destek sağlar.
Süt: Bağırsakları çalıştıran süt, kabızlık problemi yaşayan kişilerin hayatlarını iyileştirmelerine yardımcı olur. Göbek bölgesindeki yağlanmayı azaltan süt aynı zamanda uzun süre tok tutarak ramazan dönemini daha kolay geçirmeyi sağlar.
Zencefil: Metabolizmayı hızlandıran zencefil, yemeklerin içerisinde gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda metabolizma hızını yükseltir. Ramazanda kabızlık problemi çekenler iftardan sonra zencefilli bitki çayları içebilir.
Kahve: Kahve, içeriğindeki kafein sayesinde metabolizmanın hızlanmasına olanak sağlar, bağırsakları harekete geçirir. İftardan sonra hareketsizliği gidermek için kahve içip 15-20 dakika sonra egzersiz yaparsanız yağ yakımını kolaylaştırıp, ramazanda formunuzu korumaya olanak sağlarsınız.
