Çin'de en çok satan “benzinli” marka VW

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Çin'de en çok satan “benzinli” marka VW

T-Otomobil Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Amerika dahil tüm dünyayı Çinli markaları sarmışken, çekik gözlülerin anavatanında en çok satan içten yanmalı marka VW oldu. Elektrikli modellerde ise liderlik savaşı BYD ve TESLA arasında hararetli şekilde devam ediyor.

Çin Binek Araç Birliği (CPCA) tarafından açıklanan verilere göre; 2024 ocak ayı toplamından Çin’de 2,03 milyon adet yeni otomobil satışı yapıldı. Bu rakam yıllık yüzde 57,4'lük bir artışı ifade ederken aylık bazda ise yüzde 13,9'luk bir düşüş kaydedildi.

Göze çarpan bu bir aylık düşüş Çin haber kaynaklarına göre markaların yıllık satış hedeflerine ulaşmak adına 2023'ün son ayında agresif bir şekilde sürdürdüğü indirim kampanyalarının bitmesine bağlanıyor.

REKABET KIZIŞIYOR

Açıklanan datalara göre Çin'de dev fabrika yatırımı bulunan Volkswagen, Aralık 2023'te 209.476 adetlik etkileyici bir satışla “benzinli modellerde” liderliği ele geçirirken bu sayede yıllık yüzde 41,5’lik bir büyümeye de imza atmış oldu. Bu rakamlarla Pazar payını yüzde 10,2 oranına taşına Alman üretici, ocak ayı içinde yüzde 10'luk pazar payını aşan tek marka olurken elektrikli araç tarafında ise kayda değer bir başarı gösteremedi.

Çin'de en çok satan “benzinli” marka VW

Bir önceki yıla göre yüzde 43,4 artış yakalayan BYD ise yüzde 9,39 pazar payı ile 191.122 adetlik satış gerçekleştirerek sıralamada ikinci olurken içten yanmalı motora sahip otomobil listesinden 141.689 adetlik satışla Toyota yer alıyor.

ELEKTRİKLİDE BÜYÜK YARIŞ

Çin pazarında içten yanmalı yani benzinli ve dizel motorlara sahip araçların hakimiyeti hâlâ yüzde 75’ler civarında. Elektrikli modellerin Uzakdoğu pazarında payı hızlanarak devam ederken markalar arasında adeta pazarlama ve kampanya savaşları yaşanıyor.

Çin’de elektrikli otomobil pazarının lideri şimdilik BYD. Ülkenin en köklü markalarından biri olan ve araç üzerinde lastik ve cam hariç tüm araçları kendisi üreten BYD yüzde 26,2’lik pazar payı ve ocak ayında gerçekleştirdiği 98.423 adetlik satışla bir numara. Onu en yakın rakibi TESLA 39.881 adetlik satış ve yüzde 10,6’lık pazar payı ile ikinci sırada takip ederken, üçüncülük ise henüz ülkemizde resmi varlığı bulunmayan Wuling markasında.

Benzinli motorlara sahip markalar arasında birinci gelen VW, Çin’de elektrikli markalar sıralamasında ancak 6’cı sırada yer alıyor.

Düzenleyen:  - T-Otomobil
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...