Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

ÖTV rüzgarı ikinci eli de uçurdu! Fiyatı belirleyen vergi değil, talep oldu

ÖTV rüzgarı ikinci eli de uçurdu! Fiyatı belirleyen vergi değil, talep oldu
Fotoğraf Başlığı ÖTV rüzgari ikinci eli de uçurdu! Fiyati belirleyen vergi degil, talep oldu

Temmuz ayının son haftasında yürürlüğe giren ve otomotiv piyasasını yeniden şekillendiren ÖTV düzenlemesi, fiyatlar üzerinde çok yönlü bir etki oluşturdu. Elektrikli araçlarda ÖTV oranları yükselirken, 1.6 litre ve altı yerli üretim bazı otomobillerde 5 ila 10 puanlık indirime gidildi.

Kaydet
a- | +A

ALİ ÇELİK - Bu değişim sıfır araç listelerine anında yansırken, ikinci el piyasasında da beklenmedik bir hareketliliğe yol açtı. Konuyla ilgili değerlendirme yapan önceki dönem MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Otomotiv Kurulu Başkanı İsmail Altın, son 10 günlük süreçte piyasada gözle görülür bir talep artışı yaşandığına dikkat çekti.

BAKMADAN GEÇME
Pazar daraldı, Çin öne çıktı! Avrupa otomotivinde dengeler değişiyor
HABER

Pazar daraldı, Çin öne çıktı! Avrupa otomotivinde dengeler değişiyor

Altın, “Sıfır araç tarafında sunulan kredi kampanyaları ve indirimler tüketicinin ilgisini çekiyor. İkinci el tarafında ise fiyatlandırma tamamen talep üzerine kurulu. Liste fiyatı 2,5 milyon TL olan bir aracın, sıfıra yakın ikinci eldeki değeri 2,2 milyon ile 2,4 milyon TL arasında değişebiliyor. Elbette aracın bulunurluğu, kilometresi, hasar ve tramer kaydı gibi faktörler rakamları etkiliyor ancak ana belirleyici talep oluyor. Sıfır tarafındaki fiyat artışları ve alım gücünün etkisiyle talebin büyük kısmı kullanılmış araç tarafına kaymaya başladı. Bu da ikinci el fiyatlarını hızla yukarı çekiyor, son 10 gün içinde bu durum çok hissediliyor” dedi.

ÖTV rüzgarı ikinci eli de uçurdu! Fiyatı belirleyen vergi değil, talep oldu - 1. Resim
Başlık ResmiÖTV rüzgarı ikinci eli de uçurdu! Fiyatı belirleyen vergi değil, talep oldu - 1. Resim

YERLİ ARAÇ İNDİRİMİ KAĞIT ÜSTÜNDE KALDI

ÖTV artışlarının elektrikli araçların ikinci el fiyatlarına hızla yansıdığını belirten Osmanoğlu Otomotiv yöneticisi Bekir Alkılıç, içten yanmalı yerli üretimdeki indirimin piyasada beklenen etkiyi göstermediğini dile getirdi.

Alkılıç, “Yüzde 5 ila 10’luk ÖTV düşüşü, 1.6 litre ve altındaki yerli araçların ikinci el fiyatlarına bir indirim olarak yansımadı. Çünkü bayiler, stoklarını eritmek amacıyla zaten bu oranlara yakın indirim ve kampanyaları müşterilere sunuyordu. Tüketici açısından değişen tek şey, bu indirimin adının ‘ÖTV düşüşü’ oldu. Dolayısıyla ikinci el pazarında hissedilir bir fiyat gerilemesi yaşanmadığı gibi, artan taleple birlikte bir miktar fiyat artışı bile gözlemleniyor” ifadelerini kullandı.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
T-Otomobil
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.