Öldürmeye toprakta başlıyor: 'Yeşil tütün' hastalığı kadın ve çocukları etkiliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Öldürmeye toprakta başlıyor: 'Yeşil tütün' hastalığı kadın ve çocukları etkiliyor

Sağlık Haberleri

Sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanılması sonucu her yıl yaklaşık 8 milyon kişi ölüyor. Ancak çoğu kadın ve çocuk olmak üzere binlerce tütün ekicisi, henüz ürünü toplarken ‘yeşil tütün’ adı verilen meslek hastalığı yüzünden hayatını kaybediyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Kalp ve damar hastalıkları, kanser, solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa yol açarak yılda 8 milyon kişinin ölümüne sebep olan tütün, henüz topraktayken öldürmeye başlıyor.

Tütünün temel maddesi olan nikotinin ciltten emilmesi ile tütün tarımında çalışan işçilerin “yeşil tütün” adı verilen meslek hastalığına yakalandıklarını söyleyen Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı “Yeşil tütün hastalığının kısa ve uzun dönemde etkileri var. İlk belirtileri yorgunluk, bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı, çarpıntı. Uzun dönemde, diyabet ve KOAH’a sebep oluyor. Bilimsel çalışmalar deriden emilen nikotinin DNA yapısını bozduğunu ve genlerle aktarılan hasara yol açtığını gösteriyor. En önemlisi, nikotine maruz kalmaya bağlı olarak tütün işçilerinde intihar vakaları normal popülasyondan üç kat fazla görülüyor” dedi.

Tütün tarımında çoğunlukla ailelerin çalıştığına da işaret eden Prof. Dr. Dağlı, en çok kadınların ve çocukların yeşil tütün hastalığı sebebiyle zarar gördüğünü de sözlerine ekledi.

AÇLIĞA ÇÖZÜM: TÜTÜN YERİNE BUĞDAY EKELİM

Dünyanın bir iklim ve gıda krizi ile karşı karşıya kaldığını ve ekilecek toprakların, gıda üretiminin azaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Dağlı, Dünya Sağlık Örgütünün tütün ekilen topraklara alternatif gıda mahsullerinin ekilmesini tavsiye ettiğini söyledi.

Dünyada 349 milyon insanın açlık çektiğine işaret eden Prof. Dr. Dağlı “Dünya nüfusunun hızla artması, ekonomik
istikrarsızlık, artan çevre kirliliği gıdanın temin edilmesini de zor bir hâle getirmektedir. Toprakların sadece besin elde etmek için kullanılması mecburi hâle geldi. Dünyada bu model denenmeye başladı. Bangladeş’te yürütülen projelerde başarılı sonuçlar alınıyor. Tütüne değil gıdaya ihtiyacımız var” dedi.

ÜRETİCİ KAZANMIYOR

Dünyanın, çoğu orta-düşük gelirli 125 ülkesi, 4 milyon hektar tarım alanında tütün yetiştirildiğine işaret eden Prof. Dr. Dağlı, şu değerlendirmede bulundu:

“Tütün tarımında 17 milyon kişi çalışıyor. Oysa tütün tarımı, ne yetiştiriciler ve ülke yönetimleri için kârlı değildir. Birçok ülkede tütün yetiştiricisi düşük gelir düzeyine sahip. Gelirleri çok düşük olduğundan çalışan işçilere ödeme yapmakta zorlanmakta ve çocuk işçi çalıştırmaktalardır.

Tütün endüstrisi birçok ülkede ekici ile yaptığı tuzak anlaşmalar aracılığıyla içinden çıkılmaz borç döngüsü oluşturuyor. Ne tütün işçisi ne de ülke kazanmıyor. Ülkemizde tütün işçisi fakirleşirken, sigara tüketimi artıyor. Çünkü endüstri, aradaki farkı ithalatla kapatıyor.”

TÜTÜN ÜRETİLEN BÖLGELERDE AÇLIK VAR

Dünyanın en çok tütün üreten on ülkesinin altısında önemli derecede beslenme bozukluğu görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Osman Elbek “Bu ülkelerde tarım alanlarında tütün yerine besin yetiştirilse, 10 milyon kişinin beslenebileceği hesap edilmektedir. Sadece Malavi’de tütün ekilmese, 750 bin kişiyi doyuracak besin sağlanması mümkün olacaktır” diye anlattı.

Öldürmeye toprakta başlıyor: 'Yeşil tütün' hastalığı kadın ve çocukları etkiliyorProf. Dr. Elif Dağlı

ÜRETİM DOĞANIN DENGESİNİ BOZUYOR

Hastalık yaptığı ve ölüme yol açtığı bilimsel kanıtlarla ortaya konan tütün üretiminin ekolojik dengeye de zarar verdiğini söyleyen Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek “Tütün üretimi sırasında 22 milyar litre su harcanıyor. Yılda 600 milyon ağacın yetişmesi engelleniyor. 280 bin roket kalkmış gibi karbondioksit salgılanıyor. 7 bin zehirli madde toprağa karışıyor. Tütün üretiminin de maliyeti çok yüksek. Yılda 6 trilyon sigara, 5,6 trilyon izmarit, 2,7 milyon ton elektronik atık doğaya bırakılıyor” dedi.

MÜCADELEYE SIFIRDAN BAŞLIYORUZ

Türkiye’nin 2008 yılında kapalı mekânlarda sigara yasaklarının başlamasıyla tütünle mücadelede dünyaya örnek olacak düzeyde önemli kazanımlar elde ettiğini, bazı kanunlar çıkarıldığını ancak son yıllarda geriye gidiş yaşandığını hatırlatan Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tanzer Gezer, şu ifadeleri kullandı:

“Yeni bir siyasi dönem başladı. Yeni Meclis’le birlikte biz de tütünle mücadeleye sıfırdan başlıyoruz. Devletin de bu konuda yanımızda olacağına inanıyoruz. DSÖ’nün önerisi doğrultusunda tütün ekilen toprakların alternatif gıda ürünleri ile dönüştürülmesi, elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri ile mücadele konusunda birlikte hareket etmeyi umuyoruz” dedi.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...