Akıllı saatleri yasaklanan Apple, sevilen özelliğini kaldıracak

Düzenleyen: / Kaynak: Engadget
- Güncelleme:
Akıllı saatleri yasaklanan Apple, sevilen özelliğini kaldıracak

Teknoloji Haberleri  / Engadget

Apple, ABD'de uygulanan satış yasağını aşmak için kan oksijen seviyesini ölçen özelliğini Watch Series 9 ve Ultra 2'den kaldıracak. Federal yetkililer, bu güncelleme sonrasında şirketin yasağı atlayabileceğini söylüyor.

Teknoloji devi Apple, Watch Series 9 ve Ultra 2 model akıllı saatlerindeki satış yasağını aşmak için yeni bir yol buldu. Apple, patent ihlali yaptığı için yasaklanan cihazlarındaki kan oksijen sensörünü kaldırdıktan sonra akıllı saatlerini yeniden ABD'de raflara çıkarabileceğini düşünüyor.

Tıbbi teknoloji şirketi Masimo, Apple'ın söz konusu iki akıllı saat modelinde yer alan kan oksijeni teknolojisini kendisinden çaldığını iddia ederek teknoloji devine patent ihlali davası açmıştı. Masimo'nun temyiz mahkemesi hakimine gönderdiği bir mektuba göre Apple, kan oksijeni ölçme özelliğini ABD'de sattığı Apple Watch modellerinden kaldırarak yasağı aşabilir.

Mektuba göre ABD Gümrük ve Sınır Koruması (CBP), "Apple'ın yeniden tasarımının, Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun (ITC) iki cihaza yönelik satış yasağının kapsamı dışında kaldığını" belirledi.

Apple, CBP'ye "Yeniden Tasarlanan Saat Ürünlerinin kesinlikle kan oksijeni sensörü içermediğini" açıkladı.

Masimo'nun mektubunda, CBP kararıyla ilgili diğer ayrıntıların gizli olduğu ve mevcut durumda "kararın kamuya açık bir versiyonu bulunmadığı" belirtiliyor. Ancak Reuters'e göre, ITC'nin aynı fikirde olmaması halinde CBP'nin kararı bozulabilir.

APPLE YASAĞA TAKILAN SENSÖRÜ KALDIRDI

Apple'ın güncellenen Watch Series 9 ve Ultra 2 saatlerini ABD'deki mağazalarına halihazırda gönderdiği söyleniyor ancak mağazalara üst makamlardan yeşil ışık alana kadar yeni cihazları açmamaları veya satmamaları söylendiği ileri sürüldü.

Akıllı saatleri yasaklanan Apple, sevilen özelliğini kaldıracak

Ekim ayında ITC, Apple'ın Apple Watch'taki kan oksijen işlevleriyle ilgili Masimo patentlerini ihlal ettiği yönündeki önceki kararı onadı. Böylece, yaklaşık bir hafta boyunca Apple, Watch Series 9 ve Ultra 2 modellerini ABD'deki kendi mağazalarında ve alışveriş sitesinde satamadı. Aralık ayının son günlerinde ITC kararı acil olarak durduruldu ve saatler yeniden piyasaya sürüldü.

9to5 Mac'e göre Apple'ın imtiyazı, halihazırda nabız oksimetresi özelliklerine sahip bir Apple Watch'a sahip olanları etkilemeyecek. Apple, 2020'de Apple Watch Series 6'yı piyasaya sürdüğünden beri giyilebilir cihazlarında Blood Oxygen (kan oksijeni) sensörü sunuyor.

Patent sorununu çözdükten sonra Apple'ın Blood Oxygen uygulamasının yeni bir sürümünü yasaktan etkilenen birimlere sunması mümkün.

Öte yandan, ITC'nin Watch Series 9 ve Ultra 2'nin satışını durduracağını açıkladıktan kısa bir süre sonra Apple mühendislerinin yeni bir yazılım güncellemesi üzerinde hararetli bir şekilde çalıştıkları aktarıldı.

Bloomberg News'e göre, uygulamanın tamamen iptal edilmesi, yasağın yeniden uygulanmasını önlemenin en hızlı (ve muhtemelen en kolay) yolu olarak görülüyordu ancak bir zamanlar Apple Watch'un oldukça öne çıkan bir özelliğini kaldırmak önemli bir taviz.

APPLE'A DİZ ÇÖKTÜRDÜ 

Bir Masimo sözcüsü yaptığı açıklamada, "Apple'ın yeniden tasarlanan saatinin nabız oksimetresi içermediği iddiası hesap verebilirliğe yönelik olumlu bir adımdır. Dünyanın en büyük ve en güçlü şirketlerinden birinin, daha küçük şirketlerin fikri mülkiyet haklarına saygı duyması ve ihlalde bulunduğu tespit edildiğinde ITC emirlerine uyması özellikle önemlidir." dedi. 

Masimo, Apple'ın eski çalışanlarını işe aldığını ve nabız oksimetre teknolojisini Apple Watch cihazlarında kullandığını iddia etmişti. Apple, şirketin kendi akıllı saatinin patentli Apple Watch özelliklerini kopyaladığını ileri sürerek Masimo'ya karşı çıktı.

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Engadget
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...