Şekere benziyor, tehlike saçıyor! Mentol yasağını delen 'zehir topları' özellikle çocukları hedef alıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Şekere benziyor, tehlike saçıyor! Mentol yasağını delen 'zehir topları' özellikle çocukları hedef alıyor

GÜNDEM Haberleri

Son 3 yıldır Türkiye'de üretimi yasak olan ve sigara bağımlılığını artırdığı bilimsel olarak kanıtlanan 'mentollü sigaralar' şimdilerde farklı bir görüntüyle raflarda. 'Mentol topu' adıyla bakkallarda satılan zehir topları, özellikle gençler tarafından tercih ediliyor. Uzmanlar ise bu topların özellikle akciğer üzerinden olumsuz etkisi olduğunu işaret ederek uyarıyor.

'Ferahlatıcı mentol topları' adıyla özellikle bakkal raflarında kasaya yakın yerlerde yerini alan ve daha çok gençleri hedefleyen zehir topları, son günlerde dikkat çekiyor. 2020 yılında bağımlılığı artırdığı bilimsel olarak kanıtlanan mentollü sigaranın satışı ve üretimi yasaklandı ancak bu zehir topları ile yasak deliniyor.

ÇOCUKLAR ÇOK KOLAY ULAŞABİLİYOR

Yetişkinlerden çok gençler, hatta çocuklar şeker ve misket görünümündeki mentol toplarını tercih ediyor. Renkleri ve çeşitli aromaları ile ilk bakışta bu toplar masumane görünse de normalde sigaralarda kullanılan bu mentoller özellikle çocuklar için tehlike saçıyor.

CNN Türk'ün haberine göre; okul çevrelerinde bulunan market ve bakkallarda satılan bu mentoller, şırınga benzeri bir tüpün içinde yer alıyor. Kasa önlerinde, çikolata ve şekerlerin yanında satılan bu ürünü herhangi bir çocuğun şeker zannedip alması ise oldukça olası.

Şekere benziyor, tehlike saçıyor! Mentol yasağını delen 'zehir topları' özellikle çocukları hedef alıyor

YETİŞKİNLER BİLE ŞEKERE BENZETİYOR

Bu konuya değinen uzman isimler ise içeriğinin net bir şekilde okunabilir olması gerektiğini belirtiyor. "Ürünün üzerinde ürünü teşvik edecek resimler var ve açık şekilde satılıyor" diyen uzmanlar, "Bunların olması, bunların kontrolsüz satılmasına neden oluyor" diyerek uyarılarda bulunuyorlar.

"AKCİĞER ÜZERİNDEKİ ZARARI DAHA FAZLA"

Kanal D Haber'in haberine göre; konuya değinen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sulhattin Arslan ise "4 bine yakın toksik madde var. Bunun 80'den fazlası akciğer üzerine direkt kanserojen etkisi olan maddeler. Özellikle akciğer üzerindeki zararı daha fazla olmaktadır" dedi. (Kaynak: CNN Türk - Kanal D Haber)

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...