150 yıllık teknoloji elektriğe yeniliyor! Doğu: Otomotivde bildiğimiz tüm kavramlar değişti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
150 yıllık teknoloji elektriğe yeniliyor! Doğu: Otomotivde bildiğimiz tüm kavramlar değişti

T-Otomobil Haberleri  / Türkiye Gazetesi

SMİ Başkanı Hakan Doğu elektrikli araç ve batarya fiyatlarının önümüzdeki 5 yılda ciddi oranda düşüş yaşayacağını belirterek “2022’de ülkemizde sadece 7 bin 500 elektrikli araç satılmıştı, geçtiğimiz yıl ise bu rakam 75 bin adede ulaştı” dedi.

ALİ ÇELİK'İN HABERİ - İTÜ Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezinde düzenlenen Sürdürülebilir Mobilitenin Geleceği Zirvesi’nde elektrikli araçlarla ilgili çok önemli başlıklar ele alındı.

Türkiye’nin yeni kurulacak mobilite ekosisteminden katkı payı sahibi olması gerektiğini vurgulayan SMİ (Sürdürülebilir Mobilite İnisiyatifi) Başkanı Hakan Doğu elektrikli araçların günümüzde çok popüler olduğunu dile getirerek “Sosyal medyada yaptığım elektrikli araç paylaşımlarda çok büyük bir ilgi var. Çünkü insanlar bu yeni mobilite karşısında bilgiye aç. Düşünün dünya 150 yıllık teknolojinin araçlarını kullanırken bir anda bambaşka bir ekosistem ortaya çıktı. Devlet teşvikleriyle de daha ulaşılabilir hâle geldi ve hızla büyüyor. Öyle ki Türkiye’de 2022’de sadece 7 bin 500 elektrikli araç satışı gerçekleşirken, bu rakam geçtiğimiz yıl 75 bin adede ulaştı. Togg’la birlikte Türkiye de bu yarışta yerini aldı. Otomotivde bildiğimiz bütün kavramlar değişti” ifadelerini kullandı. 

150 yıllık teknoloji elektriğe yeniliyor! Doğu: Otomotivde bildiğimiz tüm kavramlar değişti - 1. Resim

BATARYA %40 UCUZLAYACAK 

Öncesinde çok yavaş gerçekleşen teknolojik gelişmelerin son 25 yılda büyük bir ivme kazandığını sözlerine ekleyen Doğu, Türkiye’de ikinci el değerinin önemli olduğunu dile getirerek “Goldman Sachs raporuna göre, önümüzdeki 5 sene boyunca elektrikli araçların pillerinin fiyatlarının bugün 100 iken 30’a hatta 20’ye düşmesi bekleniyor. Bu ne demek? Aracın maliyetinin yüzde 40’ını oluşturan pil teknolojisindeki bu ciddi düşüşler araç fiyatlarını çok ciddi bir şekilde daha da aşağı götürecek. Üreticiler arasında çok büyük bir fiyat savaşı başladı. Tesla geçen sene Amerika’da fiyatlarını yüzde 44 indirdi. Öyle bir dünyada ilerliyoruz ki bir şey lanse ediyorsun, 2 sene sonra fiyatını yüzde 44 düşürüyorsun. Bu bizim klasik, otomotivde bildiğimiz iş modeli değil. O yüzden bizi son derece zorlayan bu teknolojilerde ülke olarak bir şey yapmak istiyorsak, sarılmamız gereken tek bir ip var, o da bilim” ifadelerini kullandı. 

Düzenleyen:  - T-Otomobil
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...