Uykusuzluk epilepsi nöbetlerini tetikleyebilir

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Uykusuzluk epilepsi nöbetlerini tetikleyebilir

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Öztura, epilepsi ve uyku kalitesi arasından çok yönlü bir ilişki olduğunu söyledi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Bazı epilepsi nöbetlerinin uykuda ortaya çıkabildiğine dikkat çeken Öztura, “Buna ek olarak uykusuzluk, belli epilepsi türlerini tetikleyebiliyor. Özellikle gençler arasında Juvenil Myoklonik epilepsi türünü sık görüyoruz. Özellikle sınav haftalarda çok ders çalışıp uykusuz kaldıkları dönemde öğrenciler bu tür bir epilepsi nöbeti geçiriyor” dedi.  

YÜZ ÇOCUĞUN 15’İNDE

Çocuklardaki uyku bozuklukları problemlerine dikkat çeken Öztura, yetişkinlik dönemine kadar çocuklarda özellikle gece terörü de denilen parasomnianın (uykuda istem dışı davranışların ortaya çıkması) oldukça yaygın olduğunu kaydetti. Öztura, “Burada uykuda konuşma, uyku esnasında yataktan kalkarak yürümek, gibi eylemler söz konusu. Özellikle ilkokul çağındaki dönemlerde yüzde 15’lerdeyken, yetişkin çağı ile birlikte yüzde 4’lere kadar düşebiliyor. Beyin geceleyin, derin yavaş uykuda kısmi olarak uyanıyor. Ama bilinç kısmı uyanmıyor. Anlamlı motor bir hareket yapıyor, kalkıyor, konuşuyor ama bu hareketlerin bilinçle bağlantısı yok.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...