Türk doktor çığır açtı: Kansere ilaç ararken kısırlığa çare buldu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türk doktor çığır açtı: Kansere ilaç ararken kısırlığa çare buldu

Sağlık Haberleri

Kanser için geliştirildi, tüp bebek tedavisinde kullanılıyor... ABD Stanford Üniversitesindeki laboratuvarında hücreler arası iletişimi sağlayan yapıları kandan ayrıştıran bir cihaz geliştiren Prof. Dr. Utkan Demirci’nin buluşu, tüp bebek tedavisindeki başarı oranlarını artırdı.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - ABD’de Stanford Üniversitesi Kanarya Kanser Erken Teşhis Merkezinde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Utkan Demirci tarafından kanserin erken teşhisinde kullanılmak üzere geliştirilmekte olan cihaz annelik hasreti çeken kadınların umudu oldu.

Geliştirdiği cihazla kanda dolaşan ve hücreler arasında haberleşmeyi sağlayan yapıları ayrıştırmayı başaran Prof. Dr. Demirci’nin bu buluşu Türkiye’de kısırlık tedavilerinde de kullanılmaya başladı.

EKSOZOM TEDAVİSİ

Erken menopoza girmiş, yumurta rezervleri ya da yumurta kalitesi düşük ancak anne olmak isteyen kadınlarda yumurta kalitesini yükseltmek amacıyla yapılan PRP ve kök hücre tedavilerine bir yenisi eklendi: Eksozom tedavisi.

Ülkemizde eksozomla tüp bebek tedavisi yapan ilk tüp bebek uzmanlarından olan Prof. Dr. Bülent Tıraş, yöntemle ilgili gelişmeleri Türkiye gazetesine anlattı...

KANDAN ELDE EDİLİYOR

Eksozomların, hücrelerden bütün vücuda salınan ve hücrenin bütün özelliklerini taşıyan mikro düzeyde yapılar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tıraş “Mikroskopla dahi görülemeyecek kadar küçük olan ve eksozom adı verilen bu yapıların görevi, hücreler arasındaki haberleşmeyi sağlamak. ‘Haberci hücreler’ de diyebileceğimiz bu nano yapıları daha önce kandan izole edemiyorduk. Bu yüzden kısırlık tedavilerinde kullanamıyorduk" dedi.

ABD’de Stanford Üniversitesinde kanser üzerinde çalışmalar yapan Prof. Dr. Utkan Demirci’nin laboratuvarında, kanseri daha görüntüleme cihazlarının göremediği çok erken bir evrede yakalamak amacıyla bir yöntem geliştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Tıraş, şu ifadeleri kullandı:

"Prof. Dr. Demirci, eksozom adı verilen yapıları pratik şekilde hızla kandan ayırarak elde etmeyi başardı. Biz de bunları artık kandan alıp süzebiliyoruz ve yüksek basınç altında özel bir cihazla elde edebiliyoruz. Elde ettiğimiz eksozomları, yumurta rezervi düşük kadınlarda yumurta hücresine enjekte ediyoruz. İlk sonuçlar oldukça başarılı. Çalışmalar ilerledikçe gebelik oranları da artacaktır."

Türk doktor çığır açtı: Kansere ilaç ararken kısırlığa çare buldu
Prof. Dr. Bülent Tıraş ve Ziyneti Kocabıyık

BABA OLAMAYAN ERKEKLERE

Eksozom tedavisinin Mikro TESE yöntemiyle sperm bulunamayan erkeklerin tedavisi için de kullanılabildiğini aktaran Prof. Dr. Tıraş, bu konu ile ilgili araştırmaların sürdürüldüğünü yeni yöntemin hem erkek hem de kadın kısırlığında çığır açacak gelişme olduğunu vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütünün raporuna göre dünyada altı yetişkinden birinin kısırlık problemi yaşadığını ifade eden Prof. Dr. Tıraş, bu sebeple tüp bebek tedavilerindeki gelişmelerin yakından takip edildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Yakın zamanda kadın yumurtalıklarının güçlendirilmesinde PRP ve kök hücre tedavileri kullanılırken, şimdilerde erkek üreme hücrelerinin güçlendirilmesinde de PRP kullanılıyor. Testis plazma tedavisi olarak adlandırılan bu yöntemle önemli başarılar elde edildi.

Biz de kendi kliniğimizde 140 hastaya PRP yaptık. Üç aylık uygulamadan sonra hastaların yüzde 27’sinden olumlu sonuçlar elde ettik. Bu baba olamayan erkekler için çok önemli bir gelişme.”

KISIRLIK TEDAVİLERİ ÇAĞ ATLADI

Sağlık Bakanlığının erkek kısırlığında kök hücre uygulamalarına izin vermediğini aktaran Prof. Dr. Tıraş “Yumurtalık rezervi düşük, artık yaşları belli bir seviyeye gelmiş ya da erken yaşlarda menopoza girmiş kadınlar için elimizde üç fırsat var: PRP, kök hücre ve eksozom... Giderek artacağını düşünüyorum.

Bunların değişik şekillerde kombinasyonu kullanılabilir. PRP+kök hücre, PRP+eksozom yapabilirsiniz. Daha önce eksozom+kök hücre kullanmadık ama bunu isteyen de var. Bunların değişik hastalarda değişik sonuçları olabiliyor. Bir yöntem bir hastada netice vermezken diğer hastada çok iyi netice verebiliyor. Kombinasyon tedavileri başarıyı artıracaktır” dedi.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...