Vücudu tıkır tıkır çalıştırıyor! Etsiz ama tıka basa protein deposu…
Protein, vücudun sağlıklı çalışmasında yaşamsal öneme sahip. Öyle ki hayvansal ve bitkisel kaynakların büyük bir bölümünde olan proteinler, insan vücudunda birçok önemli görevi yerine getiriyor. Proteinin genellikle etten alınacağını düşünüyoruz ancak yanılıyoruz. Özellikle vegan beslenenler için et harici protein değeri yüksek gıdalar da var.
Her yaş grubu için vücudun değişmez gereksinimi olan protein, vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlıyor. Çocukluk gelişiminde sağlıklı bir gelişim sağlayan proteinler, yetişkinlik döneminde ise enerji veriyor ve hücrelerin onarılmasına yardımcı oluyor. Tam da bu noktada yüksek protein içeren yiyecek ve içecekleri keşfetmek bize düşüyor. Protein deposu besinleri hayatınıza dahil edip sofranızda sık sık yer verebilirsiniz.
YUMURTA
Hayvansal kaynaklı protein içeren besinler arasında en önemli protein kaynaklarından biri yumurta. Özellikle yumurtanın beyazı protein bakımından oldukça zengin. Ortalama ağırlığı 60 gram olan bir yumurta 6 gram protein içeriyor.
YER FISTIĞI
Yer fıstığının 100 gramında 26 gram protein bulunuyor. Et yemeden yüksek protein alınabilecek besinler arasında yer fıstığı yer alıyor. Yer fıstığının 100 gramı 16.13 gram karbonhidrat, 25.8 gram protein, 49.24 gram yağ, 8.5 gram lif içeriyor. Sporcuların favori atıştırmalığı arasında yer alan bu besinin protein değeri oldukça yüksek.
YAĞLI TOHUMLAR
Özellikle vegan beslenmede de önemli yer tutan yağlı tohumlar, yüksek miktarda protein içerir. Soya fasulyesi, keten tohumu, susam, çiya tohumu, ayçiçeği çekirdeği en önemli yağlı tohumlar arasında.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
Süt, yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünleri protein bakımından zengin besinler arasında yer alır. Bu besinler ayrıca bol miktarda kalsiyum da içerir.
TAHILLAR
Buğday, pirinç kepeği ve yulaf, protein içeren besinler arasında önemli bir yer tutar. Yağlı tohumlar ile kıyaslandığında, tahıllar yağlı tohumlara göre %10-12 daha az protein içerir.
BAKLİYATLAR
Bezelye, nohut, bakla ve mercimek gibi bakliyatlar tahıllara göre protein içeriği bakımından daha zengin. Bakliyatlar, çeşitlerine göre %20-30 oranında protein içeriyor.
